Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Her şeyden önce araç hararet aracınızı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz gerekiyor. Ardından, aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun.
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Eğer hararet yapan aracı kullanmaya devam ederseniz, silindir kapağı çatlar. Silindir kapağını çatlamasıyla birlikte motor bloğu üzerinde atık oluşumu meydana gelir.
Hararet Nedeniyle Yolda Kalmamak İçin Bunlara Dikkat Edin!
Zira araba hararet yaparsa motor ve motora bağlı parçalarda hasar oluşabilir. Bilindiği üzere motor arızası ve motor parçası değişimi de hem çok masraflıdır hem de motor ve motor parçası değişimi aracın değerini düşürür.
İlgili 28 soru bulundu
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar. Bu ikisinden biri dahi meydana gelirse fan devreye girmez ve suyu soğutmaz. Araç hararet yapar ve conta yine yanar.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Su kaynatmaya başlayan araç hemen kenara çekilmeli ve motor iyice soğumadan müdahale edilmelidir. Çünkü sıkışan ve sıcak hava sonucu araç motoru içinde oluşacak ani bir değişikli aracınızın yanmasına neden olabileceği gibi başka kazalara da sebep olabilmektedir.
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Soğutma suyunun yeterli seviyede olmaması ya da fanın istenildiği gibi çalışmaması durumunda hararet göstergesine bakıldığında kırmızı yandığı ya da saat yönünde yükseldiği görülür. Eğer motor sıcaklığı gereğinden fazla yükselirse ibre gösterge üzerinde kırmızı alana gelir.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Conta Yanıksa Nasıl Anlaşılır? Yanık conta testi sırasında contanın yanık olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Eğer gösterge yeşil renk görünüyorsa bu contanın sağlam olduğunu gösterir. Ancak gösterge kırmızı renkte veya başka bir belirgin renkte ise bu contanın yanmış veya hasarlı olabileceğini gösterir.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
Klima motora gereğinden fazla yük bindirir, dolayısıyla bu yükü karşılamak için daha fazla güç ürettiğinden motor dayanamayıp hararet yapıyor...
Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır? Güvenli bir sürüş esnasında, araç gösterge panelindeki hararet ibresinin 90'ı geçmemesi gerekiyor. İbrenin 90'ı geçmesiyle hararet lambasının yanması, motorun haddinden fazla ısındığını işaret ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri