Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
Yağ çubuğu çekilir üfleyip üflemediği anlaşılır: Yağ çubuğu bulunan araçlarda, araç çalışır vaziyetteyken yağ çubuğu çıkarılarak; motorun üfleyip üflemediği anlaşılabilmektedir.
Aracınız çalışır vaziyette ise öncelikli olarak aracı durdurun. Motorun en az yarım saat kadar çalışmadan beklemesi ve aracın düz bir zemin üzerinde bulunması gerekir. Motor kaputunu açın ve kaputu düşmeyecek şekilde sabitleyin.
Örneğin yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı fark edilir. Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır.
Yağ çubuğundan yağ sıçratması harici normal değerlendirilebilir, araç çalışmıyorken sıçratıyor değil mi? ıOğuz dedi: Aracın yağına araba dinlenmiş vaziyetteyken bakılır. Motor sıcakken bakılırsa böyle şeylerin olması normal.
İlgili 28 soru bulundu
Aracınızda yağ kontrolü yapmak için en iyi zaman, motor soğukkendir. Bu sizin için basit bir cevap yada uygulama olabilir. Bununla birlikte, yağ kontrolünü motor sıcakken de yapabilirsiniz, ancak motoru stop ettikten 15 dakika sonra.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
Motor yağı seviyenizi kontrol etmek için önce arabanızı düz bir yere park edin, ardından yağı motordan kartere geri akmaya bırakmak için en az 10 dakika bekleyin. Kaporta kapağını kaldırın ve sabitleyin, ardından görülmesi ve erişilmesi genellikle oldukça kolay olan yağ çubuğunun üst tarafını bulun.
Vücut Yağ Oranı size vücudunuzdaki yağın gerçek ağırlığının bilgisini verir. Vücut Yağ oranı için gerekli bilgiler kilo, boy; bel, boyun, kalça (sadece kadınlar için) çevresi ölçümleridir. Bel çevresi ölçümü belin en ince yerinden, boyun ölçümü adem elması üzerinden, kalça en kalın bölgeden ölçülmelidir.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Kötü bir koku yapar. Eğer yağ değişimine az kaldıysa tamamını değiştirin derim. Tamamlamak isterseniz de aynı marka ve viskozitedeki yağı koyun farklı yağ eklemeyin üzerine. Eğer yağ değişimine az kaldıysa tamamını değiştirin derim.
yağ kontrolü yapacağımız zaman mümkünse araç bir gün beklemiş olmalıdır.yağ çubuğundaki min ve max çizgileri arasındaki fark her zaman 1 litre değildir.. en az 1 litre en çok 2 litredir..
Yağa su karışması, aracın performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle, yağ seviyesinin ve soğutma sıvısı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın periyodik bakımlarının yapılması ve yağa su karışması durumunda aracın hemen servise götürülmesi önemlidir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
yağ bakım zamanı geldiğine göre belki de araç 0.5- 1 lt falan eksilttiyse koyulan yağla max çizgisine anca gelmiş olabilir. Max çizgisinin üzerindeyse yağ basıncı keçeleri zorlar zamanla yağ kaçakları başlar. motorun içindeki basınç arttığı için keçelere ve contalara ciddi zarar gelebilir..
Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.
Motor yağ çubuğunu yatay bir şekilde tutarken, temiz bir kağıt parçasıyla sildikten sonra, iki çizgi göreceğiz. Birisi minimum seviyeyi gösterir diğeri ise maksimum seviyeyi gösterir. Yağ çubuğu seviyesinin ikisinin ortasında olması halinde veya maksimuma yakın taraflarda ise bir sorun teşkil etmez.
Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
araba çalıştıktan en geç 3 saniye sonra sönmesi lazım.daha fazlası pompanın eskidiğine de,kirlendiğine de hatta bozulduğuna da işaret olabilir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Bu nedenle zaman zaman motor yağının nasıl göründüğünü kontrol etmelisiniz. Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri