Zamanla aşırı tuz alımı, kan damarlarını sertleştiren ve daraltan yüksek tansiyona (hipertansiyon) neden olabilir. Önemli organlara kan ve oksijen akışı azalır. Bu yüzden kalp vücudun her yerine kan pompalamak için daha fazla çaba harcar, bu da kan basıncını arttırır.
Son yüz yıldaki farklı çalışmalarda değişen oranlarda, aşırı tuz tüketimi ile kalp ve damar hastalıkları ve özellikle hipertansiyon ilişkisi ortaya konulmuştur. Ancak unutmamak lazımdır ki aslında tartışılır olan tuzun içerisinde yer alan ve hipertansiyonla ilişkiyi oluşturan sodyum molekülüdür.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketimini yetişkinler için 5 gramın altında tutmayı önermektedir. Ancak birçok kişi bu öneriyi aşarak daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Periferik damarlar başta olmak üzere, kılcal damarlar arkasından gelmek üzere bütün damarların tahribiyle ilintili olarak tuz hipertansiyonu tetikler, hipertansiyon da başta böbrek sağlığı olmak üzere, kalp sağlığı ve metabolik hastalıklara yol açar.
1 gr tuz x 0.4 = 0,4 gr sodyum (= 400 mg sodium) formülü kullanılır. Kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için, günde 5 gramdan az tuz (<2000 mg sodyum) tüketilmesi önerilir. Bu günde 1 çay kaşığından daha az tuz tüketmek gerektiği anlamına gelir ve bu değer çocuklar için daha düşük olmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Sodyum kısıtlamasında temel amaç zayıflamış olan kalbin daha fazla zorlanmasını önlemektir. Kalp yetmezliği hastalarında, böbrek fonksiyonları da bozulduğu için tuz tutulması olur. Tuz, bedende sıvı tuttuğundan dolayı hastada ciddi kalp yetmezliği, nefes darlığı, çarpıntı, ödem gibi şikâyetler ortaya çıkmaktadır.
Bu tuzu kullanan hastalarda hiperkalemi (kanda potasyum düzeyinin yüksek olması) görülme olasılığı önemli oranda artmıştır. Bazı hastalar kullandıkları ilaçlar veya eşlik eden kronik hastalıkları nedeniyle hiperkalemi gelişimine eğilimlidirler. Hiperkalemi kalpte ritm bozukluğu ve ölümlere yol açabilir.
Fazla tuz tüketiminin zararları nelerdir? Fazla miktarda tuz tüketimine bağlı olarak yüksek tansiyon, bölgesel veya yaygın ödem oluşumu, böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
“TUZ KULLANMAMAK DA SAĞLIĞA ZARARLI”
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
- Tuz eksikliğinde ne olur? Kas krampları, bitkinlik, sersemlik hissi, bulantı ve vücutta kuruma olur. Bu nedenle hemen gerekli tuz takviyesi yapılmalıdır. Müdahale edilmezse özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ölüme bile yol açabilir.
Sodyum eksikliği, beyindeki hipotalamus bölgesindeki osmoreseptörler tarafından algılanabilir. Bu, beyinde tuz düzeyinin düşük olduğunu ve sodyum seviyelerini dengelemek için tuz tüketimi isteğinin ortaya çıkabileceğini gösterir. Ancak, tuz tüketimi sodyum eksikliğini tamamen gidermez.
Bolca su içmek, böbreklerden sodyumun temizlenmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra daha az şişkin hissetmeye de katkı sağlıyor. Kardiyo ağırlıklı egzersiz, vücuttan atılan terle birlikte tuz kaybına yardımcı olabiliyor. Egzersiz sırasında bolca su içmeyi unutmamalısınız.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
En önemlisi de kaya tuzunun % 97.4'ü bildiğimiz tuzdan oluşmaktadır. Yani sodyum içeriği açısından sofra tuzundan anlamlı bir farkı yoktur. Sonuç olarak kaya tuzunun da fazla tüketimi kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalıdır.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
Sodyum düşüklüğü ayrıca kramp, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, bulantı ve kusma gibi belirtilere de neden olur. Sodyum tüketiminin 2,5 gramın altına düşmesi durumunda da kalp hastalığı riski artar ve erken ölüm oranı yükselir. Bu nedenle günlük alınan tuz oranı 6 gramdan az olmamalıdır.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz. Çok tuzlu olan çorbaya ne yapmalı diyorsanız da bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatlar sahip oldukları B grubu vitaminleri ile kalp sağlığını koruyacaklardır. Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Kalp ritim bozukluğuna ne iyi gelir? Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Çarpıntı Hissedildiğinde:
Su içmek, vücuttaki elektrolit dengesini düzenler. Elektrolit dengesizlikleri, çarpıntıya neden olabilir. Su içmek, vücuttaki sodyum, potasyum ve diğer elektrolit seviyelerini düzenleyerek kalp ritmini stabilize edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri