Lastik geri dönüşümü süreci bayilerde, eski ve aşınmış lastiklerin çoğunlukla değiştirilmesi için aracınızı getirdiğinizde başlar. Lastiklerinizi lastik geri dönüşüm tesisine veya evsel atık geri dönüşüm merkezlerine de getirebilirsiniz.
Araba lastiklerinin geri dönüşümü, eski veya aşınmış lastiklerin değiştirilmesi için aracınızı bayilere getirmeniz ile başlar. Araba lastiği geri dönüşüm için lastiklerinizi geri dönüşüm tesisine ya da evsel atık geri dönüşüm merkezlerine götürebilirsiniz.
Hiçbir zaman farklı ebat ve farklı amaçları olan lastikleri aynı araçta kullanmayın, ayrıca ön ve arkalar farklı marka ve model olabilir ama sağ ve sol lastikler muhakkak aynı olmalıdır. Lastikler asla bir daha kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdır.
Genellikle basınçlı hava içeren Doğal ve sentetik kauçuk, siyah karbon, silika, tebeşir, yağ, kayganlaştırıcı, aromatik amineler, sülfür, çinko, oksit, Pigmentler ve boyalardan oluşan ve otomobilin en önemli parçalarındandır.
Çünkü hurda lastiğin tonu kalitesine göre, tonu 150 dolara kadar alıcı bulurken, işleyici firmalar ise hurda lastiği halı sahalardan oyun parkaların kadar her yerde kullanılabilir hale getiriyor.
İlgili 15 soru bulundu
Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin (ÖTL) Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, bir yıl içinde yenileme pazarına (ihracat ve orijinal ekipman satışları hariç) lastik satan üretici ve/veya ithalatçılar, takip eden yıl içinde sattıkları lastiklerin ağırlığının yüzde 80'i kadar lastiği toplayarak geri kazandırmak zorunda.
Lastik kısımlardan ise pirolitik yağ ve karbon elde ediliyor. Lastiklerden elde edilen pirolitik yağ daha sonra tesiste yakılmadan kapalı sistem içerisinde ve herhangi bir karbon salımı olmadan oksijensiz ortamda elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Araçlarınızda yer alan ve değişim yaptıktan sonra kullanmadığınız lastiklerin alım işlemi yasal çerçeve içerisinde gerçekleştirilmektedir. Alınan hurda lastikler geri dönüşümde kullanılır ve ekonomiye kazandırılır. Fabrikalarda kullanılmayan hurda lastikler uzman personel tarafından profesyonel bir şekilde alınır.
Hurda lastiklerin kilosu ortalama 40 TL'dir. Binek araçların lastikleri 6-7 kg, kamyonlarınki ise ortalama 17 kg ağırlığa sahiptir. Dolayısıyla hurda lastiklerin her birinden 250 TL ile 800 TL arasında kazanç sağlanabilir.
Ömrünü tamamlamış lastiklerin önemli bir kısmı, geri kazanım tesislerinde kullanılır. ÖTL haline gelmiş tonlarca atık lastik öğütücü makinelerimizde kırılarak kauçuk ve çelik parçalara ayrılır. Bu parçalar sanayide ve çevre ile ilgili faaliyetlerde hammadde olarak değerlendirilir.
Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir. Eskimeye neden olan bu faktörler oldukça çeşitli olduğundan, bir lastiğin kullanım ömrünü tam olarak tespit etmek mümkün değildir.
Lastiğin merkezkaçlı gerilimini önlemek için, güçlendirilmiş naylon bazlı kablolar bir kauçuk tabaka içine gömülür ve lastiğin çevresine yerleştirilir. 8- Sırt Kuşakları (veya kemerler): Bunlar lastik sırtı için sert taban oluşturur.
Yapılması yasak olan fakat uygulamada çok dikkat edilmeyen konuları bu süreçte daha hassas takip etme durumundayız. Bu vesileyle araç lastiği vb. yakanlara 2872 sayılı Çevre Kanununa göre 402 bin 385 TL idari para cezası uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.
Çelik Lastik Teli
Binek otomobil lastiğinde yaklaşık 2.5 kilo çelik kemer ve boncuk teli var.
Araç lastiklerinin büyük bir kısmı (yaklaşık %90'dan fazlası) organik malzemelerden oluştuğu için yüksek bir ısıl değere sahiptir.
ATIK LASTİKLER
Faydalı ömrünü tamamladığı belirlenerek araçtan sökülen, orijinal veya kaplanmış, bir daha araç üzerinde lastik olarak kullanılamayacak durumda olan veya üretim esnasında ortaya çıkan ıskarta lastiklere “atık lastik” denir. Atık lastiklere “ömrünü tamamlamış lastik”, kısaca “ÖTL” de denir.
195.45.17 lastiklerde ortalama 9 kg falandır.
Hurda araç lastik kg fiyatı 3.90 TL'den başlamaktadır. Lastiğin boyutuna ve çeşidine göre bu fiyatlar değişmektedir.
Lastik, sentetik kauçuktan yapılmaktadır.
Sentetik kauçuk, petrol bazlıdır ve neredeyse tamamen kimyasal işlemlerle üretilir.
Tekstil kord katmanı: Kauçukla kaplanmış suni ipek veya polyester kullanılır. İç astar: Bütil kauçuktan oluşur. Lastik yanağı: Doğal kauçuktan üretilir. Topuk takviyesi: Naylon veya aramid malzeme kullanılır.
-ÖTL lerin çevreye tehlikeli bir etkisi var mıdır? LASTİK TEHLİKELİ ATIK SINIFINDA SAYILMAMAKTADIR, ANCAK GERİ KAZANIMININ UYGUN METOTLARLA YAPILMASI GEREKLİDİR. ÖTL'ler mevcut halleri ile çevreyi kirletmemekte ancak atık birikintileri sonucu görüntü kirliliği oluşmasına yol açmaktadır.
Lastik söküm işlemi için öncelikle krikoyu şasinin altına koyarak sonrasında ise aracın kaldırılmasına yer vermeniz gerekir. Gerçekleştirilecek olan işlemde lastiğin yerden temasının tamamen kesilmesi gerekir. Sonrasında ise lastikte bulunan tüm civatalar bijon anahtarı ile sökülür.
Eski tarihli lastikler doğru koşullarda saklandığı sürece, yeni tarihli lastiklerle aynı sonuçları vermektedir. Lastik firmalarının garantileri de, 8 yaşa kadar olan lastikler için fatura tarihinden itibaren 2 yıl olarak (maksimum ürün yaşı 10 yıl) uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri