Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Çünkü aşırı düşük basınç, lastiklerin yuvarlanma direncini artırır ve daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Doğru basınçta tutulan lastikler, daha uzun ömürlü olur. Yanlış lastik basınçları, lastiklerin aşırı aşınmasına neden olabilir. Doğru kullanılan basınç, frenleme performansını da artırabilir.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Öncelikle lastikler soğuk iken ölçüm yapın sıcak lastikte basınç yüksek gösterir. 5 dk bile güneş altında kalsa lastik ısınıyor. Lastik sibobunun ucunda toplu iğne kafasına benzeyen bir çubuk var onu zedelemeyecek şekilde uygun bir alette azıcık ittirin havası iner.
Nitrojen nasıl kullanılır? Montaj sırasında lastikler çoğunlukla basınçlı hava ile şişirilir. Ancak bazı uzmanlar sadece nitrojen bazlı şişirme önerebilir. Çoğu lastik, otomobil üreticisi tarafından önerilen basınca uyulduğu sürece hava veya nitrojen ile şişirilebilir.
Lastik yanağındaki belirgin bir balon, karkasın içindeki kordların tahrip olduğunu gösterir. Bu tür hasarlar genellikle, kaldırımlar veya hız tümsekleri gibi nesnelerin üzerinden aşırı hızda veya yanlış açıyla geçilmesinden kaynaklanır. Karkasın aşırı gerilmesi, bireysel kortların kopmasına neden olur.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz.
Lastik. Aracın yerle temasını sağlayan lastikler haliyle yol tutuşta önemli rol oynar. Mevsimsel şartlara göre tercih edilen lastikleri doğru zamanda doğru hamurla kullanmak aracın yol tutuş becerisini artıracaktır.
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastiğin çevresi hız göstergesini etkiler
Yani daha geniş lastiklere geçtiğinizde hız göstergesinde görünen hız, seyahat hızınızdan daha az olacaktır. Diğer yandan daha küçük lastiklerle hız göstergesinde daha yüksek hıza ulaşılır.
Çünkü sıcak hava lastik basıncının yükselmesine neden olur. Lastik basıncı yükseldiğinde lastikler daha hızlı aşınır. Ayrıca karbondioksit salınımı ve yakıt tüketimi artar. Isınmadan dolayı yükselen basıncı azaltmak için lastik havasının boşaltılması yanlış bir uygulamadır.
Lastik patlaması o an anlaşılabileceği gibi bazen anlayabilmeniz çok uzun vaktinizi de alabilmektedir. Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir.
Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir. Aracın kontrolü zorlaşır.
Ön teker patlarsa araç ön tarafa, arka teker patlarsa araç o tarafa doğru çekme yapar. Tekerin patlaması durumunda direksiyonu sıkıca tutmaya çalışın ve aynı anda fren basıncını azaltmaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri