Yaraya virüsü sinirlere bulaştırmamak için, gerekmiyorsa dikiş atılmaz.
Açık ya da delikli olan yaralarda bandaj yerine açık bırakılması daha doğru olur. Eğer yara derin ve genişse mutlaka acile gidip dikiş yaraya dikiş attırın. Isırılan bölge alkol, iyot, hidrojen ya da peroksit gibi ilaçları kesinlikle kullanmayın.
Steril bir bezle ısırılan bölgedeki pislik, saç, kıl gibi yabancı maddeleri ılık su ile temizleyin. Temizledikten sonra bölgeyi temiz bir bez ile sarın. Köpeğin sağlık bilgilerine ulaşamıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine göre tetanos ve kuduz aşınızı olun.
Köpek dünyasında, yavruların veya uygunsuz davranan yavru köpeklerin poposunu ısırmak tamamen doğal bir davranıştır. Ama küçük bir çocuğun yüzündeki aynı tepkiye başvurmak ve hayat boyu yara iziyle sonuçlanabilir.
Her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır. Ayrıca kişinin yaranın üzerine temiz bir mendil kapatmanız gerekmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Kuduz aşısının olmaması durumunda yaşanacakları sorduğumuz Dr. Selma Okkaoğlu, kaybedilen her saniyede ilacın antikor etkisini yitireceğini söylüyor. Yani 24 saat içerisinde bu aşının yapılmaması, kişi için ölüm tehlikesi yaratmasa da, ilacın etkisini azaltıyor.
Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir. Hastalık belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar.
İster az ister çok bir köpek tarafından ısırılırsanız ve derinizde açık yara oluşursa her zaman bir birinci adım olarak ilk 8 saat içinde mutlaka sağlık kuruluşuna görünmelisiniz.
Köpek sahibi, köpeğine mağduru ısırması için bir talimat vermemişse ve talimat vermeden de saldıracağını bilmiyorsa taksirle yaralama suçundan sorumlu tutulur. Bu suçun cezası üç aydan bir yıla kadar hapistir.
Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır. Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir: Ateş Öksürük.
Daha sonra ısırılan hayvan veya insana kuduz aşısı yapılmalıdır. Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır.
Yıllar önce göbekten yapılan aşılar bulunduğu için halk arasında hala böyle gerçekleştiğine dair bir kanı vardır. Kuduz aşısı kuduz ya da kuduz şüphesi olan hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır.
Nörolojik belirtilerin gelişmesinden 7 gün sonra koma hali gelişir ve sonunda hasta yaşamını kaybeder. Isırık yarasının beyine yakınlığı virusun beyine ulaşması açısından önemlidir. Yara bölgesi beyine yakın ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Enfeksiyonlara genellikle cilde nüfuz eden bu bakteriler neden olur. Bakteriler çoğaldıkça vücudun bağışıklık tepkisi yaygın enfeksiyon semptomlarına neden olur. Şişme ve iltihap iki örnektir. Hayvan ısırığı enfeksiyonları ciddidir ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.
Yüzeysel ısırıklar deri altıyangısına, daha derinler ise tendon veya kemik enfeksiyonuna sebep olabilir.Belirtileri arasında şişme, kızarıklık, irin, hareket yeteneğinde azalma, ağrı,kan dolaşımının azalmasıyla morarma yer alır. Ateş, titreme, his kaybı ciddibir enfeksiyona işaret eder.
Köpek ısırmasında ilk yardım
Eğer bir ev köpeği veya kedisi çocuğunuzu ısırırsa ve deride yırtılma olursa yapmanız gerekenler: Isırılan bölge sabun ve su kullanılarak iyice temizlenir ve ardından bir süre akan su altında tutulur. Yara temizlendikten sonra kurulanır ve hekim önerisiyle antibiyotikli bir merhem sürülür.
Isırık Yaralanmalarında İlk Yardım :
Yüzeyel yaralar sabunlu sularla veya antiseptik solüsyonlarla bolca yıkanmalıdır. Yapışmayan ve antibiyotik içeriği olan özel yara bakım malzemeleri kullanılabilir. Olası sinir ve tendon yaralanmasının ciddiliği için bölge tetkik edilir.
Köpek ısırıklarının en ölümcül komplikasyonu kuduz enfeksiyonudur. Özellikle sahipsiz köpeklerin tahrik olmaksızın ısırması sonucu oluşan yaralanmalarda iyi bir değerlendirme yapılmalıdır.
Kuduz virüsünü vücuda girdiği noktadan itibaren, sinirler boyunca beyne doğru hareket eder. Kuduzun ilk belirtileri, virüsün vücuda girmesinden ortalama 1 ila 3 ay sonra gözlenir. İnsanlarda, hastalığın ilk semptomları spesifik değildir ve diğer viral enfeksiyonlara benzer.
Kuduz belirtileri hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göz önüne sermiştir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3 -4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde ise bu süre 8 haftaya kadar çıkabilir.
Bir kuduz enfeksiyonu oluştuğunda, buna karşı uygulanabilecek etkili bir tedavi yoktur. Bugüne kadar çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmuş olsa da, hastalık yüksek ihtimalle ölüme neden olur. Bu nedenle, kuduza maruz kaldığınızı düşünen bireylerin, enfeksiyonun yerleşmesini önlemek için bir dizi aşı olması gerekir.
Çünkü oluşan kuduz hastalığının tedavisi yoktur. Enfekte bir hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılması ve belli periyotlarla tekrarlanması gereken kuduz aşısı, önlem amaçlı da uygulanabilir. Kurallara ve belirlenen sürelere uygun olarak yapılan aşı tam koruma sağlar. Kuduz Aşısı Nedir?
Kuduz aşısının acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde yapılması mümkündür. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısının yapıldığı bilinir. Eğer kuduz hastalığı ihtimali taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıysanız bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Köpeklerde kuduzun yol açtığı fiziksel belirtiler arasında ateş, yutma güçlüğü, aşırı salya akması, sendeleme, nöbet geçirme ve felç gibi durumlar yer alabilir. Virüs, vücutta ilerledikçe köpeklerde aşırı uyarılma sonucu ortaya çıkan davranışlar meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri