Yağışlar sebebiyle araçlar ıslandı. Bazı araçlar da içerisine su aldı. Aracın içerisine giren su döşemelerin alt kısmında birikir ve dışarıdan hava alamaz. Araç yavaş yavaş paslanmaya ardından da çürümeye başlar.
Su, Frenleme Sisteminde Tahribat Yapar!
Fren sistemiyle ilgili bir diğer sıkıntı ise ön tekerleklerin ya da fren ana merkezinin suyun altında kalması halinde fren sistemine su sızıntısı olmasıdır. Fren sistemi, kuvvet aktarımını sağlayan fren sıvısının sıkıştırılamaz olması üzerine kurgulanmıştır.
Ancak bakımları zamanında yapılmayan kanal temizliği zamanında yapılmayan araçlarda tahliyeler tıkanır. Kanalda biriken su tahliyeden atılamayacağı için aracın içerisine girer. Tavan döşemesinde oluşan lekelerin en büyük sorumlusu sunroof'dan içeri sızan sudur.
Kapı İçinin Suyla Dolması
Bu tahliye kanalının cam dibi contalarının eskimesi ile tortuyla dolması sonucu tıkanma durumu meydana gelebilmektedir . Tahliye kanallarını zaman zaman temizlemek ve tapanın tıkanıklığını gidermek ile çözebileceğimiz bir durumdur .
Tüm kapılar camlardan içeri su alır, kapıların en altında 2 yada 3 tahliye deliği vardır ve oradan çıkar. Bu delikler zamanla tıkanabilir ve kapının içinde su birikmesine sebep olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Araçların taban halısını kurutmak için koltukların ve taban halısının tamamen sökülüp içindeki yalıtım malzemesinin çıkarılıp kurutulup yeniden toplanması gerekiyor. Bunun dışında hiçbir uygulama ile taban halısı kurumaz.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Tahliye hortumuna su dökerek; suyun kaynağından tam olarak emin olun. Tahliye tıkalı ise su aracın içine girecektir. Bu sorunun çözümü ise tel gibi bir parça ile tıkanıklığı gidermektir. Tıkanıklık gittiği takdirde; yağmur yağdığı zaman aralara giren su tahliyeden araç dışına çıkacaktır.
Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
sadece yıkanırken gelen suyun bu kadar ıslaklık yapması pek normal gelmedi bana da. Araç ya hala su almaya devam ediyor yada arkadaşın dediği gibi kalorifer den geliyor. bu arada aracın altını vs. bi yere vurduysanız tabandan da su alıyor olabilir.
Araçlarda genelde iki tip su kaçağı oluşur. Bunlar motorun içinde oluşan gizli su kaçakları ve dış soğutma sisteminde oluşan kaçaklardır. Dış kaçaklar, soğutma sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. %90 oranında kolaylıkla tespit edilir.
Su Almanın Belirtileri
Leke ve Islaklık: Tavan yüzeyinde su lekeleri ve dokununca ıslaklık hissi. Kötü Koku: Küflenme ve nem nedeniyle oluşan kötü koku. Tavanın Sarkan Noktaları: Su ağırlığı nedeniyle tavan panellerinin sarkması veya deformasyonu.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir.
Sel nedeniyle su seviyesinin yükselmesi halinde en büyük risk motora su girmesi. Su seviyesinin yalnızca 20 cm kadar yükselmesi aracın alt kısmına su girmesi riskini oluşturuyor. Araç su altında kaldığı zaman kesinlikle motorun çalıştırılmaması ve marşa basılmaması gerekiyor.
Hava filtresinden sonra karbüratör var önce.Su oradan geçip silindire gidecek kadar çok olsa zaten motor stop eder.Tekleme sebebi de o zaten.Yanma odasına, yani silindire giren benzin ve hava karışımının yanında fazladan bir de su geliyor.Ateşleme zorlaşıyor.
Motosiklet bujisine su kaçması bujilerin bozulmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Su, bujinin elektriksel iletkenliğini bozarak kıvılcım oluşumunu engeller. Bu durum, motorun çalıştırılmasında zorluklara veya motorun hiç çalışmamaya başlamasına neden olabilir.
Aracınızda kaçak yoksa, suyun neden eksildiğini tespit etmek için bazı diğer faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Soğutucu sıvısı seviyesinin düşmesi, motorun aşırı ısınması, su pompasında veya termostat gibi bileşenlerde arıza gibi sorunlar, aracınızda su eksiltmesine neden olabilir.
Üreticinin talimatlarına bağlı olarak, antifirizin yılda bir veya daha fazla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca antifirizin son kullanma tarihi de önemlidir. 5 Yıl raf ömrü olan antifiriz son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanılmamalıdır.
Motor suyunun bitmesi veya azalması durumunda; Aracın ısısı yükselir. Motor üst kapak contasının yanma ihtimali ortaya çıkar. Araç hararet yapar.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Motor Performansı Düşebilir: Su, egzoz sistemine girdiğinde sıcak gazlarla temas eder. Bu, suyun buharlaşmasına neden olur ve buharlar egzoz borusunun içinde dolaşır. Bu durum, motorun gaz çıkışını engelleyebilir, bu da motosikletin performansının düşmesine ve güç kaybına yol açabilir.
Motordaki su haznesi açılıp kontrol edildiğinde soğutma suyuna yağ karışıp karışmadığı anlaşılabilir. Araç kompresördeki kaçaklar sebebiyle performansını kaybeder ve çekiş gücü düşer. Hararet çubuğu yükselir ve buna bağlı olarak soğutma sistemi içerisinde su eksilmesi olur.
Motor suyuna yağ karıştığı gibi; yağa su karışabilir. Yağ denetimi yapıldığında; su ile karıştığı gözle görüle bilinmektedir. Bu fakat motordaki yağın bir bölümü ya da hepsi boşaltılarak anlaşılır. Eğer ki su ve yağ birbirlerine karışmışsa yağın viskozitesi azalır, köpürme ve kabarcık gibi oluşumlar gözlemlenir.
Su Yoğuşması
Motor çalıştığında meydana gelen yanma ile birlikte hemen su ve su buharı oluşur. Sürüş esnasında egzozdan sadece buhar çıkar. Ancak araç park edildiğinde su buharı yoğuşarak sıvı hale geçer. Yoğuşma sonucunda egzozun su atması son derece normaldir ve araçta herhangi bir probleme işaret etmez.
Oto yıkamacılarda, koltuk yıkama sonrası aracın içine ahtapot kurutucu dedikleri hortumlu ısıtıcı salıyorlar. Aracın içini yarım saat gibi bir sürede kurutuyor. Bir oto yıkamacıya gidip bu işlemi yaptırın. Bu havada başka türlü kurutamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri