Nasıl tedavi edilir? Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır.
Anal ağrının pek çok sebebi vardır ve bunların pek çoğu tedavi edilen ve sık karşılaşılan sorunlardır. Fakat anal ağrı 24 ila 48 saat arasında geçmezse, hastanın doktora başvurması gerekir. Eğer ağrıyla beraber ateş de varsa hastanın acilen doktora görünmesi gerekir.
Anal apseler mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Bunun için de mutlaka uzman doktor ile görüşülmeli ve bir görüş alınmalıdır. Kolorektal cerrahlar bu alanda en yetkin kişilerdir. Çoğunlukla tedavide apsenin içerisi boşaltılarak sonuç elde edilmeye çalışılır ve başarılı olur.
Makat Apsesi İyileşme Süresi
Boşaltılmış bir makat apsesinin tamamen iyileşmesi 3 veya 4 hafta sürer. Amerikan Kolon ve Rektal Cerrahlar Derneği'ne göre, makatta apsesi olan kişilerin yaklaşık yarısında perianal fistül (ciltleri ile anüs arasında enfekte bir tünel) gelişir.
Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür. Çünkü ameliyat durumunda, bu işlem cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Elbette cerrahların uzmanlık alanları da kendi içerisinde farklılık göstermektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Anal bölgede yer alan hastalıklarında ve bağırsak cerrahi alanında uzman olan genel cerrahlara Kolorektal Cerrah, Proktolog, Koloproktolog isimleri verilir.
Makatta Apse oluşması durumunda bireylerin oturup kalkmada problem yaşaması kaçınılmazken yürürken bile ağrı hissetmek olasıdır. Günlük yaşamınızı çok ciddi manada olumsuz etkileyecek olan apsenin mutlaka uzman bir cerrah tarafından boşaltılması ve tedavi edilmesi gerekir.
Anal apsenin tamamen boşaltılmazsa çok ciddi sonuçları olur. Öncelikle bu alan artık cilde doğru açılmaya başlar. Dolayısıyla cilt iltihabı süreci başlar ve anal apsenin alanı gittikçe genişler. Bu da zaman içerisinde bağırsak içi ve cildin arasında bir tünel oluşmasına sebep olur.
Proktoloji “makat bilimi” anlamına gelmektedir. Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Her apsede olduğu gibi anal apsenin tedavisi cerrahi olarak boşaltılmasıdır. Apse drenajı sonrası antibiyotik tedavisi uygulanır. Anal apse anal fistüle dönüşme riski nedeniyle drenajın yapılacağı bölgenin seçimi çok önemlidir.
Normal şartlarda 3 gün içinde doktor tarafından boşaltılması gereken apse eğer 4. gün boşaltılırsa fistül ihtimali %50 oranında, 6. gün boşaltılırsa %70 oranında görülmektedir.
Perianal apse belirtileri, anal bölgede Ağrı, sertlik, kızarıklık, sıcaklık yani apsenin 4 belirtisi görülür. Hasta şiddetli ağrıdan ne yapacağını bilemez, oturamaz. Eğer patlarsa pis kokulu akıntı olur. Apse zamanla fistüllere neden olabilir.
Bu işlem çok rahatsız edici gibi görünmekle beraber -makat çatlağı olan hastalar hariç- ağrısızdır. Hastanın kendisini olabildiğince rahat bırakması gereklidir.
Yeterli Lif Alımı: Diyetinize bol miktarda lif eklemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek makat ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres: Makata soğuk kompres uygulayarak ağrının azaltılması mümkündür. Hidrasyon: Su içmek dışkınızın yumuşamasına yardımcı olur ve bu da tuvalet sırasında daha az acı hissetmenizi sağlar.
Perianal Apse (Makat Apsesi) Tedavisi
Apseye müdahale edilmemesi durumunda patlar. Bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü bu tür durumlarda akıntı oluşur ve akıntı da fistül hastalığının en temel nedenidir. Dolayısıyla apseye bir doktor tarafından müdahalede bulunulmalıdır.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Makat apsesin ameliyatsız yöntemlerle geçmesi, iltihap kanallarının (anal fistül) kendiliğinden kapanması mümkün değildir. Makat apsesi belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden anal apse tedavisi yapan hastanelere başvurulmalıdır.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Apseler, tedavi edilmediği takdirde, apse içinde büyüyen mikroorganizmalar, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Apsenin tedavi edilmediği durumlarda; şiddetli baş ve diş ağrısı, diş eti şişkinlikleri, ağız kokusu, yüzde şişkinlik ve hatta diş kayıpları oluşabilir.
Apse drenajı nedir? Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir. Patlayan ve delinen apse ilerleyen zamanlarda iltihabın tekrar oluşmasına sebep olabilmektedir.
Proktolojik muayene Ankara; halk arasında “makat muayenesi” olarak da bilinmektedir. Kişinin yan veya sırt üstü pozisyonda yattığı bu muayene esnasında makat bölgesi, çevre dokular ve rektum bölgesi detaylı olarak incelenir. Muayene sırasında hem el hem de muayeneye özel aparatlar kullanılabilir.
Hemoroid: Makat çevresinde ve anüsün alt kısmında çeşitli sebeplerden dolayı oluşan şişliklerdir. Hemoroid, şiddetli kaşıntı yarattığı için kişiler aşırı derece rahatsızlık duymaktadır. Hemoroid oluşumu ile dışkıda kan gözlenmektedir ve mutlaka erken tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri