· İşlemleri bir başkası takip edecekse, vekalet. 2. el araba alırken kaç km olmalı? İkinci el araç alırken 200.000 km üzerindeki araçlara dikkat ediniz. Dizel araçlar 1.000.000 km ye kadar kullanılsa da teknik ve mekanik problemler 200.000 km'den sonra artacaktır.
ortalama bir aracın tiriger kayışı 90-120 bin km aralığında değişmesi gerekmektedir. Bu sistem kayış değilde zincirli ise servis zaman ve km bilgilerini kontrol ederek net bilgiye sahip olabilirsiniz. genellikle zincirli sistemler 180 bin km üstünde problem çıkarmaya başlıyor.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Aracın km değeri, onun ne kadar süreyle kullanıldığı hakkında bilgi veriyor. Satın alınacak aracın km'si yüksek ise çok kullanıldığını; yıpranmış olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden alıcı, km'si yüksek araca sıcak bakmıyor. Aracın km'si düştükçe değeri de artıyor.
Önceki sahibinin nasıl kullandığı ve bakımlarının aksatılıp aksatılmadığı çok önemli. 100000 bir şey değil de kötü kullanımda 200000'den sonra çok sıkıntılar çıkabilir. Kötü kullanımda 12 bin kilometrede bile motorda sıkıntı olabiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
100 bin üzeri kız gibi araba olmaz. Apaçilerin gazına gelmeyin. 180 bin üstü araçlara bulaşılmaz ne kadar temiz olursa olsun. Ancak piyasada 10 yaşın üstünde olup da 180 bin kmden düşük olan araçların çoğunun kmsi düşürülmüş oluyor.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Bu işlem belli bir ücret karşılığı yapılmaktadır. Kilometre sorgulaması yapmak için aracın plaka veya şase numarası bilgisine ihtiyaç vardır. Otomobilin plakasının veya şase numarasının 5664'e bitişik yazılarak mesaj atılması gerekir. Daha sonra kilometre bilgileri kişiye ulaştırılır.
Bakımları aksatılmazsa uzun yıllar binilir. Fakat diğer değişken şeyler iklime, kullanana göre farkeden şeylerdir. üretim kalitesine ve kullanım şartlarına bağlı olmak koşuluyla 20-30 yıl arasında. ekonomik ömrü ise 10 yıldır.
Aracın kilometresiyle oynanmış (düşürülmüş) olması o aracı ayıplı hale getirir. Kilometre sayacını düşürüp üstüne bir de, bu aracı, alıcının kontrol imkanı olmayacak şekilde satmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur.
Kilometresi yüksek ve hasar kayıtlı bulunan araçların piyasa değeri düşer. Satacağın zaman istediğin ücrete satamazsın. Ve kilometresi yüksek araç çok kullanılmış demektir bu da daha yıpranmış anlamına gelir. Sağlam ve düzenli kontrolü yapılan bir araçsa çok sıkıntı oluşmaz tabi ama yine de tavsiye etmiyorum.
İkinci el araçlarda kredi yaş sınırı bulunmaktadır ve bu sınır bankaların inisiyatifine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle en fazla 5 yaşında olan araçlara araç kredisi sağlanırken bu süre bazı bankalarca 10 yaşa kadar çıkarılmıştır.
İlk tescil tarihinden itibaren aracın alımının üzerinden 6 ay 6000 km geçmeden ikinci el araçları satamayacaklar.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Ama az km. yapılıyorsa 3 yıl daha iyidir. Burada araba kullanma kriteri olarak yıllık 10.000 km. alınabilir, yılda 10.000 km.den az kullananlar için araba değiştirme süresi 3 - 4 yıl olarak uygundur. 50.000 km.altındaki arabaların 2.el değerlerinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
160.000 TL civarı bir araba almak mantıklı olabilir. Ancak 300.000 km'de bir araç almak riskli olabilir. Bu nedenle, aracın bakımlarının düzenli yapıldığından emin olmanız gerekir. Ayrıca, aracın boyalı olması sorun teşkil etmez ancak kazalı olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri