El fren , airbag , akü , yağ , arıza , motor ikaz , emniyet kemeri , esp vs. lambaları yanar. Bunlardan güvenlik ile alakalı olanlar pasif konuma geçerler.Çünkü tehlike durumunda devreye girerler. Diğer lambalar ise araba çalıştıktan sonra söner, sönmez ise bir sorun var demektir.
Akü, abs, motor yağı vs. ışıklarının sönmesi beklenir, sönmezse zaten sorun var demektir. Bu ışıklar yarı kontak yapınca yanar birkaç saniye sonra sönmesi gerekir. Benzinli yada dizel farketmez yalnız aracın teknolojisine göre farklılık olabilir.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Araçlarda yağ basıncı düşükse yağ lambası yanar. Bu, düşük yağ seviyeleri, arızalı bir yağ basınç sensörü veya yağ pompasındaki bir sorun gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir.
Aracınıza aldığınız yakıt oldukça önemli. Aracınıza aldığınız yakıt standart dışı ise motor arıza lambanız yanabilir.
Motor soğutma suyu fazla ısınmış olabilir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz. gerekir.
Lamba sarı renkte yanıyorsa servise kadar aracınızı kullanabilirsiniz. Eğer arıza lambası kırmızı renkte yanıyorsa aracınızdan hemen inerek çekici ve servise haber vermeniz gerekiyor. Arıza lambası kırmızı yanarken aracı kullanmak oldukça tehlikelidir.
Yağ olduğu halde yağ lambası yanıyor ise araç yine de hemen durdurulmalıdır ve sorunun kaynağı araştırılmalıdır. Yağ lambası yağın azalması durumunda da yanıyor olabilir. Bu durumda yağ eklemek gerekecektir.
Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
Öncelikle arızanın bulunup tamir edilmesi gerekir. Arızalı donanım tamir edildiğinde veya değiştiğinde tekrar resetleme işlemi yapılır. Eğer arıza sorunu çözülmüş ise motor arıza lambası söner. Şayet sorun tam olarak çözülmedi ise lamba tekrar yanmaya devam eder ve bu başka bir sorununda işaretçisidir.
Araç Göstergeleri Nelerdir? Her aracın bir araç gösterge paneli bulunmaktadır. Bu panel üzerinde sürekli olarak görülebilecek şekilde yerleştirilen hararet, devir, hız, yakıt, kilometre sayacı gibi göstergeler bulunur.
5. Egzoz sistemi kontrol lambası araç göstergesi. Bu uyarı göstergesi araç ilk çalıştığında yanar ve söner. Eğer aracınız hareket halindeyken bu ikaz ışığı yanmaya başladıysa veya araç çalıştıktan sonra sönmüyor ise aracınızın acilen servise götürülmesi gerekiyor demektir.
Zaten marşa maksimum basılma süresi olan 10 saniyeyi geçerseniz akü kendiliğinden boşalacaktır. Eğer marş motorunu araç hareket halindeyken çalıştırmaya kalkarsanız marş motoru parçalarından olan volan dişlileri zarar görebilir.
Marşa basma süresi kısa (10–15 saniye) olmalıdır. 10–15 saniyeden fazla mar- şa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.
Motor arıza lambası turuncu yanıyor ise motor bileşenlerinde oluşan değişik çalışma şeklinden kaynaklıdır. Bu sebeple motor ile alakalı olan yani; motorun yakıt, ateşleme, hava akış sensörü veya egzoz parçalarından herhangi biri arızalandıysa motor uyarı LED'leri yanabilir.
Yakıt tüketimi sırasında ortaya çıkan gazların adeta filtrelenmesini sağlayan silindirlerin arızalanması da dizel aracın motor ikaz lambasının yanması durumuna yol açar. Araç motorları belirli seviyelerdeki sıcaklık ve soğuklukta düzgün bir şekilde çalışır.
En sık karşılaşılan araç arızaları; akü bitmesi, aracın hararet yapması, motor yağı ve sıvı kaçaklarının olması, motor gösterge arıza lambası yanması, ön takım arızaları, ateşleme yani buji ve bobin arızaları olarak ortaya çıkmaktadır. Araç arızalarında aracın marka ve modeline görede değişiklik göstermektedir.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Motor arıza lambasının yanıp sönmesi halinde aracın çalışması esnasında motorda bir problem meydana geldiği anlamına gelir. Sorunun sebebi çok önemli olmayan bir sistem hatası olabilir. Ancak ciddi bir problem de olabilir. Bu durumun sebebini anlamak için kişilerin servise başvurması gerekir.
AİRBAG SENSÖRLERİNİN BOZULMUŞ OLMASI
Bu sensörler olası kaza durumunda airbag alanına bildirerek hava yastıklarını devreye sokuyor. Yine de bu sensörler eskime, yağmur, kir gibi durumlardan bozulabiliyor. Sensör bozulması durumunda airbag sistemi algı yapamaz ve arıza ışığının yanmasına sebep olur.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri