Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Ancak motorun su eksiltmesi, normal bir durum değildir. Yani “motorun suyu eksilebilir” algısı yanlıştır. Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
Eğer su eksiltme durumu söz konusu ise kaçak var demektir. Kaçak nokta genellikle üst kapak contası olup bazen su sızdırmasının sebebi radyatör de olabiliyor. Eğer sorun radyatörde ise sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Teorik olarak her ne kadar aracın su eksiltmemesi gerektiği söylense de (buna katılıyorum) pratikte genelde hep eksiltirler. 0 araçlar ve yeni araçlarda pek eksiltme olmaz. Ancak zamanla araçların aksamlarında olan eskime ve değişimlerle genelde eksiltme oluyor.
Araçlarda genelde iki tip su kaçağı oluşur. Bunlar motorun içinde oluşan gizli su kaçakları ve dış soğutma sisteminde oluşan kaçaklardır. Dış kaçaklar, soğutma sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. %90 oranında kolaylıkla tespit edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu su damlaları, klima suyu olarak bilinir ve klima suyu aracın altına doğru akar. Özetle klima suyu, klima sistemindeki soğutma işlemi sırasında oluşan ve nem toplayan suyun biriktiği bir haznede toplanır. Bu hazne genellikle aracın alt kısmında, şasi üzerinde yer alır ve klima suyu buradan aracın altına doğru akar.
Su kaçakları, akıntı şekline göre tahmin edilebilir. Mesela aniden başlayıp sürekli akan bir su varsa, temiz su borusunun patlamış olma ihtimali çok yüksektir. Eğer yavaş yavaş kabarmaya başlamış ve gittikçe kabaran bölge genişliyorsa, uzun zaman geçmesine rağmen damlamıyor ise pis su kaçağı olma ihtimali yüksektir.
Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Çünkü, kaçağın oluştuğu bölgede damlama, püskürtme, sızdırma veya kabarcıklanma görülür. Genellikle ilk belirti motorun aşırı ısınmasıdır. Bu nedenle hararet gösterge ibresi sürekli yükselir. Ancak aracınızda "Motor Soğutma Suyu" ikaz lambası varsa ECU bu ışığı yakarak da sürücüyü uyarır.
Genellikle triger kayışı ile birlikte değiştirilir. Bu parçanın arızalanması halinde motorun çeşitli yerlerinde ağır hasarlar oluşabilir. Su Radyatörü Kaçakları Aracın su radyatöründe titreşim ve sarsıntılardan dolayı zamanla alt ve üst hortum bağlantılarında gevşeklik oluşur.
Araç motorlarına uygulanan LPG sistemiyle su eksilme konusunun birbiriyle hiç bir bağlantısı yoktur. Biri yakıt besleme sistemidir diğeri de soğutma sistemi.
Yani suyu doldurup 1000 km ilave etmenize gerek kalmadan gidebilirsiniz. Yine de sık sık kontrol edip genleşme kabının boş kalmamasını sağlayın. Susuz kalıp ikaz yakan Passat ile 1500 km yol yaptım sorun çıkarmadı.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır. Aracınızın termostatı arıza yaptığında göstereceği en genel belirti ise su kaçaklarıdır. Aracınızda bu sorunlardan herhangi birini gözlemlemeniz halinde bir özel servise başvurmanız gerekmektedir.
Radyatör hortumlarından, hortumlar arasındaki bağlantılardan veya radyatörün kendisinden kaynaklanan harici sızıntılar. Radyatör kapağı, basınçlı motor suyunun dışarı sızabileceği kapaktaki hatalı bir conta nedeniyle sızdırması Motor kafa contası gibi yerlerden motor soğutma sıvısının sızabileceği dahili sızıntılar.
Motor suyunun bitmesi veya azalması durumunda; Aracın ısısı yükselir. Motor üst kapak contasının yanma ihtimali ortaya çıkar. Araç hararet yapar.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Antifrizin donma noktası, kullanılan bileşenlere bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle etilen glikol veya propilen glikol içeren ticari antifriz ürünleri, eksi 37 ila eksi 50 derece Celsius arasında bir donma noktasına sahiptir.
200 TL - 1200 TL
Profesyonel ve güvenilir Su Kaçağı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Su Kaçağı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
Gider hatlarından döktüğümüz pis ve temiz suyun borular ile kanala tahliye olması sırasında belirli nedenler ile küçük çatlaklar ya da kırılmaların oluştuğu noktalardan sızan sular su kaçağı olarak tanımlanmaktadır. Su tesisatı borularında oluşan hasarlar, su sızıntısı arızalarına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri