Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
şanzımana veya balataya hiçbir zarar vermeden debriyajsız vites değiştirmek mümkündür. burada iki hassas nokta var: 1. motor ile şanzıman arasında tork iletimi sıfır olmalıdır. yani ne motor şanzımana tork aktaracak, ne de gaz kesince olduğu gibi arabanın ataleti ile şanzıman motoru döndürecek.
Çünkü bu yaptığınız şey aracın şanzımanına zarar vereceğiniz anlamına gelecektir. Vites değiştirirken debriyaja basmanızın nedeni dişlilerin serbest bırakılmasını sağlamaktır. Dolayısıyla bunu yapmadığınız için dişlilere zarar verirsiniz.
Panpa. Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
Motosiklette, vites yükseltirken, doğru devir ve hızda debriyaja basmak ile basmamak arasında mekanik olarak bir fark olmaz. Daha hızlı ve kolay vites değişimi olur aksine. Motora, şanzımana da bir zararı olmayacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Bu sorunun cevabı ise motosikletinizin çevirdiği redline denilen devir sayısını 2'ye bölmektir. Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir.
Tavsiye edilmez. Ancak uygun devir ve yük durumunda bir sorun oluşturmaz.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Olmazsa size çok büyük uğraşlar çıkarırdı. Burada asıl sormamız gereken soru şu. Bir arabaya debriyaja basmadan vites attırabilir miyiz? Kısa cevabı verelim: Evet.
İstenen vitesi manuel olarak seçmek için vites değiştirme kolunu sağ elinizle kullanırken sol ayağınızla debriyaj pedalını kullanmalısınız. Debriyaj pedalına basıldığında şanzıman ve tekerlekler arasındaki bağlantı kesilir. Bu, motor gücünün tekerleklere aktarılmasını önler.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir.
Birkez veya birkaç kez yaşanacak bu durumlar Debriyaj balatalarına zarar vermez, uzun süre süreklilikte sadece balataları yersin. Sıkıntı yapma bir şey olmamıştır...
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
arkadaşın sorusunun cevabıda; normal yavaşlamak için debriyaja basmaya gerek yoktur.trafik ışığı gibi yerlerde durmak için önce frenle araaç yavaşlatılır,sonra durmaya yakın debriyaja basıp boşa atılır. ani frenlerde ise kesinlikle debriyaj ve frene aynı anda basılmalıdır.
yokuş aşağı frene basarken,duracağın vakit debriyaja bas.başka hiçbir suretle debriyaja basmana gerek yok...
Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık göstermektedir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
4. Vitesle girdiğiniz bir yokuşta arabanın çekişten düşmemesi için gaz yüklemesi yapmanız gerekmektedir. Bu durumlarda araç yüklü olacağı için devir göstergesi 3000'e kadar çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri