Sezaryen doğum operasyonu genellikle bir saatten kısa sürer. Ameliyat hazırlığı, anestezi prosedürleri, kan tahlilleri gibi sebeplerden dolayı bu süre uzayabilir. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebek hemen taburcu olmaz, birkaç gün hastanede yatması gerekir.
Sezaryen ameliyatı ortalama yarım saat sürer ancak bebek operasyonun ilk 5 dakikası içerisinde çıkarılır, ağzı ve burnu temizlendikten sonra göbek bağı kesilir. Bebek muayene için pediatri hekimlerine teslim edilir. Annenin kesisi kapatılır.
Sezeryan ameliyatı 30 - 40 dakika arası süren bir cerrahi işlemdir.
Aksi bir durum olmadıkça genellikle hamileliğin 39. haftası bittikten sonrasında planlanan sezaryen doğumun ardından anne için belirli bir iyileşme süreci gerekiyor. Sezaryen doğum sonrası tamamen normal hale dönülmesi ise yaklaşık 6 hafta sürüyor.
Epidural anestezi yine belden anestezi çesidi olup ilacın etkisi 20-25 dakika sonra başlar 24 saat ağrıyı önler. Yani doğumdan sonra 24 saat ağrı olmaz.
İlgili 25 soru bulundu
Daha fazla sayıda sezaryen yapılması mümkün olsa da bu hayati risklerin alınmaması için sezaryen sayısının 3 ile sınırlandırılması doğru olacaktır. Sezaryende anne ölüm oranı doğumdan daha yüksektir (100 binde 28).
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer? Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
Sezeryan ameliyatından sonra genellikle yaklaşık 2 saat daha uyanma odasında durursunuz. Orada rahminizin küçülüp küçülmediği kontrol edilir ve kanamanın normal olup ağrı kesiciye ihtiyacınız olup olmadığına bakılır. Epidural bir anesteziden sonra bacaklarınızı tekrar hissedinceye kadar uyanma odasında kalırsınız.
Çok uzun süren bir süreç değildir. 2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir. En Fazla Kaç Sezaryen Yapılır? Çok fazla çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Genel anestezi almışsa annenin ameliyat sonrası ağızdan beslenmesi 4-6saat sonra başlar. Belden anestezi de bu süre daha kısadır. Vajinal doğumda 1 gece hastanede kalınırken sezaryen sonrası 2 gece hastanede kalınır. Doğumdan 6-8 saat sonra ayağa kalkılır.
Ameliyat sonrası rahim kasılmalarına bağlı olarak normal doğuma göre ağrılar daha fazla ve uzun sürebilmektedir. Her ameliyatın riskleri gibi sezaryen doğum riskleri sırasında yara yeri enfeksiyonu, büyük damar, komşu organ yaralanmaları, sezaryen doğum sonrası yara yerinde fıtık oluşumu yer alır.
Normal doğumda da kesi ve dikiş olağandır. Ancak sezaryen doğum için atılan dikişlerin tamamen iyileşmesi 4-6 haftalık bir süreci bulabilmektedir. Bu süreç içerisinde de dikişlerin pansumanı ve hijyeni için oldukça yüksek düzeyde titiz davranmanız gerekir.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Sezeryan kararı verilen bir hastanın ameliyatı için hastaneden ameliyat randevusu alınır. Hasta 1 gece önce saat 24:00'dan sonra bir şey yememelidir. Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir.
Sezaryen doğum sonrası iyileşme
Vajinal doğumdan farklı olarak daha çok riskin olduğu büyük bir karın ameliyatıdır ve iyileşme süresi bir kadından diğerine değişebilir. Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir. Sezaryen sonrası günde en az 4 kez, 5-10 dakika süren yürüyüşler önerilir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır.
Spinal anestezi amacıyla belden iğne yapıldığında, iğne yapılan yerden beyin omurilik sıvısının sızmasına bağlı ağrılar oluşabilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri