Likidite primi teorisi, finansal yatırımcıların kısa ve uzun vadeli menkul kıymetler arasında kayıtsız (fark görmeyen) olduğu varsayımını reddetmektir. Bu teoriyi geliştirenlere göre, uzun vadeli finansal varlıkların likiditesi kısa vadeli finansal varlıkların likiditesine göre düşüktür.
Bölünmüş piyasalar teorisine göre farklı vadelerdeki tahvillere ilişkin piyasalar birbirinden tamamen kopuktur yani farklı vadelerdeki tahviller arasında ikame ilişkisi söz konusu değildir. Bu nedenle her bir vadedeki tahvil için ayrı bir piyasa oluşmaktadır.
Getiri eğrisinin pozitif eğimli olması ekonomide geleceğe yönelik büyüme beklentilerinin olduğunu ve uzun vadede enflasyonun yükseleceği beklentisini bizlere yansıtırken getiri eğrisinin yataylaşması ise piyasaların uzun vadede büyümede yavaşlama beklediklerine ve resesyona işaret ettiğini belirtmemiz gerekiyor.
Aynı düzeyde risk, likidite ve vergilendirme durumuna sahip tahvillerin farklı vadelere sahip olması dolayısıyla faiz oranlarının değişmesine ise faiz oranlarının vade yapısı denmektedir.
Beklenen enflasyonun artması nedeniyle tahvil talebi düser, tahvil fiyatı düser ve faiz oranı artar. Bu durumda, para arzının artması faiz oranını artırır.
İlgili 35 soru bulundu
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
Faiz sürekli olarak artarsa tahvil yatırımcısının elindeki tahvilin ikincil piyasa değeri düşer. Bu durumda kar maksimizasyonu yapamayan yatırımcı için bir seçenek tahvilini vadesi gelmeden satmaktır ama sattığında zarar eder. Ancak tahvilini vadesinde satmak için beklerse de zarar etmesi kaçınılmazdır.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Buna bağlı olarak borsalar da yükselişe geçerler. Tahvil faizinin azalması da bütün bunların tam tersine dönmesine işaret etmektedir. Tahvil faizi düştüğünde ekonomi durgun bir hal alır. Borsa da bu durumdan olumsuz olarak etkilenir.
Vade süresi uzadıkça faiz oranı, dolayısıyla da sağladığı getiri artar. Vadeli hesapta bulunan ana para miktarı ne kadar artarsa faiz kazancı da o kadar fazla olur.
Burada kullanılan verim (yield) kelimesi borçlanma araçlarının getirisini ifade eder. Verim eğrisi ise piyasadaki faizlerin, yani borçlanma araçlarının verimliliğinin vadelerle olan ilişkisini gösteren grafiktir.
Getiri eğrisinin yatay veya ters (negatif) eğimli olduğu durum, gelecekte kısa vadeli faizlerin düşeceği ve dolayısıyla iktisadi faaliyetin zayıflayabileceği ve enflasyonun düşeceği beklentisini gösteriyor olabilir.
Bir faiz oranı swapı, tarafların anlaştıkları varsayımsal ana para tutarına bağlı olarak hesaplanan sabit faiz ödemeleri ile dalgalı faiz ödemelerinin aynı para birimi üzerinden birbirleri ile değiştirilmesine ilişkin iki taraf arasında yapılan bir anlaşmadır.
Doğal Faiz: İşletilen reel sermayeden elde edilen kâr oranıdır. Aşağıda işlenecektir. Piyasa faizi: Para piyasasında, para arzı ve para talebinin karşılıklı etkileşimine göre belirlenen, mevduatlar ile diğer yatırımlar için ödenen faiz oranıdır.
Yıllık nominal faiz oranı dikkate alınarak hesaplanan efektif faiz, 12 aydan daha kısa sürede elde edilen getirinin belirlenmesini sağlar. Bu faiz türünün hesaplanmasını sağlayan en basit formül ise aşağıdaki gibidir; Efektif Faiz = (1 + nominal faiz/ dönem sayısı) ^ dönem sayısı - 1.
IS/LM kısaltmasında “Yatırım (Investment) Tasarruf (Saving) / Likidite Tercihi(Liquidity preference) Para arzı (Money supply)” ifadelerinin baş harfleri kullanılmıştır. IS Eğrisi: Mal piyasasındaki denge bileşimlerini ifade eden eğridir. Yani bu eğri üzerinde yatırımlar tasarruflara eşittir.
* i= (k/h)Y-(1/h)M/P LM denklemindeki (k/h) oranı LM eğrisinin eğimini verir. Bu durumda k ne kadar büyük ve h ne kadar küçük ise eğim o kadar büyür ve LM o kadar dik olur. LM eğrisi pozitif eğimlidir. LM eğrisinin konumu reel para arzına (M/P) bağlıdır.
Taylor kuralı (1993) hedeflenen enflasyon oranını nominal çıpa olarak içeren bir faiz haddi kuralıdır. Para otoritesinin enflasyonu yada fiyatlar genel düzeyini kontrol altında tutma yükümlülüğü, faiz kuralına nominal çıpa sağlamaktadır.
Enflasyon hedefine ulaşınca kur politikasından vazgeçilip, kısa vadeli faiz oranları yükseltilerek likidite tuzağından çıkılabilir (Svensson, 2001). Likidite tuzağı altında izlenen bir başka parasal politika ise parasal genişlemedir.
Likidite tuzağı enflasyonun negatif seviyelere düşmesine yol açabiliyor. Fiyatların düşmesiyle birlikte ekonomik sorunların ortaya çıkma ihtimali artıyor. Düşük faiz oranları bireyler ve kurumlar için gelirlerin azalmasına sebep oluyor. Özellikle sabit gelirli emekliler ve tahvil sahipleri gelir kaybı yaşayabiliyor.
Likidite tuzağı olarak adlandırılan bu durumda para politikası etkisiz ve maliye politikası etkili olacaktır.
Özetle; Merkez Bankası'nın faiz kararları özellikle iki fon türünün performansını belirleyen en önemli etkendir: Para piyasası fonları (likit fonlar) ve borçlanma araçları fonları. Piyasa faizinin artması likit fonların fiyatını/getirisini arttırır; borçlanma araçlarının fiyatını/getirisini düşürür.
Politika Faizi Yükselirse Ne Olur? Merkez Bankası politika faizini yükseltir, diğer bir ifadeyle faiz artırımına giderse, bu gelişme ekonomik açıdan daraltıcı bir etkiye sebep olur. Çünkü politika faizi yükselirse, bankalar Merkez Bankası'ndan daha pahalı borçlanmak zorunda kalır ve bu da faiz oranlarını yükseltir.
🔸Sermaye Çıkışı: ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi, yatırımcıların daha yüksek getiri elde etmek için diğer ülkelerden ABD'ye sermaye çekmesine neden olabilir. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerde finansal istikrarsızlık ve ekonomik büyümenin yavaşlaması gibi sorunlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri