Alçının su içinde sertleşmesi higroskopik genleşme olarak adlandırılır. Böylece yüksek oranlı metal genleşmesi için gerekli ortam sağlanmış olur.
Alçı sertleşme süresini etkileyen faktörler; Saflık (Saflık arttıkça sertleşme gecikir) Gren büyüklüğü (Alçı tozları küçük ise hızlı sertleşir) Su/Toz oranı ( Su oranı arttıkça alçı geç sertleşir)
Tip 3- Sert alçı (dental stone); hareketli protezlerin yapımında model malzemesi, sabit protezlerin yapımında da güdük malzemesi olarak kullanılır. Yüksek dirençlidir ve daha az genleşir.
Alçının sertleşmesi sonucu meydana gelen yapı kalsiyum sülfat dihidrattır.
İlgili 35 soru bulundu
Alçının su içinde sertleşmesi higroskopik genleşme olarak adlandırılır. Böylece yüksek oranlı metal genleşmesi için gerekli ortam sağlanmış olur.
Bezi sirke ile ıslatıp lekenin olduğu yüzeyi silin ve gerekirse çitileyin. Lekenin nasıl kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız. Sirke lekesi sizi endişelendirmesin, alçı lekesini silerken sirkenin etkisi kaybolduğundan dolayı yüzeye herhangi bir zararı olmaz. Lekeyi kolaylıkla çıkardınız.
Bir litre suyun içerisine dökmeniz gereken saten alçı miktarı 3 kilodur. Bu hazırlık aşamasında hızlı davranmalısınız. Alçı sıvalar çabuk donan yapıda olduğu için kovada çok bekletmemeniz gerekir. Hazırladıktan sonra çabuk kullanmaya başlamalısınız.
Saten Alçı İle Sıva Alçısının Farkları
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Alçının sıkması sonucu el ve ayak parmaklarında dolaşım bozukluğu meydana gelebilir. Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Alçı ancak 48 saatten sonra sertleşir. Yani ilk 2 gün buna temkinli davranmanız gerekir. Alçıyı sert bir kenara değil, yumuşak bir zemine dayayın. Sirküler sentetik alçı 30 dakikadan sonra tamamen sertleşir.
Beyaz alçıdan yapılan kol veya bacak alçısı 24 ile 48 saat arasında kurur. Sentetik alçılar ise 1 saat içinde kurur. İlk yapıldığındaki ağırlığı kurudukça azalır. Kurumayı hızlandırmak için saç kurutma makinesi gibi cihazlar kullanılmamalıdır !!!
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Merhaba. Alçıpana alçı çekiyoruz . Bazı önemli noktalar var ama . İşi gerçek ustalarından dinleyelim !
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Kuruma Süresi Saten Alçı Astarı uygulamasından 24 saat sonra üzerine Marshall su bazlı iç cephe boyaları ve kaplamaları kullanılabilir.
Alçının çabuk donmasını engellemek istiyorsanız, suyun içine onda bir oranında sirke ya da bira katın.
Alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahiptir.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Alçı sıva temizleyici nasıl kullanılır
OK-103'ün kullanımı oldukça basittir. Sıvanın şiddetine göre su ile 1/2 ya da 1/5 oranında seyreltilir. Ardından bir spreyer (püskürtücü) yardımı ile kurumuş sıva üzerine sıkılır. Çözünme gerçekleştiğinde bol su ile durulanır.
1 litre su içerisine birkaç damla sirke atın. Temiz ve yumuşak bezle bu sirkeli suyu parkeye uygulayın. Alçı tozu çıkana kadar tekrar tekrar uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri