akşam açık konumda bıraktıgınız far düğmesi, kontağa bağlı ise tontak kapalı konumda çalışmaz. fakat zayıf bir akü ile marş sırasında farlarınızı kapatmazsanız, çekilen marş akımı sırasında sıkıntı yaratır.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Kullanıcı Hatası: Sürücünün far veya araç içi lambalarını bütün gece açık bırakmasından dolayı akü enerji aktarımına devam eder. Bu enerji aktarımından dolayı akü, yavaş yavaş azalır ve biter. Ayrıca araç kapılarının herhangi birinin tam kapanmamasından dolayı da lambalar çalışır hale gelir.
Kontağı kapattıktan sonra farları kapatıp tekrar parkları açarsanız parklar, farlar gösterge ışıkları yanar.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir. Fakat önümüzde bir araç varsa ve karşıdan gelen bir araç varsa, kısa farlarla yola devam edilmelidir.
Yalnızca şehirlerarası yollarda, yeşil veya araziye yakın renkteki araçların, -kısa huzmeliler olmak üzere- gündüz far yakması kabul edilebilir. Sadece motosikletlerin küçük olmalarından dolayı; dikkat çekmeleri ve kolay görünmeleri için gündüz far yakmaları, hem gerekli, hem de mecburidir.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir. Sübaplar sıkışır. Süspansiyon sisteminde sorun. Teknik kısımların çalışmasını engelleyecek şekilde tozlanma olur.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Normal farlar açık kaldığı zaman aküde zayıfsa geçmiş olsun.. parkları açık bırakırsan normal farlara göre daha az elektrik çeker ama Ondada durduğu süreye göre akü bitebilir.. Bazen tavan lambasi bİle hatta alarm bİle bİtİrebİlİr akÜyÜ.
En fazla akü biter.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Uzun Farların Kullanılması Gereken Alanlar
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Günümüzde yeni nesil otomobillerde görülen bir özellik var. Bu da, otomobillerin ön kısmında yer alan beyaz LED'e sahip farlar. Bu farlara gündüz farı da deniliyor.
Geceleri araç kullanmak, gündüze göre oldukça zor ve daha yorucudur. Çünkü, karanlıkta görüş açısı bir hayli düştüğü için algı seviyesi azalır ve dikkat dağınıklığı gündüze göre daha yoğun seyreder.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Fakat tüm bunlarla beraber ortalama kullanımda kaynaklara göre akünün ömrü 4 ila 5 yıl arasındadır. Ayrıca araç sahipleri akü değişimi yapmadan önce akünün son kullanma tarihi olup olmadığını merak eder. Akülerin son kullanım tarihi üzerinde yazmaz.
Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz.
En yakın akü servisine kontrol ettirilerek akünün bitişi tespit ettirilmelidir. Akü kullanım ömrünü tamamladı ise akü değişimi yapılmalıdır, deşarj veya bakım ihtiyacı tespit edildi ise akü şarj ve talimatları doğrultusunda gerekli işlem yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri