GDI kısaltmasının açılımı “Gasoline Direct Injection- Direk benzin enjeksiyonu” şeklindedir. Bu motora ismini veren firma Mitsubishi'dir. İlk olarak 1996 yılında M
GDI motorlar, doğrudan enjeksiyon sayesinde yakıtın daha verimli yanmasını sağlar. Bu da hem daha az yakıt tüketimi hem de daha yüksek enerji verimi anlamına gelir. GDI motorların tasarımı, yanma odasına daha fazla hava almasını sağlar. Bu, daha yüksek bir sıkıştırma oranı ve dolayısıyla daha iyi performans demektir.
GDI kısaltmasının açıklaması Gasoline Direct Injection yani Direkt Benzin Enjeksiyonudur. Üretilen bu motora adını Mitsubishi vermiştir. Mitsubishi'nin ürettiği bu teknolojiyle ürettiği motorlar 1996 Mayıs ayından beri üretilmektedir.
Chery Tiggo 7 Pro | Rekor Satış Yapan Çinli | 1.6 TGDI, 183 BG - YouTube.
Günümüzde GDI motor tipine ilave bir de turbo beslemeli olarak karşımıza çıkan T-GDI motor bulunmaktadır. T-GDI motor ile GDI motor arasındaki farklar şunlardır: - T-GDI motorlar GDI motora nispeten daha fazla güç üretmektedir. Bunun kaynağı ile T-GDI motorların turboşarj sisteminden besleniyor olmasıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Chery'nin üçüncü nesil motoru olarak, Chery ACTECO'nun yeni platformu tarafından geliştirilen F4J16 turboşarjlı direk enjeksiyonlu motor.
T-GDI İle GDI Arasındaki Farklar
Günümüzde GDI motor tipine ilave bir de turbo beslemeli olarak karşımıza çıkan T-GDI motor bulunmaktadır. Aralarında ki farklar ise şu şekildedir: - T-GDI motorlar GDI motora nispeten daha fazla güç üretmektedir.
GDI motoru, genel olarak Kia ve Hyundai kullanıyordu geçtiğimiz yıllarda. Ancak teknoloji olarak Mitsubishi ye aittir.
Kia için 5W-30 motor yağları
Aslında bu teknoloji bize hiç de yabancı değil. TSI motorlar, Volkswagen'in daha önce de kullandığı FSI motorlar gibi yüksek basınçlı direkt benzin enjeksiyonu sistemine sahip. TSI'ın açılımı Turbo Stratified Injection ifadesinden geliyor ve Turbo Kademeli Enjeksiyon olarak Türkçeleştiriliyor.
“Fuel Stratified Injection”ın kısaltması olan FSI, benzinli içten yanmalı motorlara denir. Bu teknoloji, yakıtın daha verimli bir şekilde yanmasını sağlamak için yakıt enjeksiyonunun doğrudan yanma odasına püskürtülmesiyle çalışıyor. FSI teknolojisi ilk olarak Alman otomobil üreticisi Volkswagen tarafından kullanıldı.
4.Nesil Kia Sportage (2015-2021)
Seride üç benzinli motorun yanı sıra bir dizel motor var. Benzin seçenekleri 1.6 litre, 2.0 litre veya 2.4 litre olup, sırasıyla yaklaşık 97 kW/161 N⋅m, 120 kW/200 N⋅m ve 138 kW/241 N⋅m sunarken dizel 2.0 -yaklaşık 135 kW/400 N⋅m üretecek litre turbo.
Hyundai için 5W-30 motor yağları
MPI (Message Passing Interface) bir bilgisayar iletişim protokolüdür. Dağıtık bellekli bir sistemde paralel program koşan düğümlerin arasındaki iletişim için kullanılan fiilen standart bir protokoldür.
TSI motorlu araçlarda hangi yakıtın kullanıldığı merak ediliyor. TSI motora sahip araçlarda yakıt olarak benzin kullanılıyor. TSI motorlu araçlar her zaman benzinli araçlar olarak bilinir. Her ne kadar benzinli olsa da, TSI motorlar yapısı gereği yakıt tasarrufu sağlar.
İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar. Yani motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına bağlıdır.
DOHC motorlar motorun üstüne yerleştirilmiş iki adet kam mili ile üstten çift eksantrikli motorlardır. Günümüzde 4 zamanlı ve 16 valfli motorlarda genellikle DOHC kullanılır. Hareketlerini triger kayışı veya zinciri sayesinde krank milinden kazanarak, üzerlerindeki kamlar ile supapların açılıp kapanmasını sağlarlar.
C segmentindeki SUV araçlar kompakt yapıları ile dikkat çekiyor. Kabin genişlikleri, hacimleri ve bagaj büyüklükleri de B segmentine göre daha cömert oluyor. Ayrıca bu segmentteki SUV araçların malzeme kaliteleri ve donanımları da artıyor. Kia bu segment içerisinde Sportage, XCeed ve Niro modelleri ile yer alıyor.
2021 Kia Sportage 1.6 132 HP Cool (4x2)
Karma Tüketim (100 km): 7.3 lt.
Turbo motor aynı miktarda güç üreten atmosferik bir motordan daha sessiz çalışıyor. Yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motorlar çalışma prensibi gereği atmosferik motorlardan daha iyi performans gösteriyor.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turbo özelliğine sahip bir motor bu özellikten yoksun, ancak aynı büyüklükte bir motorla kıyaslandığında yedi kat daha fazla güç üretebilme kapasitesine sahip oluyor. Bu aynı zamanda küçük hacimli motora sahip araçlarda performans avantajı sağlayan bir durum olduğundan maddi açıdan da otomobil sahiplerini cezbediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri