Elektrikli araçların bataryaları genellikle lityum (lityum karbonat) bazlı olmakla birlikte; ağırlıklı olarak kobalt, manganez, nikel, alüminyum ve grafit gibi birincil bileşenlerin karışımından oluşuyor.
Akünün içinde sülfürik asit - saf su karışımı olan elektrolit konulur. Karışımda %39 asit, %61 su vardır. Elemanlar arası seri köprülerle bağlanmıştır.
Aküler kullanılan metal cinslerine göre kurşun asit, nikel kadmiyum, nikel metal hidrit (NiMH), nikel demir ve lityum-iyon gibi çeşitlere ayrılır. Birçok akü çeşidi olmasına rağmen, ilk akla gelen kurşun asit akülerdir.
Aküler genel olarak plakalar seperatör, sülfürik asitten oluşan enerji depolama aracıdır. İlk bileşen ızgara, ana alaşımı kurşun olan fakat teknolojisine göre içerisinde farklı alaşımlar ilave edilerek güçlendirilen bir iskelet diyebiliriz.
Mevut koşullarda neredeyse tüm motorlu araçlar için akü kullanılmaktadır ve üretiminde kullanılan ana maddeler kurşun ile sülfürik asitten oluştuğundan dolayı kurşun-asitli aküler olarak da adlandırılır.
İlgili 21 soru bulundu
Otomobillerde akünün çalışma prensibi, temel olarak elektrik enerjisini bünyesinde kimyasal enerji olarak depolayan akünün bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine dönüştürerek marş dinamosuna yollaması üzerinedir.
Çoğu araç aküsü, yaklaşık 11 kg kurşun ve 5-6 kg seyreltilmiş sülfürik asit ve 2-3 kg çeşitli alaşım bileşenleri içeren kurşun asit akülerdir. Kurşun ve sülfürik asidin her ikisi de tehlikeli maddeler olduğundan, bu, bir araç aküsünün yaklaşık % 90'ının potansiyel olarak zararlı olduğu anlamına gelir.
Akülerde Saf Su Kullanımı
İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz. Normal su, pilin olması gerekenden çok daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha yüksek bir iç sıcaklığa ve daha hızlı buharlaşmaya neden olur.
Akü suyu asit bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu akü içerisinde yer alan asit, aynı zamanda akü suyu olarak bilinir. Bu sebepten dolayı akü içerisinde akü suyu ekleme yapılırken çok dikkat etmek gerekmektedir. Böyle durumlarda eksilen akü suyu adına saf su eklenmesi yapılır.
Akü denince ilk modellerden biri olması da günümüzde pek çok model içerisinde kurşun asit kullanılmasının önünü açmıştır. Bu anlamda akülerde yoğun olarak kurşun maddesi kullanılmaktadır.
Amper yükseldikçe akünün boyutlari degisiyor. Bu nedenle çok yüksek amper degisikliklerini yapmak zaten mümkün olmuyor.
Akü Asidinin Hammaddesi:Sülfürik Asit. Sülfürik asit kuvvetli bir asittir. Sanayide en çok kullanılan asit olduğunu söylemek mümkündür. Suda her konsantrasyonda çözünür.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Çeşitli konulara baktım . Safsu yerine; kaynayıp soğumuş su ,yağmur veya kar suyu konulabilir yorumlarını gördüm.
Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.
Kutup korozyonu akünün performansını etkileyebilir ve bir emniyet tehlikesi oluşturabilir. Korozyonu temizlemek gerekirse, aküyü ayırın, konnektörlerin vidalarını gevşeterek sökün ve kutuplardaki ve konnektörlerdeki korozyonu karbonat ve su (sodyum bikarbonat) seyreltik çözeltisi ile fırçalayarak temizleyin.
Aküler içerdikleri malzemelerden dolayı çöpe atılmaması gereken ürünlerdir. Özellikle içlerinde yer alan kimyasal ürünler doğaya karıştıkları zaman uzun süren olumsuz etkilere neden olabilirler. Artık birçok yerde yer alan geri dönüşüm tesisleri akülerin en doğru şekilde imha edilmelerini sağlayabilmektedirler.
Atık akülerin parçalara ayrılarak farklı şekillerde yeniden kullanılabilmesi için Atık Akümülatör Geri Kazanım Tesisi adı verilen yerlerde geri dönüşüm süreci yerine getirilir. Geri dönüşüme kazandırılan bir akü temel olarak plastik, kurşun, asitli çözeltiler ile diğer kurşun bileşiklerinden oluşur.
Atık Akümülatörden Kurşun Elde Edilmesi
Külçeler haline getirilen kurşun, tekrar akü üretiminde kullanılır. Ergitme ve rafinasyon işlemi sonrasında oluşan cüruflar, tehlikeli atık olarak tanımlandığından toplanarak bertarafa gönderilir.
1) 12V'luk aküler için Ah değeri önemli olmaksızın, gerilim değeri akü tam olarak dolu iken 13.15V civarındadır. Eğer akünün kapasitesi düşmüşse yani ömrü azalmışsa, aküyü bu değere kadar şarj edemezsiniz. Etmeye kalkarsanız zarar verirsiniz, gaz çıkışı olur, ısınır, yanabilir.
Etiket değerinde yer alan 12V, akünün elektriksel geriliminin volt birimiyle ifadesidir. 60Ah değeri ise; akünün kapasitesini, yani aküden çekilebilecek toplam enerji miktarını göstermektedir. 540A EN değeri de akünün EN standardına göre verebileceği -18 °C'deki soğuk marş akımını belirtmektedir.
Aküler, DC elektrik enerjisi üreten bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, güç kaynağı aküsü, aküden beslenen cihazlara DC güç sağlar. Güç kaynağı aküsünden elde edilen DC güç, çıkış terminalleri aracılığıyla cihazlara iletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri