Otomobillerde aracın geri geri gitmesini sağlayan geri vites aynı zamanda aracın arkasında bulunan geri vites lambasının yanmasını tetikler. Geri vites müşürü sayesinde araçlar geri viteste iken geri geri gitmeye başladığında arkada lamba yanar. Yanan bu lambaya geri vites lambası denir.
Geri Vites Lambası Ne Renktir? Özellikle gece sürüşlerinde arkadaki araca hareketleri ile ilgili sinyal / bilgi veren geri vites lambası beyaz renktedir. Aracınızın arka aydınlatma lambalarından beyaz renkli olması gereken tek lamba geri vites lambasıdır.
Geri vites lambası iki adet. Ayrıca bilgisayarla sis farlarını isterseniz tek isterseniz çift yapabiliyorsunuz.
beyaz renkte ve çalışıyor olmalıdır.
Geri vites lambası, aracın arkasında bulunan alanı aydınlatmak ve aracın geriye doğru gittiğini veya gideceğini diğer kişilere ikaz etmek için kullanılan lambadır.
İlgili 29 soru bulundu
Otomobillerde aracın geri geri gitmesini sağlayan geri vites aynı zamanda aracın arkasında bulunan geri vites lambasının yanmasını tetikler. Geri vites müşürü sayesinde araçlar geri viteste iken geri geri gitmeye başladığında arkada lamba yanar. Yanan bu lambaya geri vites lambası denir.
Geri vites sisteminin içerisinde bir tekerlek dişlisi yer alır ve bu sayede araç geriye doğru düzgün bir şekilde hareket edebilir. Yine araçlara göre farklılık gösterse de geri vitesteyken hızlı bir sürüş yapılmaz. Araçlardaki ortalama geri vites hızı, çoğunlukla ilk kalkışta kullanılan birinci vitesin hızı kadardır.
Fren lambaları ve geri vites farı
Adından da anlaşılacağı gibi, frene her bastığınızda fren lambaları yanar. Fren lambaları kırmızı renkte ve sadece aracın arkasında yanar.
Geri vites müşürü aracın ön tarafında şanzımanın üstünde yerde yer almaktadır. Değişimi için lifte ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle parça değişimi konusunda profesyonel ekiplerden destek almanız tavsiye edilir.
Kısa farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta kısa farlar 25 metreyi aydınlatır. Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Araç geri viteste olmamasına rağmen yanan geri vites lambası, müşürün kısa devre yaptığını gösterir. Sürekli yanan lamba ampülün ömrünü bitirirken, trafikteki araçları ve yayaları da yanıltabilir.
Park Lambaları da arabanın ön ve arka tarafındadır. Ön tarafta, arkada ise beyaz ya da kehribar görünümünde, kırmızıdırlar. Park ederken kullandığınız için en az 150 metre boyunca görünür olmalılar.
Stop lambası hangisi sorusunun yanıtı ise oldukça basittir. Bu tür araç ekipmanları arabanın arkasında yer alır ve aracın modeline bağlı olarak farların üst ya da alt bölgesinde konumlanır. Fren ikaz lambası olarak da bilinen ekipman, sürüş güvenliği için aracınızda mutlaka bulunması gereken bir lambadır.
Aracın hem önünde hem de arkasında yer alan park lambaları, araç park etmiş haldeyken yanar. Farlar ile karıştırılmamalıdır. Park lambaları araçlarda sürüş sırasında yanmaz. Sadece park halindeyken araçların görünür olması, park halinde bulunuyor olmalarını işaret eden lambalar olarak kullanılır.
Bu lambanın çalışmasını sağlayan bir de mekanizma vardır. Geri vites lambası müşürü araçtaki geri vites lambasının yanmasını ve sönmesini kontrol etmek için kullanılan bir mekanizmadır. Geri vites durumunda yanarak yayaların ve diğer araçların söz konusu aracın manevrası ile ilgili uyarılmasını sağlar.
Geri vites lambalarından biri parlak diğeri sönük yanıyorsa lamba bağlantısında paslanma vardır. Flaşörün görevi sinyal lambalarının yanıp sönmesini sağlamaktır. Sinyal verildiğinde gösterge panelinde sinyal uyarı lâmbası çok sık yanıp sönüyorsa sinyal lambalarından biri yanmıyordur.
Geri vites müşürü, lambaları direkt olarak kontrol eden anahtardır. Bu nedenle, müşür arızalandığında ışıkların kontrolü kesilecektir. Bu durum, araç geri gittiğinde diğer sürücüleri ve yayaları bilgilendirmeyecek ve tehlikeli bir durum yaratacaktır.
Müşürler. Kelime anlamı; sensör, algılayıcı ya da gösterge olan müşürler, araçlarda farklı görevlere sahiptirler. Oldukça fazla çeşide sahip olan araba müşürleri arasında en çok bilinenler; fren , yağ, hava, fan, hararet, termosta, geri vites, radyatör ve debriyaj müşürüdür.
Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
Tehlike ışıkları
Flaşörler olarak da bilinirler, aracın önünde ve arkasında bulunurlar.
Trafikte seyir halindeyken arkadan gelmekte olan araçlara duracağınızı belli eden ve araçların arkalarında yer alan lambalara stop lamba ya da bir diğer adıyla fren lambası ismi veriliyor. Özellikle stop lambası trafikteyken sürücülerin hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini sağlamak açısından çok önemli oluyor.
Geri gitme gibi yavaş hareketlerde ayağını debriyajdan tam çekme, araç silkelenir. Bu durumlarda yarım debriyaj yapman gerekir ama debrija çok basmak baskı balatayı tüketir. Debriyaja da mümkün olduğunca az basmalısın.
Mandallı geri vitesli araçlar da araç boş konumuna alındıktan sonra mandal yukarı doğru çekilerek kendimize doğru çekerek öne doğru itilir. diğer geri vitesli araçlarda ise , beşinci vites teki gibi sağa doğru itilir bu sefer aşağı doğu çekerek geri vitese alınmış olur.
Kurallara göre, geri viteslerde bir engel bulunur, söz konusu bu engel, vites kolunun aşağıya bastırılması ile çözülür. Bu kilit sistemi, sürücünün öne doğru ilerlediğinde, bir anda ve yanlışlıkla geri vitese geçmesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri