Edirne ilinde ekim alanıyla öne çıkan başlıca meyve- ler; ceviz, badem, elma , armut ve kirazdır. Tarla tarımı şeklinde yapılan karpuz, kavun, domates üretimi dışında diğer sebzelerin pazar için üretimi oldukça azdır.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve bâdem önemli yer tutar.
Edirne'de, tarımsal üretim tarla ürünleri ağırlıklıdır. Geniş ve verimli arazilerin büyük bölümünde buğday, ayçiçeği ve çeltik ekilmektedir. Ayrıca silajlık mısır, tritikale, süpürge otu ve karpuz üretimi de önem taşımaktadır.
Çam Ormanı türleri olarak Kızılçam, Karaçam, Dişbudak türleri olarak Fraxinus, Oxycarpa, ayrıca Karaağaç, Kızılcık, Karaçalı, Doğu Çınarı, Yabani Armut, Akçaağaç bulunur. Aynı arazilerde maki formasyonu olarak Kermez Meşesi, Katran Ardıcı, Akçekesme türlerine rastlanır.
Trakya'da üretimi yapılan önemli tarla ürünleri buğday, ayçiçeği, çeltik, kanoladır. Bölgede 2017 yılı itibariyle yaklaşık 850 bin hektar alanda buğday, ayçiçeği ve çeltik üretimi yapılmaktadır. Kanola üretilen alan büyüklüğü ise yaklaşık olarak 9 bin hektardır (Çizelge 5).
İlgili 34 soru bulundu
Trakya, Türkiye Ayçiçeği ekim alanının %70'ni (360.000 ha) ve üretiminin %75'ini (600.000 ton) karşılamaktadır. Diğer önemli bir ürün olan çeltik de Türkiye ekim alanının %50'si (35.000 ha) ve üretiminin %50'si (178.000 ton) yine bu bölgede yer alır. Buğdayda durum daha da dikkat çekicidir.
Trakya genelinde buğday, ayçiçeği, çeltik, arpa, şekerpancarı, danelik mısır, kuru soğan üretimi ile bağcılık önemli gelir kaynaklarındadır Bunun haricinde yulaf, domates, patlıcan, kabak, bezelye, bakla, semizotu, şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm gibi ürünler de bölgede yoğun olarak yetiştirilir.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Edirne rakımını 40 metre üstünde kabul edersek Edirne'de düşük rakımlı olan(800 metreye kadar) bölgelere chandler cevizi, franqueta cevizi, Yalova 1-3-4, kaplan 86, pedro çeşitlerini dikebilir .
Hüseyin Önder, yetiştirdiği yaklaşık 400 ağacın yanı sıra Edirne'de fındık yetiştiren ilk kişi de oldu. Memleketi Giresun'un Görele ilçesi Daylı köyünden getirdiği fındık fidanını sitesinin bahçesine diken Önder, ürün almaya da başladı. Önder, "Burada belki köydeki fındıklardan daha fazla verim aldık.
Ormanlarında meşe, kızılçam ve karaçam ağaçları çoğunluktadır. Koru Dağları ile Saros Körfezi arasında kalan kısım makiliktir. Edirne nemli ve rüzgârlıdır. Rüzgârlar buharlaşmayı önler.
Edirne ilinde ekim alanıyla öne çıkan başlıca meyve- ler; ceviz, badem, elma , armut ve kirazdır. Tarla tarımı şeklinde yapılan karpuz, kavun, domates üretimi dışında diğer sebzelerin pazar için üretimi oldukça azdır.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Adrianopolis zamanla Adrianople/Adrianopel olarak değişti. Osmanlı dönemi başlarında Edrinus/Edrune/Edrinabolu/Endriye diye anıldı. 1476'da yazılan Aşıkpaşazade Tarihi'nde kentin adı Edrene olarak geçer. XVI.yy başlarında kentin Edirne olarak adlandırıldığı görülür.
Ülkemizde fındık üretimi Karadeniz bölgesinde yoğunlaşmıştır. Doğu Karadeniz bölgesinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Artvin illerinde yetişen fındık, Orta ve Batı Karadeniz'de ise Kastamonu, Sinop, Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Samsun ve Zonguldak'ta yetişmektedir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Keşan'a bağlı olan şirin mi şirin bir tatil beldesi Yayla Sahili… Doğal güzelliğinin bozulmadığı sahil kenarı, Edirneliler ve Keşanlılar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Ters akıntı sebebiyle deniz suyunun bir hayli temiz olduğu Yayla'yı, Edirne tatilinizi uzun tuttuysanız siz de mutlaka görmelisiniz.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
CEVİZİN VATANI. Ceviz Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore' ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Trakya, Türkiye'nin kuzey batısında 40 ile 42 derece kuzey enlemleri ve 26 ile 29 derece doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Bu bölge Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illerinin tamamı ile İstanbul ve Çanakkale illerinin Avrupa tarafında kalan kısmını içine almaktadır. Bu bölgenin yüzölçümü 2.476.000 ha' dır.
Tarıma elverişli alanların oranı yüzde 80'dir.Tekirdağ ilinden çok çeşitli ve bol ürünler alınmakla beraber 'buğday,ayçiçeği,soğan,karpuz,kiraz ve üzüm' önceliklidir.
Tekirdağ'ın tarımsal üretimi, hayvansal üretiminden çok daha fazladır. Bitkisel üretimin en önde geleni buğdaydır. Bu ürünü sırasıyla ayçiçeği, kanola, arpa, silajlık mısır takip etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri