Arabanın klima suyu, aracın ön kısmında yer alan evaporatörden veya kondansatörden süzülerek oluşur. Klima sistemi havayı soğutmak için çalışırken, nem de yoğunlaşır ve bu su damlacıkları, evaporatörün altındaki bir tepside birikir. Bu tepsinin altında yer alan bir delikten ise klima suyu aracın altına doğru akar.
Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Genellikle triger kayışı ile birlikte değiştirilir.
kliması çalışan araç park edildiğinde çocuk gibi altını ıslatır.normaldir. Klimanızın havadan aldığı nemi tahliye kısmı tıkanmış ibi görünüyor. Genelde bu nem arabanın altından akar gider.
Klimaların iç ünitesinde bulunan nem, gider borusu aracılığıyla dışarıya gönderilir. Dış ünitenin montajı doğru bir şekilde yapıldıysa, dış ünitenin su akıtması normaldir. Ancak eğer klima dış ünite montajında bir sorun varsa ve dış üniteden su gelmiyorsa bu durumda doğru montaj için servis yardımı alınmalıdır.
Klimaların soğutma modundaki çalışma prensibini iç ünitedeki nemi dışarıya atması olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla havadaki nemle orantılı bir şekilde bakır boruların bağlantı elemanlarında yoğuşma meydana gelir. Bu yoğuşmadan kaynaklı su akıntısı oluşur. Yani bu normal bir durum olup, arıza sebebi değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Arabanın klima suyu, aracın ön kısmında yer alan evaporatörden veya kondansatörden süzülerek oluşur. Klima sistemi havayı soğutmak için çalışırken, nem de yoğunlaşır ve bu su damlacıkları, evaporatörün altındaki bir tepside birikir. Bu tepsinin altında yer alan bir delikten ise klima suyu aracın altına doğru akar.
Klimaların Isıtma Modunda Su Akıtması
Eğer dışarısı sıfırın altında bir sıcaklığa düşerse dış ünitede donma yaşanıyor. Donma sorununu çözebilmek için de klimalar çalışma prensibini değiştiriyor ve dış üniteye sıcak hava göndermeye başlıyor. Sıcak havayla birlikte buzu çözüldükçe dış üniteden su akmaya başlıyor.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Hava sıcaklığına bağlı olarak klimaların dış üniteden su damlatması normal sayılabilir. Cihazın içerisinde biriken nemin drenaj borusundan akması olağanüstü değildir. Eğer klima kullanımını nemli bir ortamda soğutma amacıyla tercih ediyorsanız damlatması normaldir.
Klima gazının eksik ya da fazla olması, klima iç ünitesinin su akıtmasına sebep olabildiği gibi, iç ünitede yer alan drenaj hortumunun tıkanması ya da hortumda delik oluşması da bu duruma yol açabiliyor.
Klima yoğuşma suyu, klimadan çıkan su saf sudur. İçilmesi uygun değildir. Ütü vb. saf su kullanımına uygun alanlarda kullanılabilir.
Klima İç Ünitesi Su Damlatıyor
Eğer su bir kapta toplanıyorsa; kabı boşaltın ve drenaj borusu ucunun suya girmemesine dikkat ediniz. Toz filitreleri tıkanmış olabilir, toz filitrelerini yıkayın. İç ünite petekleri (Kondansör) kirlenmiş olabilir özel kimyasalları ile bakımı gerekir. Servis çağırın.
Kısacası hava ne kadar daha sıcak ve nem oranı ne kadar daha yüksek olursa cihazınız bir o kadar daha fazla su oluşturacaktır. Normal şartlarda yazın soğutmada geleneksel evinizde kullandığınız 12.000 Btu bir klima günlük ortalama 6 litre ile 10 litre arası su üretecektir.
Aracınızda yağ ile su birbirine karışmış ise ve yağda köpürmeler bulunuyorsa silindir conta kapağından kaynaklı bir sızıntı bulunmaktadır. " Sızıntının nedeninin conta kapağı kaynaklı olduğundan emin olabilmek için PratikAraba servisimizde aracınıza basınç testi yaptırabilirsiniz."
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
ortamın nemine bağlı olarak su akışı değişir. eğer tıkanıklık olup ta içine aksaydı bir yerde o su taşar ve içeri damlardı. Klima kapalı iken klimanın ön panelini kaldırıp filtreleri çıkarın o peteklere(evaporatör) şişe ile su dökün yavaşça. giderden su akıyorsa sorun yoktur.
Bilindiği üzere klimalar iç ve dış üniteden oluşuyor. Dış ünite ve iç ünite bakır bir boruyla birbirine bağlı halde bulunuyor ve dış üniteden iç üniteye gaz salınımı gerçekleşiyor. Bakır boruda kaçak olması durumunda ve ortamda kibrit/çakmak gibi yanıcı ürünlerin yakılması sonucunda da klima patlaması yaşanabiliyor.
Mecbur kalınmadıkça klima dış ünitesi su tutarak yıkama gibi bir işleme maruz bırakılmamalıdır. Özellikle inverter klimaların bilinçsiz bir şekilde yıkanan dış üniteleri, cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar verebilir. Klimanın dış ünitesinin temizlenebilmesi için elektrik bağlantısının kesilmesi şarttır.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur.
Araç klima gazı dolum fiyatları, 2023 yılı itibarıyla ortalama olarak 200 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.
Klima kompresör arızasında genel olarak, klima çalışmaya başladığında cızırtı veya hafif bir ıslık sesi gelir. Klimadan hava gelmemesine rağmen motor rölantisinin yükselmesi, klima kompresör arızasına işaret olabilir.
Yaz aylarında soğuk gaz borusu ile dış ortamdaki sıcak hava karşılaştığında gaz borusu üzerinde terleme şeklinde su damlacıkları oluşur. Bu durum sanki borudan su akıtıyormuş görüntüsü verebilir. Aslında sıcak soğuk karşılmasından kaynaklanan normal bir durumdur. Arıza değildir.
Klimayı nemli bir ortamda ve uzun süre soğutma konumunda çalıştırıyorsanız hava çıkış yerlerinde damlama olabilir. Bu durumda fan hızını en yüksek seviyeye çıkartarak tekrar deneyin. Son olarak makinenin filtreleri kirli olabilir, temizleyin. Klimayı nemli ortamda uzun süre soğutma konumunda çalıştırıyorum.
Bunun için hava emiş panelinin üst bölümünden tutun ve yavaşça öne çekin. Daha sonra hava filtresini çekerek çıkartın. Tıpkı duvar tipi klimalarda olduğu gibi filtrede biriken toz ve kalıntıları yumuşak bir fırça ya da elektrikli süpürge yardımıyla temizleyin. İhtiyaç duyulursa filtreyi yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri