Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombinizin basıncı ortalama olarak 1.2 ve 1.5 bar seviyesinde olabilir. Eğer kombi basıncınız bu seviyelerdeyse kombinizde herhangi bir arıza bulunmuyor şeklinde yorumlanabilir. Eğer kombi basıncınız ortalama olarak 1.5 bar ve 2 .0 bar seviyesinde yine aynı şekilde kombinizde bir sorun yok demektir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Böylece kombinin zarar görmesi engellenmiş olur. Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır.
İlgili 32 soru bulundu
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Kombide su eksilmesi 2-3 ayda bir oluyorsa olağan bir durumdur ve normaldir. Bu durumda kombi altındaki ufak vana açılır ve bar seviyesi tekrar eski haline getirilir. Kombide su basınca sık sık düşüyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu basıncın düşme sıklığına göre değişen bir durumdur.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Ana SayfaKombi Çalışırken Basınç Neden Yükselir? Kombi çalışırken basınç yükselmesi sık karşılaşabileceğiniz problemlerden biridir. Burada önemli olan basıncın yükselmesinin ne kadar olduğu ve hangi sıklıkta olduğudur. Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombilerde yüksek basınç durumunda emniyet kilidi açılarak kombideki suyu tahliye etmek gerekir. Sürekli Kombi bar göstergesi yükseliyorsa bu durumda bazen cihazınıza hiç müdahalede bulunmadan beyaz eşya servisinden yardım almak gerekir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Kombinin basıncı 3 barı geçtikten sonra cihaz fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Emniyet ventili bu durumda açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar, daha sonra kombi su akıtır.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir. Su seviyesi arttıkça su sızıntısı da artacak ve zamanla daha farklı arızalar ortaya çıkacaktır. Su seviyesi 1,5 – 2 bar arasında olmalıdır.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Kombi barının yükselmesi durumunda, basıncın hangi miktarda yükseldiği ve ne sıklıkta yükseldiği önemli bir konudur. Kombi içerisinde bulunan su sürekli ısınıp soğuması sebebi ile genleşebilir. Genleşme arttıkça basınçta yükselmeler meydana gelebilir. Böyle durumlarda barın ne kadar yükseldiğine dikkat edilmelidir.
Ocağınız da yanmıyorsa dairenizde gaz kesintisi olduğu anlamına gelir. Daha sonra kapı dışında yer alan ana vanayı kontrol edip gaz gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Eğer gaz vanası boruyla aynı hizada ise açık, tam tersi yöndeyse ise kapalı demektir.
Cevap: Kombinin 0 barda çalışması demek kritik değer olan 1 ve 3 aralığında olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum basınç ya da bar düşüklüğü olarak tanımlanabilir. Kombinizdeki su basıncının düşmesi ile cihazınıza ya da kalorifer tesisatına zarar gelmez ancak kombi muhtemelen çalışmayı durdurur.
Günümüzde kullandığımız şohben ve fırın gibi ev araçları, 21 mbar basınç değerine uygun olarak çalışmaktadır. Evler için 21 mbar gaz girişinin herhangi bir problemi olmayacaktır. Yalnız kazan kullanan binalarda, bu basınç değişiklik gösterir.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir. Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır. Bu gösterge 1.5-2 bar arasında idealdir.
Kombinizin suyu iki üç ayda bir eksiliyorsa bu durum oldukça normaldir. Yani kombinizin basıncı iki üç ayda bir düşebilir. Kombinizdeki basınç düştüğünde kombinin altında bulunan vanayı açıp bar seviyesini 1.5'e getirmelisiniz. Fakat cihazın basıncı sürekli düşüyorsa burada bir problem var demektir.
Kombi sürekli su eksiltiyorsa, kalorifer borularında ciddi bir çatlak olabileceği anlamına gelmektedir. Çatlağın bulunup onarılması gerekmektedir. Kombi su eksiltmesi bazı durumlarda normal olabilmektedir. Kombi içindeki suyun buharlaşarak kaybolması sonucunda doğal olarak kombide su eksilmesi meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri