Bunun yerine şerbetli tatlıları mutlaka buzlukta saklamak istiyorsanız önerilen, tatlınızı fırınlayıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra şerbetini vermeden buzluğa kaldırmanız ya da kadayıf dolması gibi tatlıları hazırlayıp kızartmadan, fırında pişirmeden çiğ haliyle saklamanız.
Öncelikle kadayıfları buzdolabı poşetlerine doldurarak buzluğa atın. Mümkünse 1 gece buzlukta donmasını bekleyin.
Tıpkı reçel ve balda olduğu gibi şerbetli tatlılar buzdolabında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında hava ile temas etmeyecek şekilde saklayınız. Böylelikle şekerlenme sorunu ortadan kalkacak ve lezzetinde herhangi bir deforme olamayacak şekilde tüketeceksiniz.
Tel kadayıfla yapılan Türk Mutfağının en sevilen lezzetleri; tepsi kadayıfı, kadayıf dolması, kadayıf tatlısı tarifleridir. Bu sebepten de tel kadayıf dendiğinde aklına sadece şerbetli kadayıf tatlısı gelenler pek de haksız sayılmazlar. Kadayıf, sadece su ve undan oluşan içeriği ile birçok tatlı tarifine eklenebilir.
Hafif elimizle sıkıp, fazlasını alalım bir tepsiye dizelim. Dondurucuya atalım 30 dakika sonra tepsiden alalım poşetleyip tekrar dondurucuya koyalım.
İlgili 29 soru bulundu
Uzun vadede tüketilmeyecek şerbetli tatlıların, tazeliğini koruması için pek çok yöntem denenmektedir. Bunlardan biri de baklava ve kadayıf gibi tatlıların derin donduruculara yerleştirilmesidir.
Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Şerbeti için şeker ve suyu tencerede karıştırıp kaynamaya bırakın. Yoğun bir kıvam alınca ocaktan alın. Kadayıfı fırından çıkartın. 5 dakika sonra, hazırladığınız sıcak şerbeti üzerine eşit dağılacak şekilde dökün. Birkaç saat dinlendirdikten sonra üzerine Hindistan cevizi serperek servis yapın.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Yapım aşamaları çok kolay, en önemli püf noktası şerbet soğuk olmalı fırından çıkan tatlı ise ilk sıcağını 1-2 dakika atmalı. Böylece hamur olmayan çıtır çıtır bir tatlınız olur.
Derin dondurucuda saklayın
Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır. Buzluktan çıkarıp şerbeti döktüğünüzde ilk günkü tazeliğini koruyacaktır.
Sütlü tatlıların yukarıda da bahsettiğim gibi dolapta saklama ömrü en fazla 2 gündür. 2 gün sonra bozulmaya başlar ve tazeliğini kaybeder.
Şerbetli tatlı buzdolabın da saklanmaz. Üzerini havayla temas etmeyecek şekilde muhafaza edersen hiçbir şey olmaz.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır.
Kadayıfı taze taze hazırlayabileceğiniz gibi önceden fırınlayıp bir gün sonrada şerbetleyebilirsiniz.
Kadayıfları olabildiğince sıkı sarın, bu sayede kızartırken çok fazla açılmazlar. Yumurtasını akıtmak için kadayıfları fazla sıkmayın, hafifçe sıkmak yeterli zaten yumurta kokusu vs kalmıyor.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
Kadayıf şerbeti döküldükten sonra üstü kapatılır mı? Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz.
Hazırlanan şerbet tatlıya yavaş yavaş her tarafına eşit gelecek şekilde dökülmelidir. Bu sayede hem tatlı dağılmaz hem de şerbeti daha iyi çeker. Şerbetlenen tatlı servis edilmeden en az 1 saat boyunca bekletilmelidir. Afiyet olsun.
CEVİZLİ KADAYIF TATLISI 750 gr tel kadayıf 1paket tereyağ (250gr) veya margarin 1 çaybardagı sıvıyag 400 gr ceviz (fındık veya Antep fıstığı ) Şerbeti için): 4su bardağı toz şeker 3bardak su 2-3 damla limon suyu .
Kadayıflı muhallebinin kadayıfı neden yumuşar? Kadayıflı muhallebinin kadayıfı yumuşamaması için: Tatlı o gün tüketilmeyecekse muhallebinin üzerine konulan kadayıf servis esnasında yerleştirilirse daha lezzetli olur. Çünkü buzdolabında bekleyen kadayıflar kıtırlığını bir miktar kaybedip yumuşayacaktır.
Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Şehir içi ve şehir dışından birçok misafirimiz oluyor. Bir, iki hafta önceden sipariş verenler oluyor. Ekmek kadayıfı 7 8 gün oda sıcaklığına dayanabilir. Eğer bekleme süresi 12 güne kadar çıkacaksa dolapta durmasını tavsiye ediyoruz.
Merdane ya da sert bir cisim yardımıyla kadayıflara vurarak ezmeye başlayın. Bu şekilde kadayıflarınız çok kolay şekilde kırılacaktır. Ardından bir tavanın içerisine tereyağını alıp eritin. Tereyağı eridikten sonra üzerine kırdığınız donmuş şekildeki kadayıfları ekleyin ve güzelce kavurun.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri