Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık göstermektedir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir.
3) Araç hareket hâlindeyken boşa atmak, özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman sistemlerini çok büyük riske atmaktadır. Çünkü araç boşta iken şanzıman yağlaması yapılmaz. Uzun vadede büyük masraflara yol açan bu durum, sadece şanzımana değil, aracın birçok parçasına olumsuz etkide bulunmaktadır.
Boş vites boş bir hayal mi? Yakıt tüketimi açısından ise boş vitesle yokuş inmek tasarruftan çok zarara yol açmakta. Araçlar vitese alındıklarında yakıt deposundan yakıt alımını durdurur. Fakat boş vitesteyken aracın benzin deposundan yakıt alımına bir engel yoktur ve motora yakıt akmaya devam eder.
Aracınızın vitesi boşta giderken ani gelişen bir durumda hem gaz tepki süresini (Tekrar vitese atana kadar geçen süre.) hem de frenden alacağınız performansı düşüreceksiniz.
Her ne kadar birkaç seferlik boşa atmaktan birşey olmasa da, Bunu davranış biçimi haline getirerek, Boşa Atmak Tavsiye edilmez, Yukarıda birisi güvenlik önlemi falan demiş. Bu da Boşa atılmaması için bir sebep ama Dizel araçta değil, tüm arabalarda motorsikletlerde geçerli.
İlgili 36 soru bulundu
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık göstermektedir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir.
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Debriyajı çok kullanırsanız veya gereksiz yere debriyaja sürekli basarsanız masraf açarsınız. Vites değiştirmediğiniz anlarda ayağınızı debriyaj üzerinde tutmayın veya debriyaja basmayın. Kırmızı ışığa gelip durdu iseniz vitesi boşa alınız ve frene basınız.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Bu araç kendiliğinden rölanti olarak çalışmaya başlayacağı anlamına geliyor. Yokuş inerken araç boşa alındığında rölanti tüketimine geçecek ve motor gücünü lastiklerin hareket etmesinden alacağı için yakıt tüketim seviyesi artacaktır.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Eğer araç 3000 devrin üzerinde için çok fazla durursak çok yakar, motoru da çok zorlar. Yani bir aracı ne kadar zorlarsanız aracın motoru o kadar eskiyecektir. Eğer arabayı sakin bir şekilde kullanılırsa herhangi bir bozulma veya aksamada da bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Panpa. Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
boştayken de araba yakıt tüketir. özellikle yokuş inerken boşa atmak yerine, üst vitese atarsan yakıt tüketimin sıfırlanacaktır. Cut-off sistemi olan her araçta, araba vitesteyken gaza basmazsanız yakıt yakmazsınız.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Otomatik Arabayı Park Etme
Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Her ne kadar boş vitesle inişte de yakıt tüketimi az olsa da viteste inişe göre fazladır. Aracı yokuş aşağı inerken boşa almak otomatik vites araç kullanımı sırasında da uygun olmayan bir harekettir. Çünkü bu durum aracın frenleme sistemlerinde ciddi problemlere yol açabilir.
Vites boşta mı değil mi anlamak için vitesi sağa sola hareket ettirmek yeterlidir. Eğer boştaysa hareket edecektir. Bu adımlardan sonra manuel araba çalıştırma işlemi başlamaktadır. Sol ayak en soldaki pedala yani debriyaja basılır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri