Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Düşük lastik basıncı, yol tutuşuna etki edeceğinden viraj alma ve aracı yönlendirme konusunda sıkıntılarla karşılaşırsınız. Bununla birlikte lastik, ideal şekilde yere basmadığından fren mesafesi uzar, lastik tüketimi artar ve lastik düzensiz şekilde aşınarak, lastiğin ömrünü azaltır.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir. Aracın ağırlığı, araç içindeki kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi detaylara göre bu değerler birkaç Psi daha fazla olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
205 55 R16 Ebatında Lastik Hava Basıncı
Önde iki arkada iki kişi olduğu durumda lastiklerin hepsi 36 Psi olmalıdır. Aracın kendi yük durumunda ön taraf daha yüklüyse ilk durum için önde sadece iki birey olduğu düşünüldüğünde ön lastikler için 36 Psi arka taraf için 34 Psi olmalıdır.
Yanlış lastik basıncı da yol tutuşu üzerinde büyük bir etki yaratabilir: Her iki durumda da aracın çekiş gücü dengesiz, fren mesafesi daha yüksek olacaktır. Kısacası, yakıt tüketimi arttıkça sürüş dengesi azalır. İşte bu yüzden lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz çok önemlidir.
Lastik basıncı yuvarlanma direnci nedeniyle yakıt tüketimine etki eder. Araç hareket halindeyken oluşan lastik esnemesi kaynaklı sürtünmeye yuvarlanma direnci denir. Yuvarlanma direnci yüksek olursa yakıt tüketimi de artar.
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Yine Sedan kasa örneğini baz alarak; araç içinde bulunan 4 ila 5 kişilik insan sayısı ya da bagaja yük yerleştirilmesi durumlarında ise ön lastiklerin 35 psi, arka lastiklerin de 38 psi değerine getirilmesi önerilir.
Böylece 185 65 r15 lastiklerde iki kişi için 31 psi, araçtan dolu iken ise 35 psi olması önemlidir.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Hava Şartları
Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Lastik basıncı araç dengesi, virajlardaki performans ve konfor gibi çeşitli özellikleri etkiler. Lastik basıncı doğru değerlerde değil ise frenleme, yol tutuşu ya da sürüş konforu gibi bir çok özellik bundan olumsuz etkilenebilir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Kış Mevsiminin Lastik Basıncına Etkisi
Lastik basıncı havaların soğumasıyla birlikte düşer. Bu sebeple lastiklerin olağan basıncından daha yüksek değerde kullanmak gerekebilir. Kışlık lastik basıncı için bu değer ortalama olarak 0.2 bar değerinde bir ekleme olarak karşımıza çıkar.
Hızınızı azaltın!
Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar.
Güncel olarak, Tüm Giant lastiklerinin (MIN) asgari hava basıncı değeri 23C & 25C'ler için 70 psi (4.8 bar) , 28C için 50 psi (3.4 bar) ve 32C için 45 psi (3.1 bar) olarak belirtilir.
Önden çekişli araçların 175 65 r14 lastik hava basıncı ön tekerler için 32 psi, arkalar için 30 psi değerinde olması önerilir.
32-29 olan değer onler 32 arkalar 29 sehir ici kullanım için altindaki değer ise otoban veya sehirlerarasi uzun soluklu kullanım için. 32-29 olan değer onler 32 arkalar 29 sehir ici kullanım için altindaki değer ise otoban veya sehirlerarasi uzun soluklu kullanım için.
1.6 Multijet HP motora sahip Fiat Egea 205 55 R16 hava basıncı, 32 PSI ölçüsünde olmalıdır. 1.0 Firefly motorlu taşıtlarda ise ideal ölçü 33 PSI olarak belirlenir. Fiat Linea lastik basıncı, aracın yük taşıma kapasitesine göre belirlenir. Bu modellerde, ön lastiklerin 33 PSI olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri