Eğer radyatör hortumu patlarsa, araç içerisinde yer alan soğutma suyu tam olarak boşalmasına neden olur. Radyatör hortumunun patlaması büyük masraflara yol açar. Bu nedenle radyatör hortumunu özellikle eskime durumunda değiştirmek gerekir.
Hortumun patladığını yine hararet göstergesinden anlayabilirsiniz. Çünkü sistemde yaşanacak herhangi bir aksaklık olsa bile hararet göstergesi yavaş yavaş yükselme eğilimi gösterecektir. Dolayısıyla çok hızlı bir yükseliş ilk etapta size radyatör hortumunun patladığını rahatlıkla düşündürebilir.
Radyatör ömrü yaklaşık 20-30 yıl olduğu için bu süre dolmadan önce ortaya çıkan kaçaklarda tetikleyen gizli sorunlar olabilir ve hem radyatör arızası tekrarlanır hem de aracın diğer parçalarının da zamanla bozulmasına neden olabilir.
2-Radyatör Delinmesi: Kalorifer peteğine benzeyen radyatör, aracın ön kısmından aldığı hava ile suyu anlık olarak soğutmaktadır. Radyatör neden delinir; oluşan pas, korozyon sebebi gibi nedenler ile zamanla kılcal delikler, parçanın su kaçırmasına ve aracın suyunun eksiltmesine sebep olabilir.
Normal Radyatör Yıkama
Bu, sistemin parçalarının bozulmasına ve düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sistem yıkandıktan sonra yeni soğutma sıvısı eklenecektir. Radyatör temizliğinin ne sıklıkta yapılması gerektiği elbette araç tipine göre değişir. Yılda bir ile 2-3 yılda bir arasında değişebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Radyatör hortumları, basınç nedeni ile patlar. Eğer sistem içerisinde hava varsa ve hararet yükselirse, basınç artacağı için patlayabilir. Özellikle ürün eski ise patlama olasılığı yüksektir. Bir de üst kapak contası yanık olan araçlarda, motorun iç kompresyonu aracın motor suyuna verildiğinden basınç artar.
Evet, alüminyum radyatörler tamir edilebilir. Ancak tamir işlemi, hasarın büyüklüğüne ve tipine bağlı olarak değişebilir. Küçük delikler veya çatlaklar, radyatör tamircileri tarafından kolayca tamir edilebilir. Bu işlem genellikle, alüminyum lehim veya alüminyum onarım macunu kullanılarak yapılır.
Eğer radyatörde su kaçağının oluştuğunu düşünüyorsanız bunun nedeni paslanma ya da donma kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz ayrıca antilatörün radyatöre çarpması da su kaçağının oluşmasına neden olabilmektedir bunun yanında eğer radyatör yanlış bağlanmışsa radyatörde su kaçağı oluşabilmektedir.
Su Radyatörü Kaçakları Aracın su radyatöründe titreşim ve sarsıntılardan dolayı zamanla alt ve üst hortum bağlantılarında gevşeklik oluşur. Bundan dolayı bu bölgelerde su kaçağı meydana gelebilir. Gevşemiş kelepçelerin tekrar sıkılması gerekir. Radyatör kapağı, boşaltma ya da musluk tapasında da kaçaklar görülebilir.
Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir. Radyatör su kaçağı önleyicisi parçalarını takmak ve bu çözümü uygulamak, genellikle sorunu giderir. Bunun haricinde üst kapak contası yanmış, erimiş olabilir ve bu durum nispeten daha ciddi bir durumdur.
Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Genellikle aşırı ısınmaya yol açacak zararları önlemek için normal şartlarda iki aşamalı bir oto radyatör sistemi kullanılıyor. Bunlardan ilki; Soğutma suyunun dolaşımını sağlayan sistem. İkincisi ise soğutma fanı tertibatıdır.
Bir aracın mükemmel çalışması için, radyatör bulunmaktadır. Şayet araçlarda radyatör bulunmamış olsaydı, motor birkaç dakika içerisinde hararet yapar, motor da arıza meydana gelirdi. Bu sebeple radyatör aracın çok önemli bir parçası olarak sayılmaktadır.
Arabanın Kalorifer Peteği Su Kaçırırsa Ne Olur? Pedalların hemen sağında kalorifer peteği kapağı bulunur. Petekte su kaçırma varsa genellikle paspasın altında ıslaklık gözlenir. Bu durumda kalorifer istendiği gibi ısıtma sağlamayaz.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Radyatör kapağı arızaları, yolda kalmanıza engel olmayacaktır. Bu arıza ile karşılaşıldığında, radyatör kapağından su sızmaya başlayacak ve motor soğutma suyu azalacaktır. Araç çalışmaya başlayınca hararet yapacaktır. Basınç ayarı olmayacağı için motor soğutma sisteminin düzensiz çalışmasına neden olacaktır.
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Su eksilmesinin miktarı ile ilgili belli bir oran yoktur. Contası yanan aracın soğutma sıvısı kısa süre içerisinde bitecektir.
Su kaynatmaya başlayan araç hemen kenara çekilmeli ve motor iyice soğumadan müdahale edilmelidir. Çünkü sıkışan ve sıcak hava sonucu araç motoru içinde oluşacak ani bir değişikli aracınızın yanmasına neden olabileceği gibi başka kazalara da sebep olabilmektedir.
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Radyatör patlaması çok acaip. Patlama olayı bir şeyin basıncının aniden inkişaf etmesi ile olur. Aracın radyötere giden borularının hepsi aşırı basınç altında kalmış herhalde. Bu nasıl olur derseniz ya tıkanma yada aşırı ısınma-soğumada.
Arızalı bir radyatör değiştirilmemişse, motorun aşırı ısınması potansiyel olarak motorun ciddi hasar görmesine neden olabilir. Bu hizmete parça değişimi dahil değildir, ihtiyaca göre böyle bir değişim söz konusu olabilir.
Radyatörden ya da motordan buhar çıkıyorsa radyatör arızası olabilir. Buhar çıkmasının birkaç nedeni var. Örneğin radyatör suyu azalmış ve motor aşırı ısınmıştır. Ayrıca radyatörde su kaçağı varsa motorun ısısı artar ve buhar meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri