-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre LPG yaktığı yaklaşık olarak 10 litredir.
Bozuk bir lpg kalibrasyonu; en belirgin şekilde sabah benzinle olan ilk çalışmada sorunlara sebep olur. Araç, çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etme meyillidir. gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Tekrar edilen marş düzgündür ancak motor ısınıp lpg'ye geçene kadar bu şekilde devam eder.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
hayır bozulmaz. Göksenin Arda bunu beğendi.
Karbüratörde arıza olduğunda çiğ yakıt atma ve egzoz patlamaları da görülebilir. Bunların nedeni ise hava yakıt karışımının oranından kaynaklıdır. Karışan maddelerin birbirine oransızlığı sonucunda görülür. Ayrıca karbüratörde bir sorunu olan araçlarda, araç hareket etmeye başlayınca devirlenmede zorlanır.
LPG ayarının bozuk olması halinde araçta bir takım olumsuzluklar meydana gelir. Bunlardan en önemlisi yakıt tüketiminde ki artış ve sonrasında ise yakıt kokusudur. LPG ayarı bozuk olan araçlarda yakıt verimli yanmadığından dolayı gaz kokusu oluşur.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
LPG Regülatör beyni içerisinde bulunan su diyaframında yırtılma delinme olması durumunda motor suyuna gaz karışarak su horumlarının şişmesine araç su dolaşımının zayıflamasına hatta aracın hararet yapmasına yol açmaktadır.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Yakıt tüketimi araçtan araca değişmektedir. Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir.
Performans düşüklüğüne yol açabilen LPG, aynı zamanda kuru yakıt olduğu için ilk birkaç dakika benzin ile çalışma ihtiyacı hissediyor. Kış aylarında birkaç kilometre benzin harcadıktan sonra gaz ile çalışan LPG maliyetinizi biraz artırabiliyor.
Günde ortalama 20 kilometre yol yapan 1.6 litre atmosferik lpg'li bir aracın ortalama lpg yakıt tüketimi 10 litre/100KM'dir.
100 km / 10 lt tüketimi olan araç benzinde km'de 48.3 kuruş yakacaktır. LPG'de ise %15 fazla tüketim yapacak. 10 x 1.15 = 11.5 litre LPG tüketimi yapıyor. ( 11.5 x 2.13 ) / 100 = Bu da 24.4 krş yapıyor.
BRC montajı yapılsa (9000-10000 arası yanılmıyorsam) 15.000 km de amorti ediyor kendisini, sonraki kullanımlar kar.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
* OTOGAZ beynindeki gaz geçişini düzenleyen diyaframın (tamir takımının) kalın (genelde sonradan takılan ve orijinal olmayan tamir takımıdır bu) olmasından dolayı OTOGAZ ayarı iyi yapılamaz.Bu durum araçta çekişinin düşmesine sebep olabilir.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
İdeal derece 35-40 arası olmalı lpg ye geçiş ısısı.. Değerinin altındaki geçişlerde özellıkle ilk çalıştırmada tekleme,gaz yememe,stop etme en çok karşılaşılan problemdir.. Benımkı hararet göstergesi 40 dereceyi hafif geçtimi lpg ye geçiyor..
Motosikletin Karbüratörüne Pislik Gelirse Ne Olur? Motosiklette pislikler yakılmayan benzin pistonun üzerinde birikmektedir. Bu pislikler; motor sıkıştırma ve ateşleme düzenini bozduğu için silkelenme olur. Motorun çekişi düşer ve rölantisi de düşerek stop eder.
Araçtaki her bir aksanı temizlemede belli bir maliyet çıkar. Karbüratörler için de bu işlem çok da pahalı denemez. Karbüratör temizleme fiyatı 2023 yılında sprey için 100 TL – 200 TL arası, oto servislerde ise 400 ile 600 TL arasıdır.
Yakıt filtresine girecek su donarak aracın çalışması zorlaşır. Karbüratörün içerisinde bulunan toz ve Tortu araç da yakıt sarfiyatını artırır. Bunu önlemek için karbüratör temizliği yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri