Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Araba gaz kesilmesi, birkaç farklı şeyin neden olabileceği yaygın bir sorundur. Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Araba devir almama sorunu, aracınızın motorundaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, motorun yeterince hava alamaması, motorun yeterince yağ alamaması, motorun yeterince soğutulamaması veya motorun yeterince yüksek devirlerde çalıştırılmaması gibi nedenler bulunabilir.
Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır. Bu sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda yaşanmaktadır.
Yüksek rölanti hızının yaygın nedenleri arasında hatalı rölanti kontrol valfi, atmış sigorta, bilgisayar veya sensör arızası, vakum kaçağı, motor soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası, elektrik yükü algılama devresi sorunları, karbüratörlü araçlarda hatalı gaz pedalı pompası veya güç devresi, arıza sayılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır. Bu da maddi anlamda sizlere zorlayacaktır. Araçlar üretilirken, rölanti, fabrikada tespit edilmektedir.
Hava ile araç içerisine giren kir, toz gibi etmenler rölanti motoru içerisine yapışır zamanla kullanıma bağlı olarak tıkanmalar meydana gelir. Aynı şekilde araç içerisinde kullanılan yağ ve diğer etmenler de zaman içerisinde rölanti motoru tıkanmasına neden olur.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Araçlarda çekiş düşmesi, tekerleklerin yol kavramasının azalmasına ve buna bağlı olarak araçlarda kayma tehlikesini ortaya çıkaran bir durum. Yani araçta çekişin düşmesi, sürüş güvenliğini tehlikeyi attığı için önlem alınması gereken bir konu.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.
LPG li aracın performansı düşükse ilk olarak gaz ayarının düzgün olup olmadığını işi iyi bilen LPG ustasına kontrol ettirmeliyiz. Çünkü genelde LPG de çekiş sorunu gaz ayarının ve motora giren hava miktarının bilinçsiz şekilde ayarlanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
LPG Enjektör Kaynaklı Sebepler
LPG enjektörleri zaman içinde bozularak değişim gerektiren parça olup enjektörlerden her hangi birinin arıza yapması durumunda sıralı sistem araçta gazda tekleme kaçınılmaz olur. LPG Enjektör arızası tespit edildiğinde duruma göre tek veya takım halinde değişmesi gerekir.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Araçlara çok fazla kişinin binmesi ve fazla yük konulması aracın çekişini olumsuz etkileyecek bir diğer nedendir. Bunların dışında katalitik konvertörde oluşan bozulmalarda, enjektörlerde meydana gelen arızalarda ve radyatörlerde ortaya çıkabilecek kaçaklarda çekiş gücünde düşme görülebilir.
Araba motorları birçok nedenden dolayı tekliyor olabilir. Bunun nedeni kötü bir buji, hatalı yakıt enjeksiyonu, çok kalın motor yağı veya tıkalı bir hava filtresi olabilir. Arabanız tekliyorsa ve neden olduğunu anlayamıyorsanız, kenara çekip bir çekici çağırmak ve bu işi profesyonellere bırakmak en iyisidir.
Bu genellikle yakıt filtresinin tıkalı olduğu anlamına gelir. Filtrenin görevi yakıtı temizlemektir ve zamanla yavaş yavaş kirlenir ve tıkanır. Bu durumda, yakıt pompası aracın ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlamak için daha fazla çalışmalıdır. Yüksek tepkime koşullarında , araç yeterli yakıt sağlayamayabilir.
Dizel motorlarda yüksek basınçla yakıt, silindirlere püskürtülüyor. Yakıt püskürten küçük yakıt enjektörlerinde de zamanla karbon birikebiliyor. Bu karbon birikmesiyle birlikte dizel motorlar daha az güç üretmeye ve daha fazla yakıt emmeye başlıyorlar.
ARABA RAMPADA GITMIYOR
Çok sıklıkta olmamakla birlikte debriyaj balatası arızalı olan araçlarda bu sorun yaşanmaktadır. Ya da kalitesiz yakıt kullanımı performansı direkt olarak etkilemektedir. Sürücülerin kullandıkları yakıtı değiştirmeleri ve sürekli aynı yakıtı kullanmaları önerilir.
Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır? Araç rölantide stop ediyor yada rölanti devrinde. dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var. demektir.
Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz. İlk marşa bastığınızda aracın geç çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer aracınız rölantideyken siz hiç gaz vermediğiniz halde rölanti değeri dalganıyorsa ve gerektiği gibi sabit kalamıyorsa gaz kelebeğinde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Özel temizleme spreyi ile gaz kelebeği temizliği gerçekleştirilir. Bu spreyler, yağ ve kir artıklarının çözülmesini sağlar. Temizlik sırasında fırça ve bezlerden faydalanabilirsiniz. Daha sonra kelebek, tekrar olduğu yere monte edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri