Tedbir konulduktan sonra süresinde dava açılmazsa tedbir kalkar. Boşanma davası açılmadan da mal paylaşımıına dair bir dava açılamaz. Bir adet ev dışındaki mallara aile konutu şerhi konulmaz. Banka hesabı, araba, arsa gibi mallara aile konutu şerhi konulmaz.
MADDE 199.- Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.
a) C.Savcılığına bir dilekçe verip 2918 sayılı KTK'nun 85/2.maddesi gereği trafik kaydı üzerine “şerh” konulmasını istemelidirler. b) Ceza mahkemesine başvurarak “şerhin devamına” ilişkin bir yazının ilgili Trafik Şubesine ibraz edilmesini sağlamalıdırlar.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Borcun ödenmesi veya alacaklının talebi ile söz konusu şerh kaldırılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Tapuya şerh koyma işlemi; tapu sahibi, alacaklı ve davalı başta olmak üzere hukuksal olarak hak talep edebilen herkes tarafından gerçekleştirilebilir.
-Şerh 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu süre geçince yenilenmesi gerekir.
Rehin sözleşmesi, yazılı olarak veya TARES Portali (tares.org.tr) üzerinden elektronik ortamda düzenlenebilir. Hazırlanan rehin sözleşmesi, noter huzurunda veya güvenli elektronik imza ile imzalanarak Taşınır Rehin Siciline (TARES) tescil edilmekle Kanun çerçevesinde geçerli bir rehin hakkı kurulmuş olur.
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Yanlışlıkla koyulan araba haczinin kaldırılması için öncelikle haczi koyan icra dairesine bir itiraz dilekçesi yazılır. İcra dairesi bu itirazı reddederse aynı itiraz bu sefer yetkili İcra Mahkemesi'ne yapılır. Mahkeme haczin sehven koyulduğunu tespit ederse araba üzerindeki haciz derhal kalkar.
Taşınır ve taşınmaz malların her biri için tedbir kararı oluşturulabilmekle beraber tarafların mal paylaşımı için mahkemeye başvuru yapmaları ve iki hafta içerisinde verilen kararı resmi olarak belgelendirmeleri de gerekmektedir. İhtiyadi tedbir kararının konma süreci ilgili mahkemelerce sağlanmaktadır.
Tapu sahibi, alacaklı ve davalı başta olmak üzere hukuksal olarak hak talep edebilen herkes tarafından gerçekleştirilebilir. Gerekli evraklarla birlikte Tapu Müdürlüğü'ne başvurularak ve ilgili ücret nakit ödenerek konulan şerh işlemleri, işlemi gerçekleştiren taraf ve tapu sahibi arasında bağlayıcıdır.
14. Başka bir deyişle ihtiyati tedbir, kesin hükme kadar devam eden yargılama boyunca, davacı veya davalının dava konusu ile ilgili olarak hukukî durumunda meydana gelebilecek zararlara karşı öngörülmüş, geçici nitelikte, geniş veya sınırlı olabilen hukukî korumadır.
Boşanmaya karar verilmesi halinde hükmedilmesi muhtemel olan boşanmaya bağlı ikincil nitelikteki tazminat ve nafaka hakkının elde edilmesini temin etmek için de olsa bu davada uyuşmazlık konusu olmayan davalı adına kayıtlı araç ve taşınmazlar üzerine tedbir konulamaz.
Araba sizin üzerinize olduğu için satamaz imzanız gerekir eger daha önceden vekalet verdiyseniz satabilir ama araba için yoksa satamaz.Evlenmeden önce alınan evde hak sahibi değilsiniz onu satabilir.
Evlilik birliği içerisinde alınan araba üzerinde diğer eşin ne miktarda hak sahibi olacağı hususunda ise ayrı bir hesaplama yapılması gerekir. Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
Yeni Usul. Yeni usule göre kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
[1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir. 6183 sayılı kanunun 62. md hükmü gereğince araçlar üzerine konulan hacizler aynı zamanda trafikteki ruhsatlarına da işlenmektedir.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Hak mahrumiyeti, bir mal üzerindeki tüm hakların şartlar yerine getirilinceye kadar o mala el koyan kurumun üzerine devredilmektedir. Bu durumda olan malların başka birine satılması ya da bu mallarla ilgili başka bir işlem yapılması mümkün olmamaktadır.
Noterde araç rehin koyma işlemi oldukça basittir. İşlem yapılacak araç sahibi, rehin vermek istediği aracı noter aracılığıyla rehin verecek kişiye teslim eder.
Türk Medeni Kanununa göre malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak şekilde tapuya şerh düşülmemektedir. Bu şekilde şerh konulduğunda da şerhin kaldırılması mümkündür. Ancak şerhi kaldırabilmek için böyle durumlarda taraflardan birinin dava açması gereklidir.
ŞERH KONULMUŞ GAYRİMENKUL SATILABİLİR Mİ? Bu sorunun yanıtı tamamı ile konulan şerhe bağlıdır. Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır.
Normalde tapuya şerh koyabilecek kişiler sınırlanmamıştır, yani şerh koymaya sebep olan hakka sahip olan herkes şerh koyabilir. Fakat kanunlar eşlerin birbirlerine karşı olan haklarını korumak amacıyla özel bir durumda eşlere tapuya şerh hakkı tanımıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri