(14) Bu madde uyarınca arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamaması hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.
MADDE 5 – (1) İhtiyari arabuluculuk sürecinde uyuşmazlık, arabuluculuk faaliyeti devam ederken, arabuluculuk faaliyetinin konusuz kalması, feragat, kabul veya sulh gibi arabuluculuk yolu dışındaki yöntem ve nedenlerle giderilirse ücretin tamamına hak kazanılır.
Dava şartı olan arabuluculuk anlaşamama hâlinde düzenlenen sarf kararı gereğince ücret Cumhuriyet savcılığınca arabulucunun banka hesabına yatırılır (HUAK Yönetmeliği m. 26/6).
Dava şartı olarak arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuda uzlaşmak zorunlu değildir. Bu nedenle taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Arabulucuda anlaşılamaması halinde tarafların mahkeme huzurunda haklarını aramaları mümkündür.
ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN ÜCRETİN ÖDENMEMESİ
Arabuluculuk neticesinde anlaşılan tazminatlar ödenmez ise alacağına kavuşamayan taraf icra takibi başlatabilir.
İlgili 18 soru bulundu
İki saatten fazla süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâlinde ise iki saati aşan kısma ilişkin ücret aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde uyuşmazlığın konusu dikkate alınarak Tarifenin Birinci Kısmına göre karşılanır.
(5) Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için aracılık yapma veya belirli kişileritavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez.
(4) Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.500,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 2.000,00 TL ücret isteyebilir.
Eğer taraflar anlaşamazsa, "uzlaşmazlık tutanağı" düzenlenir ve taraflarca imzalanır. Bu tutanak olmadan dava açılamaz. Eğer taraflar anlaşmaya varırsa, imzalanan uzlaşma tutanağı mahkeme kararı niteliğinde olur.
Arabuluculuk faaliyetine rağmen uzlaşma elde edilememesi durumunda ise taraflardan biri mahkeme açılması için başvuruda bulunur. Özellikle arabuluculuk faaliyetinin ön koşul olduğu davalarda, arabulucu tarafından onaylanmış olan belgenin dilekçe dosyasına eklenmesi gerekir.
Kanuna göre, yalnızca işçi-işveren uyuşmazlıklarındaki dava şartı olan arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saat ücretini (sonuçta anlaşma olmaması halinde) devletin karşılaması gerekiyor. Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor.
Aidatlar Maliye Bakanlığına ödenir.
Konusu para olan veya para ile değerlendirilen hukuki uyuşmazlıklarda ise üzerinde anlaşılan miktarın ilk 100 bin liralık kısmı için bir arabulucu görev yaparsa yüzde 6, birden fazla arabulucu görev yaparsa yüzde 9'u ücret olarak belirlenecek.
Dava şartı kapsamına giren iş davalarında ve tüketici uyuşmazlıklarında 3+1 haftada, dava şartı kapsamına giren ticari davalarda ise 6+2 haftada arabuluculuk görüşmeleri sonuçlanmalı ve son tutanak düzenlenmelidir.
Bu sorunun yanıtını “evet alınabilir” olarak verebiliriz. Detayları ise şu şekildedir; Taraflar ya da avukatları arabulucu toplantısında karşılıklı olarak taleplerini beyan ederler. Bu görüşme sırasında taraflar şartlarda anlaşma sağlarlarsa kıdem tazminatı ödemesi alınabilir.
, arabulucunun ücreti, arabuluculuk faaliyetinin sona erdiği tarihte yü- rürlükte bulunan Tarifeye göre belirlenir. Ücret ile tüm masraf ve giderler, aksine bir anlaşma bulunmadıkça, taraflarca eşit olarak karşılanır.
Arabuluculuk Sürecinde Süreler ve Zamanaşımı
Arabuluculuk sürecinin olumsuz sonuçlanması durumunda son tutanağın imzalandığı tarihten itibaren 2 hafta içindeyse dava açmak zorunludur.
Taraflar arabuluculuk görüşmelerine kendileri katılabilir ya da tarafların yerine onların vekilleri veya kanuni temsilcileri de katılabilir. Ayrıca işveren yazılı bir belge ile bir işçisini yetkilendirir ise bu işçi işverenini temsilen arabuluculuk görüşmelerine katılabilir.
Oturuma katılan taraflarda e imza olması durumunda tutanak ıslak imza yerine e imza ile imzalanır. Uyuşmazlığın anlaşma ya da anlaşamama ile sonuçlanması durumunda tutanak gerektiği şekilde düzenlenir.
Buna göre, örneğin işçi işveren arasında 10.000,00 TL'lik bir anlaşma bedelinde dahi arabuluculuk ücreti 4.000,00 TL olarak belirlenecektir. 100.000,00 TL'lik bir işçi işveren uyuşmazlığından ise tarifenin ikinci kısmında belirlenen %6'lık tutar dikkate alınacak ve 6.000,00 TL arabuluculuk ücreti olacaktır.
(13) Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde, iki saatlik ücret tutarı Tarifenin Birinci Kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir.
c) Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, avukat, 750,00 TL maktu ücrete hak kazanır. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez. Tarifeye göre belirlenir.
Konusu para olan uyuşmazlıklarda anlaşma sağlandığı takdirde arabulucu ücreti yüzde üzerinden belirlenmektedir. 50.000 TL altındaki miktarda anlaşma sağlanması durumunda anlaşılan tutarın, eğer bir arabulucu görev aldıysa %6'sı; birden fazla arabulucu görev aldıysa %9'u arabulucu ücreti olarak hesaplanmaktadır.
Buna göre aile hukuku arabuluculuğu ilk bir saat ücreti taraf başına 170 TL'den 400 TL'ye, ticari arabuluculuk 330 TL'den 780 TL'ye, işçi işveren uyuşmazlıkları 170 TL'den 400 TL'ye diğer uyuşmazlıklar 205 TL'den 480 TL'ye çıkarılmıştır.
Arabuluculukta anlaşma sağlanan konularda dava açılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri