Mesane sarkması kimlerde ortaya çıkar? Mesane sarkması çok nadir olarak, gençlerde ve doğum yapmamış kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bunun ortaya çıkmasındaki en önemli sebebi ise normal doğumdur. Genital organlarda sarkma özellikle çok sayıda ve güç gebelik yaşamış kadınlarda ortaya çıkar.
Mesane sarkması çoğunlukla menopoz sonrası ortaya çıkmaktadır. Menopoz sonrasında östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak idrar torbasının altındaki desteğin azalması mesane sarkması bakımından riskli bir durum yaratmaktadır. Uzun süreli kabızlık da mesane sarkmasını tetikleyebilmektedir.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir.
İdrar torbası sarkması tedavi edilmezse bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sık idrara çıkma ve inkontinans (idrar kaçırma) gibi semptomlar ortaya çıkabilir. İdrar torbası sarkması olan kişilerde enfeksiyon riski de artar. Ayrıca bu durum böbrek fonksiyonlarında bozulmaya da neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı lokal anestezi kullanarak yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Ancak doktorun tavsiyesi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Ameliyat sonrasında hastaların bir gece gözlem altında tutulması ve doktorların önerisiyle bir gün sonra taburcu olmaları gerekir.
Genellikle ameliyat vajinal olarak yapılır ve sarkmış mesanenin dikişler kullanılarak tekrar yerine kaldırılmasını ve fazla vajinal dokuların çıkarılmasını içerir. Doktorunuz, vajinal dokularınız çok ince görünüyorsa, vajinal dokuları güçlendirmek ve desteği artırmak için özel bir doku grefti türü kullanabilir.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
İdrar Kesesi Sarkması Sorunu için Hangi Doktora Görünmek Gerekir? İdrar kaçırma problemi olan kadınların üroloji ya da kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmesi gerekmektedir.
Rahim Sarkması Ultrasonda Görülür mü? Pelvik organ sarkması bulunan hastalar, ultrason kontrolü ile teşhis edileceğini düşünebilmektedir. Ancak, rahim düşmesi tamamen jinekolojik muayene sonrasında ortaya çıkabilecek olan bir rahatsızlıktır.
Mesane ya da rahim sarkmalarının şiddetli olduğu (3 ya da 4. Derece- vajenden tamamen ya da büyük oranda dışarı çıkma) hastalarda vajende kuruluk, ciltte yara, idrar kesesinin tamamen dışarda olması, ilişki sırasında ağrı, kuruluk, cinsel isteksizlik sıklıkla görülür.
Silinen genital bölgenin kuruması için bekleyiniz. Bölgenin tamamen kuruduğundan emin olunuz. yapışkanlı kağıdı kaldırınız. Torbanın iyice yapışmasını sağlamak için bebeğin derisini hafifçe gererek idrar deliğinin hemen üstünden ve makat dışta kalacak şekilde yapışkanlı bölgeye hafifçe basınç uygulayınız.
Tanı işlemlerinden biri olan ürodinami testi için hastaya herhangi bir kesi yapılmaz ve idrar kanalından ve makattan yerleştirilen ince kataterler yardımı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda test sırasında elektrotlar da hastanın vücuduna yerleştirilir ve kas aktivitesi de aynı zamanlı izlenmektedir.
Fizik muayene
Mesaneniz dolu olduğunda doktorunuz stres tipi idrar kaçırma (SUI) olup olmadığını görmek için öksürmenizi isteyecektir. Ayrıca doktorunuz sizin pelvik taban kaslarınızın nasıl çalıştığını anlaması için erkeklerde rektumdan muayene, kadınlarda ise jinekolojik muayene yapması gerekebilecektir.
Bu gibi durumlarda şişen idrar torbası sebebiyle idrar kaçırma rahatsızlığı görülebilir. Mesane sarkmasının ileri derecelerinde ise özellikle ıkınma esnasında mesane vajinanın dışına kadar çıkabilir. Bu gibi durumlarda kişi idrarını yapmakta güçlük çekebilir. Sonucunda ise kişide böbrek rahatsızlıkları görülebilir.
Mesane sarkması ameliyatı kolay bir ameliyattır ve riski oldukça düşüktür. Ancak her cerrahi işlem gibi idrar torbası sarkma ameliyatının da bazı riskleri vardır.
Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
Hafif düzeyde genital organ sarkması (POP) olan veya organ sarkması olmadan gerçek tipte stres inkontinans sorunu yaşayanlar için lazer iyi bir tedavi şeklidir. Lazer, idrar kaçırma tedavilerinde ameliyatsız bir tedavi yöntemidir.
İdrar torbası sarkması ileri durumlarında idrar torbası ile uretra adı verilen idrarı torbadan dış ortama ileten boru arasında olması gereken açının bozulmasına ve böylece idrar kaçırma şikayetinin ortaya çıkmasına neden olur.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Rahim sarkması tedavi edilmezse ne olur? Hafif şiddette rahim sarkmaları tedavi gerektirmez. Ancak rahmin vajinanın dışına çıkacak şekilde sarkması bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu tip vakalarda rahim, iç çamaşıra temas edebilir düzeydedir ve bu durum ülser oluşumuna yol açabilir.
Bu patoloji için en çok tercih edilen cerrahi yöntemi transobturator tape ve transvajinal tape ameliyatlarıdır. Bu ameliyat dışarıdan belli olmayan ve vajinadan yapılan yaklaşık 2 cm'lik kesi ile idrar kanalına (üretra ortası) yerleştirilen askılar ile uygulanır. Genel ya da spinal anestezi ile gerçekleştirilebilir.
Her yaş kadında görülebildiği gibi, ileri yaş ya da fazla doğum sayısı gibi faktörlerle görülme sıklığı artış göstermektedir. Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez fakat sizin yaşam kalitenizi düşürdüğünü kanaatindeyseniz tedavi olanaklarından faydalanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri