Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
İlgili 44 soru bulundu
Harareti En İyi Ne Keser? Vücudu hararetten korumak için en iyi seçenek, su içmektir. Su, içerdiği mineraller ile hararete en fazla direnen içeceklerden biridir. Bu yüzden sıcak havalarda bol bol su içmek gerekir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun. Aracınızın soğuduğundan emin olduktan sonra radyatörü kontrol ederek gerekirse temiz su eklemesi yapmalısınız. Radyatöre eklediğiniz su içme suyu olmalıdır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir. - Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak.
Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Eğer hararet yapan aracı kullanmaya devam ederseniz, silindir kapağı çatlar. Silindir kapağını çatlamasıyla birlikte motor bloğu üzerinde atık oluşumu meydana gelir.
Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Öncelikle hararet göstergesi yanıyorsa dikkatli davranmalısınız ve yukarıdaki uyarıları dikkate almalısınız. Ancak aracınızda böyle bir sorunla karşılaşmamak için önlem almanız da mümkün. Zira araba hararet yaparsa motor ve motora bağlı parçalarda hasar oluşabilir.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Hararet Göstergesi Kaçta Olmalıdır? Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir.
Öncelikle araba hararet yaptıysa bu durumun kaynağının motorun zorlanmadığı anlamına geldiğini söylemek mümkündür. Bu nedenle aracın daha çok zorlanmasına neden olacak herhangi birşey yapmadan gölge bir yerde istop edilmesi gerekir. Ardından hiç birşey yapmadan yaklaşık 30-45 dk aracın motorunun soğuması beklenmelidir.
Araç hararet yaptığında genleşme kapağı ve ya radyatör kapağı kesinlikle hemen açılmaz. Bu kapakları açarsanız soğutma sistemindeki basınç yüzünden kaynar su kapaklardan fışkırır. Hem kendinize zarar vermiş olursunuz hem de soğutma sıvısını eksiltmiş olursunuz.
Klimanın çalıştırılması aracın soğumasına yardımcı olur. Klimanın çalışması ile radyatör fanı da çalıştığı için araba soğur, bu da harareti düşürür. Arkadaşların da söylediği gibi, hararet yapmaya meğilli bir arabada, klimanın çalıştırılması yolda kalmamak açısından faydalı olur.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri