Arabaya vurup kaçmanın cezası bulunmaktadır. Bu nedenle çarpan tarafın, araç sahibi gelene kadar olay yerinden ayrılmaması gerekmektedir. Araç sahibinin gelmesinin ardından ise kaza tespit tutanağının tutulması gereklidir. Bazı durumlarda taraflar arasında anlaşma sağlanamayabilmektedir.
Park halindeki araca çarpan araç sürücüsü, olay yerinden kaçtıysa, Trafik Kanunu'nun 79. maddesi uyarınca para cezası veya hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu maddeye göre, “Kazadan kaçmak suretiyle yaralı veya ölüme sebebiyet veren sürücü, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Peki, 2021 yılında “arabaya çarpıp kaçmanın cezası nedir?” Vur kaç davranışı için, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a numaralı maddesi uyarınca; “kazadan sonra durmayan ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayanlara 314 TL idari para cezası verilir.” Arabaya vurup kaçmanın cezası, 15 gün ...
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-d maddesinde kazayı polise veya jandarmaya bildirmemenin, polis veya jandarmanın olay yerine gelmesini beklemeden ayrılmanın cezası yer alır. Bu ceza, 314 TL'dir ve 15 gün içinde yüzde 25 indirimli ödenebilir; vurup kaçan aracın sürücü belgesine 20 ceza puanı eklenir.
Bu durumda yapılması gereken ilk şey araç sahibine ulaşmaktır. Diğer aracın sahibi gelene dek araç hareket ettirilmemelidir. Daha sonra yasal işlemler ile park halindeki araca çarpma değer kaybı belirlenmelidir. Diğer kaza türlerinden olduğu gibi araç sahibi ile birlikte kaza tespit tutanağı düzenlenmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Park Halindeki Araca Çarpma Cezaları
Çarpan tarafa kesilecek cezalar yanı sıra park halindeki araç hatalı park etmişse, trafik kurallarına aykırı ya da yanlış yere park etmişse çarpılan araca da ceza kesilir.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Trafik kazası sonucunda ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı vuk'u bulması halinde aşağıdaki kişi ve kurumlara tazminat davaları açılabilir: Aracın Sürücüsü: TBK m.49 “haksız fiil” sorumluluğu kapsamında kusurlu olan araç sürücüsüne karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Zorunlu trafik sigortası, araç sahibinin masraflarını karşılamaz. Araç sahibinde olan hasarları kasko sigortası karşılar. Bu durumda kazaya karışan ikinci bir taraf yoksa örneğin, araç bir duvara çarptıysa bu hasarı trafik sigortası karşılamaz.
Suçun Basit Şeklinin Cezası (TCK m.151)
Mala zarar verme suçu, basit şekliyle işlendiğinde sanığa 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Kazada Ölüm veya Yaralanma Varsa
Aynı şekilde can kaybı veya yaralanma varsa 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servisi aramalısın. Trafik kazası anında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın trafiğin akışını bozmayacak bir yere çekilmesidir.
Yayaya Geçidinde Yaya Çarpmanın Cezası
Örneğin, sürücü yaya geçidinde veya yayaların geçiş önceliği olduğu durumlarda yol verme zorunluluğunu ihlal ederse, 1.979 TL tutarında bir idari para cezasına çarptırılabilir.
TCK. Madde 180 ise 'Trafik Güvenliğini Taksirle Tehlikeye Sokma' başlığında deniz, hava ve demiryolu trafiğinde kişinin hayatını (ölümlü- yaralanmalı trafik kazası) ve ya mal varlığını (maddi hasarlı trafik kazası) şeklinde taksirle tehlikeye sebep olan kişiye 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Alo 154 trafik hattına gelen ihbarlara da trafik polisi ceza uygulamaktadır. Jandarma bölgesindeki kural ihlallerine de jandarma hareket halinde veya duran araca kural ihlali yapmaları halinde ceza yazabilmektedir. Yani tümü duran veya hareket halinde bulunan araçlara fahri trafik müfettişlerince ceza yazılmamaktadır.
Şikayetçi olunması ile Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma 'Taksir ile Ölümü Sebebiyet Verme' ya da 'Taksirle Yaralama' suçlarından açılır. Cezai işlemleri suçun şekline göre değişkenlik gösterir. Trafik kazalarından sonra şikâyetçi olmamak tazminat davalarını etkilememektedir.
Özellikle araç ve kişilere ait bilgiler yer alır . Olayın yeri, zamanı, olayın delilleri ve olayın tarafları ve beyanları doğrultusunda isnadı gerçekleştirebilme faaliyeti tespit etmek için soruşturma yapılır. Soruşturmanın adli kolluk görevlileri Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek tamamlarlar.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Trafik kazaları ülkemizde en sık karşılaşılan Adli durumlardır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Karayolu Trafik Kazası İstatistikleri incelendiği zaman yalnızca 2013 yılında meydana gelen 1.207,354 kazada 3.685 kişi ölmüş ve 274.829 kişi yaralanmıştır.
Kazayı yapan şoför, araç ruhsat sahibi, (işleteni) tazminattan birlikte müteselsilen sınırsız sorumludur. Yine aynı şekilde sigorta şirketi (ZMMS-KASKO) de limitleri dahilinde maddi tazminattan sorumludur. Manevi tazminat kural olarak sigorta sorumlu değildir.
Trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse, yaralanan şahsın bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Bu durum sadece maddi hasarlı trafik kazaları için geçerli. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
Trafik kazaları, her araç kullanıcısı için riskli sonuçlar içeren hem maddi hem de hayati sonuçları olan kaza türleridir. Bu nedenle trafik kontrol mekanizmaları, tespit süreçleri ve takip sırasında kusur oranı hesaplamaları ile zarar karşılamalarında sorumlular belirlenir.
Trafik kazaları genel itibariyle taksirle işlenebilen bir suç türüdür. Kazaya sebebiyet verenlerin bilerek ve isteyerek bu suçu işleyebileceği de aşikardır. Kazaya sebebiyet veren kişinin vermiş olduğu zarar ile olay arasında illiyet bağı kurulabilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri