Bunun yukarıda anlattığım nedenleri dışında genel nedeni gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanır. Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Kalitesiz yakıt kullanımı, yağ değişimi yapılmaması ve aracın düzenli bakımlarının yapılmaması gibi durumlar aracı çekişten düşürebilir. Gaz ayarı olması gereken durumda değilse, ateşleme sistemi düzgün bir şekilde ateşleme gerçekleştirmiyorsa bu sorunlar çekişi ciddi şekilde etkileyebilir.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
İlgili 35 soru bulundu
Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
Bu gibi oluşabilecek arızalarda öncelikle aracın ateşleme sistemi kontrol edilmelidir. Ateşleme sisteminden sonra aracın, hava filtresi ve yakıtının da kontrol edilmesi iyi olacaktır. Bahsedilen yerlerde sorun bulunmadığı takdirde aracın debriyaj balatası kontrol edilmeli sorun varsa mutlaka giderilmeli.
Bu sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda yaşanmaktadır. Bu sorunun kaynaklanmasının temel nedeni de otomobil firmalarının gaz tepkime sürelerini belirli standartlara bağlı kalarak ayarlamasıdır.
Benzinli araçlarda çekiş düşüklüğü sorununun anlaşılması çok kolaydır. Özellikle düz yolda bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak yokuş yukarı giderken, yani rampa tırmanırken aracın zorlanması gibi bir durum söz konusu ise kesinlikle çekiş konusunda bir problem olduğunu hemen düşünebiliriz.
Aracınızda bulunan baskı balata parçasının eskimiş olması ve yetersiz çalışması özerlikle rampa yukarı çıkış zamanlarında devirin yükselmesine ve çok gürültü çıkarmasına neden olabilir. Bu durum çekişin düşmesine neden olacaktır.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
2Yokuşta El Freni ile Kaldırma
Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır.
Baskı-balata da olabilir; akslarda da sıkıntı olabilir. özellikle göğüs bölgesinden zırıltı ve titremeler çok.
Bu genellikle yakıt filtresinin tıkalı olduğu anlamına gelir. Filtrenin görevi yakıtı temizlemektir ve zamanla yavaş yavaş kirlenir ve tıkanır. Bu durumda, yakıt pompası aracın ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlamak için daha fazla çalışmalıdır. Yüksek tepkime koşullarında , araç yeterli yakıt sağlayamayabilir.
Yakıt sistemi sorunları, yakıtın yetersiz olarak motorun yanmasına neden olabilir ve böylece motorun çekiş gücünü düşürebilir. Motor yağı: Motor yağı, motorun parçalarının yağlanmasını sağlar ve aşınmayı önler.
Örneğin yakıt deposu, yağ deposu, hava filtresi gibi araç parçalarının kirlenmesi ve çeşitli partiküller ile araca gerekli verimi verememesi performans düşüklüğüne neden olabilir. Veya motor ve hidrolik yağı gibi araçta sıkça kullandığımız yağların eksilmesi de araçta performans düşüklüğü yaratır.
Araçların çekişten düşmesinin iki türlü nedeni vardır. Bunlardan ilki aracın teknik aksamında yaşanan bir takım sorunlar ikincisi ise sürücüden kaynaklı olan nedenler.
motorun çekişinide hava filtresi/karbüratör/supap ayarları/benzinin kalitesi vb etkenler etkiler.
Eğer aracınız düşük hacimli ve turbosuz bir motora sahip ise yokuşlarda/rampalarda mutlaka ağır kalacaktır, yani çekiş düşecektir. Yaşanılan bu durum herhangi bir arıza nedeniyle değil, yetersiz güç ve torktan dolayı benzer özellikteki araçların hepsinde görüldüğü unutulmamalıdır.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Yakıt içinde kirlilik, filtre ve pompa tıkanması bu arızanın başlına nedenleri arasında sıralanabilir. Yukardaki sorunların dışında birde eğer aracınız benzinli ve LPG montajı yaptırmışsanız LPG ayarının bozukluğu, beyin arızası, enjektör arızası gibi başlıca nedenlerde olabilir.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
* OTOGAZ beynindeki gaz geçişini düzenleyen diyaframın (tamir takımının) kalın (genelde sonradan takılan ve orijinal olmayan tamir takımıdır bu) olmasından dolayı OTOGAZ ayarı iyi yapılamaz.Bu durum araçta çekişinin düşmesine sebep olabilir.
debriyaj balatan bitmiş olabilir devir yükselip hız artmıyorsa debriyaj balatan bitiktir buda hızının artmamasına neden olur. Olabilir ama çok zorlayınca anıra kanıra 125 yapıyor ortalama.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri