Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur.
Vites Değiştirirken Devir Saati Kaç Olmalı? Motorun zorlanmaması ve yakıt tasarrufu için vites değiştirme işleminin belli bir devir saatinde yapılması gerekir. Bu seviye dizel araçlar için 2000-2500 devirdir. Benzinli araçlarda ise vites değişikliği 2500-3000 devir arasında yapılmalıdır.
Örneğin baskı balatanın normalden daha erken bitmesi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir. Rölantinin yüksek olması aşırı yakıt tüketimine, motorun daha çok ısınmasına, kalkışların daha sert olmasına, vites geçmeme problemlerine yol açmaktadır.
Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
İlgili 44 soru bulundu
Bir araba motorunun rölanti hızı, üreticinin önerdiği seviyede, genellikle dakikada 600 ila 1.000 devir arasında ayarlanmalıdır. Bu hız, motorun stop etmeden veya çok sert çalışmadan çalışmasını sağlamak için gereklidir. Rölanti hızı çok düşükse, araç düzgün çalışmayabilir veya trafikteyken stop edebilir.
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Rölanti valfi arızası: Valf, gaz kelebeği kapalı durumdayken motorun rölantide kalması adına hava dozajını kontrol eder. Motorun soğuk olduğu zamanlarda rölanti valfi hava geçişini açarak rölanti devrini arttırır. Yani, valfte bir sorun varsa yüksek rölantiye neden olabilir.
Rölanti Ayarı Kaç Olmalıdır? Rölanti ayarı için ortalama 500 - 1000 devir aralığını verebiliriz; çünkü bu aralığında altında olunması motorun çalışırken tekleme ya da durma ihtimalini oluşturur ki bu da oldukça zararlıdır. Yani en kısa tanımı ile rölanti, aracınızın çalışabileceği minimum devir sayısı demektir.
Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir. Eski Alışkanlıklar Çöpe! Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Aynı viteste 3000d/d. da 120Km/s. yapan bir araç bu viteste 1000d/d. için 40Km/s. hız yapar. Yani bu aracın 4000d/d. daki hızı 120+40=160Km/s. olur. 3500d/d. da ise 120+20=140Km/s. olur.
Hızınızı Azaltın
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir.
Frene basınca rölanti yükselmesi yada düşmesi gibi fren pedalı ile bağlantılı rölanti dalgalanması sorunlarının ana nedeni fren servosu olabilir. Fölantide frene basınca titreme sorunları yaşayan birçok araçta bu parça kaynaklı sorunlar gözlemleniyor.
Rölanti, aslında aracın gereğinden daha uzun süre çalışmasına neden olarak genel motor aşınmasını artırır.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri