Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Yakıt Sistemine Su Girerse Motoru Çalıştırmayın!
Böyle bir durumda motorun çalıştırılamaması ya da çalışsa bile düşük performans sergilemesi söz konusu olacaktır. Yakıt sisteminin boşaltılmasından ve doldurulmasından sonra bile, yakıt sistemindeki korozyon nedeniyle aracın performansı yavaş yavaş düşebilir.
Peki silindir içerisinde ne kadar su olduğunu ve manifoltta kalan suyu hesap etmiyormusunız,silindir hacmi genişlediği anda yani piston aşağıya bastığı anda manifoltta kalan suda içeriye akacak ve basınç dahada artacak, ayriyeten marş yaptığınız anda motorun kaç tur döndüğünü bilemezsinizki.
Marş Dinamosuna Su Kaçması: Marş dinamosu, motor bloğunun yanında açıkta bulunur. Genellikle kapalı bir mahfaza içinde bulunur. Ancak bir su birikintisinden geçerken marş dinamosunun içine su kaçabilir. Bu da aracın marş dinamosunun arızalanmasına neden olur.
Dizel Yakıt Sistemlerinde Suyun Neden Olduğu Sorunlar
Dizel yakıt sistemlerinde su olması çeşitli sorunlara neden olur. Su, çelik ve demir parçaların paslanmasına ve serbest demir oksit parçacıklarının oluşmasına neden olur. Bu pas parçacıkları yakıt filtrelerini kolayca tıkayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
eğer o içindeki sulu benzinle uzun süre çalıştırmadan bırakırsanız su yoğunluk farkından dolayı aşağı inecek ve metal parçalara zarar verecektir.ancak o benzini kısa sürede kullanıp bitirirseniz hiçbir sorun olmaz.benzinle birlikte buharlaşır.ama uzun süre çalıştırmazsanız kartere inerek yağı bozar.inemezsede üzerinde ...
Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Bazı araçlar da içerisine su aldı. Aracın içerisine giren su döşemelerin alt kısmında birikir ve dışarıdan hava alamaz. Araç yavaş yavaş paslanmaya ardından da çürümeye başlar. Yani su alma sorununun bir an önce çözülmesi gerekir.
Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
Motor bloğu ve silindir kapağı arasında işlevsel mukavemet sağlayan silindir contası, aynı zamanda yağ ve suyun birbirine karışmasını önler. Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir.
Soğutma suyu, su pompası vasıtasıyla devirdaim eder. Radyatör içerisindeki sıcak olan motor soğutma suyu, radyatör fanının dönmesiyle veya aracın ileri doğru gitmesiyle birlikte, doğal olarak içeri giren hava ile soğutulur.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Kapak contası yanığı aracın motorundaki yağ ve suyu adeta ayırma görevi görmektedir. Bu nedenle eğer üst kapak contası yanığın söz konusu ise yağ ve su birbirine karışır ve motor hararet yapar. Gerekli müdahalenin yapmaması araç motoruna çok geçmeden büyük zararlar verir.
Sonuç olarak silindir contasının değişmesi gerekir. Silindir Bloğu Çatlaması Su kaçakları, silindir veya motor bloğunun çatlaması durumunda da ortaya çıkabilir. Silindir bloğundaki çatlaktan soğutma suyu silindirlere sızar. Bu su, yağı incelterek piston ve segmanlara zarar verir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Dış kaçaklar, soğutma sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. %90 oranında kolaylıkla tespit edilir. Çünkü, kaçağın oluştuğu bölgede damlama, püskürtme, sızdırma veya kabarcıklanma görülür. Genellikle ilk belirti motorun aşırı ısınmasıdır. Bu nedenle hararet gösterge ibresi sürekli yükselir.
Genel olarak araçlar radyatör pervanelerinin alt kısmına kadar suya girebilirler. Normal olarak radyatör pervanesinin yerden yüksekliği 25-30 santimetre arasındadır. Bu mesafe aracın tekerleklerinin orta noktası ile lastiklerin yere değdiği nokta kadardır.
Yağmur Suyu Alan Araç Nasıl Kurutulur? Aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz gibi yağmurda araca su girdiğinde aracın koltuklarının ve taban halısının tamamen sökülüp içerideki yalıtım malzemesinin tamamen kurutulması gerekmektedir. Tamamen kurutulduktan sonra araç içi toplanır ve teslim edilir.
Klima çalıştığında soğutucu gaz, evaporatör adı verilen bir parça içinde buharlaşır ve ısısını çevredeki havadan alır. Bu işlem sonucunda evaporatör soğur ve bu soğuk yüzey üzerindeki nem yoğuşarak su damlaları oluşturur. Bu su damlaları, klima suyu olarak bilinir ve klima suyu aracın altına doğru akar.
Yağa su karışması durumunda, aşağıdaki adımlar takip edilerek temizleme işlemi gerçekleştirilebilir: Araç, yağa su karışması durumunda hemen servise götürülmelidir. Servis, aracın yağ ve su seviyelerini kontrol ederek, sorunun kaynağını tespit eder. Servis, araçtan eski yağın ve suyun tamamen boşaltılmasını sağlar.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri