Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır. Tek taraflı kazalarda sürücü trafik polisi çağırarak tutanak tutulmasını sağlamalıdır. Olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgiler tutanakta belirtilmelidir.
Trafik sigortası hatalı olduğunuz bir trafik kazası sonucunda üçüncü şahıslara verdiğiniz zararı karşılar; sigortalının aracında oluşan zararı karşılamaz. Bu nedenle çalınma riski sadece kasko sigortası ile güvence altına alınabilir. Trafik sigortası, çalınan araç için ödeme yapmaz.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Genellikle arkadan çarpmanın kusur oranı %100 kabul edilir. Böyle bir durumda karşı tarafın trafik sigortası hasarı karşılamaz. Yani tamamen kusurlu olan taraf, araçta meydana gelen hasarı ve kazadan dolayı oluşan bedensel hasarı kendi bütçesinden ödemek zorundadır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
İlgili 32 soru bulundu
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
% 100 Kusur Oranı: Trafik kazasında yüzde 100 kusurlu olmak, kazada tamamen tek bir tarafın hatalı olduğunu belirtir. Diğer taraf ise tamamen hatasızdır. Arkadan çarpma kusur oranları genel olarak % 100 kabul edilir.
Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder. Aynı şekilde yine tutanak tutulması, fotoğraf çekilmesi gerekmesi durumunda olay yerine trafik polisi çağrılması gerekir. Çarpan kişinin trafik sigortası genel şartları sayesinde, hatalı park eden kişinin maddi hasarları karşılanır.
Olayın üzerinden fazla zaman geçmeden sigorta şirketi haberdar edilmelidir. Tutanak ve fotoğraflar sigorta şirketine iletilmelidir. Çarpıp kaçan şahıs tespit edilemiyorsa kasko sigortası kazayı karşılar. Ancak, zabıt tutulduktan en geç 5 gün içinde kasko sigorta şirketine haber verilmelidir.
Zorunlu trafik sigortası, Türkiye'de zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ile karşı tarafa verilen zararlar teminat altına alınmaktadır. Park halinde bulunan bir araca çarpılır ise, çarpan aracın zorunlu trafik sigortası tarafından tüm zarar karşılanmaktadır.
Savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır. Ayrıca belitilen bu durumlarda kolluk kuvvetlerinin müdehaleleri nedeniyle oluşabilecek hasarlar da teminat kapsamı dışında kalan durumlardandır.
Tek taraflı kazalarda tazminat ödemesi yapılırken araç sürücüsünün kusur oranına göre ödeme gerçekleştirilmektedir. Kırıklı trafik kazalarında ise; kazadaki haklılık oranı, uzvunda kırık oluşan kişinin maaşı, kaza tarihi ile poliçe üzerinde yapılan düzenlemeler dikkate alınmaktadır.
Araç Başına Maddi Teminat Ne Demek? Araç başına maddi teminat, kaza sırasında karşı taraftın aracında oluşabilecek maddi zararları güvence altına alır. Karşı aracın zararları 120.000 TL limitiyle kusurlu olan tarafın trafik sigortası tarafından ödenir.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Trafik kazası sonrası hangi araca işlem yapıldıysa hasar o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin, kaza yaptığını ve kazada suçlu tarafın sen olduğunu varsayalım, senin aracın için 10 bin TL karşı tarafın aracı ise 15 bin TL hasar çıkmış olsun. Bu durumunda senin adına TRAMER'e işlenen hasar kaydı 25 bin TL değildir.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında vur kaç kazalar yoktur, yani bu hasarları trafik sigortası kapsamaz.
Kazanın meydana geldiği yerde kamera, Mobese vs kayıt alan cihaz varsa o görüntüleri toplayın. Bu işlemlerden sonra çarpıp kaçan araç sürücüsü hakkında Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açabilirsiniz. Bu davada, araca zarar verilmesi sonucu oluşan hasarın ödenmesi talep edilebiliyor.
Trafik kazası sonucunda ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı vuk'u bulması halinde aşağıdaki kişi ve kurumlara tazminat davaları açılabilir: Aracın Sürücüsü: TBK m.49 “haksız fiil” sorumluluğu kapsamında kusurlu olan araç sürücüsüne karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Trafik kazası esnasında, kaza yapan aracı kullanan şahıs ile aracın sahibinin aynı kişiler olmaması durumunda, aracın sahibi, “kusursuz sorumluluk ilkesi” gereğince hukuken sorumludur. Aracın bir başkasının kontrolündeyken kazaya karışmış olması, araç sahibinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Trafik Kazası Şikayet Süresi
Trafik kazasında şikayet süreci, suça sebep olan failin öğrenilmesinin ardından 6 ay içerisindedir.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri