Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
Motor Arıza Lambası Kendiliğinden Söner mi? Araçta yaşanan bazı aksaklıklar kolayca düzeltilebilir. Bu durumda da ikaz ışığı kendiliğinden söner. Örneğin; eğer arıza lambası yakıt kapağının düzgün kapatılmamasından dolayı yanıyorsa, bir sonraki yakıt doldurma işleminden sonra ışığın söndüğünü görebilirsiniz.
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Motor ikaz ışığının yanması sorunuyla en çok otogazlı araçlarda karşılaşılmaktadır. Bu araçlarda da sorunun temel kaynağı, yakıt ve egzoz sistemlerinde yaşanan teknik hatalar ve otogaz sisteminin yanlış montajlanması olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Motor arıza lambası, eğer araçta hiçbir problem yoksa otomobili çalıştırdıktan hemen sonra söner. Ancak ışık hâlâ yanmaya devam ediyorsa sönmesi için öncelikle problemi tespit etmeli ve gerekli tamiratları yaptırmalısınız.
Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Yani kadranda çıkan far arızası eğer yanlışlıkla yanıyor, normalde farlarınız çalışıyorsa muayeneden sorunsuz geçer. Muayene istasyonu yanan arıza ışıklarını dikkate almayacaktır. Ancak muayeneden geçse de gereksiz şekilde ekranda bu ışığın yanması can sıkıcı olacaktır.
Sarı Yanan Motor Arıza Lambası: Motorunun çalışması ile ile sorun olabilir. Kırmızı Yanan Motor Arıza Lambası: Motor arıza lambası kırmızı yanıyor ise mutlaka ciddiye alın. Motorun hatayı tespit etmeye bile izin vermeyecek derecede büyük bir sorunu olduğunu gösterir.
Check engine (kontrol motoru) ışığı da bu uyarı ışıkları arasında yer almaktadır. Herhangi bir motorlu araçta check engine ışığı yanıp söndüğü zaman motor sisteminde bir arızanın olduğundan şüphelenilir. Bu ışık, araç sahibine motor sisteminde bir sorun olduğunu belirtmek için yanmaktadır.
En yaygın neden, yağın çok hızlı yanması veya yağ sızdırması gibi çeşitli nedenlerle oluşabilen düşük yağ hacmidir. Yağ uyarı ışığı yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa ve motorunuzdan bir tık sesi geliyorsa, arabanızdaki yağın hemen doldurulması gerekebilir.
Check Engine Türkçeye Motoru Kontrol Et olarak çevrilebilen bir sözcük olma niteliği taşımaktadır. Çoğunlukla yeni nesil araçların tümünde gösterge panelinde yerini almaktadır. Bu bakımdan tüm yeni nesil motorlu taşıtın gösterge panelinde Check Engine ikaz ışığına rastlayabilirsiniz.
Buji ve ateşleme bobini: Yakıt-hava karışımının ateşlenmesinde görev alan bu bileşenler arızalandığında motor teklemesi ve kararsız sürüş gibi sorunlara sebep oluyor. Gösterge panelinde motor arıza lambası yanıp sönüyor ise bujiler aşınmış veya buji kablolarında arıza meydana gelmiş olabilir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracınız ihtiyacı olan elektriği, aküde bulunan elektrikten harcıyor demektir. Kırmızı akü lambası yandığında, sıkıntıya girmemek için aracınızı stop etmeden, en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir. Stop ettiğinizde, akünüzde gerekli enerji kalmayacağı için tekrar çalıştırmanız, mümkün olmayacaktır.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Motor arıza lambası çoğu arabada sarı musluk işareti şeklinde gösterge panosunda gözükür. Genelde elektronik arızalardan dolayı yandığını biliyoruz. Bazı araçlarda ise Lpg montajı yapıldıktan sonra yanmaya başlıyor.
Bu işaret elektrikli park freni arızası anlamına gelir. Bu lambanın sürekli bir şekilde sarı renkli yanması elektrikli park fren sisteminin performansının düşük olduğu anlamına gelir.
ABS ışığının uyarı şeklinde yanması, frenleme sisteminde bir problem olduğu anlamına gelir. Araçlarda yer alan ABS ışığı anti fren kilitleme sistemi problemleri durumunda yanar. Bu ışıklar çoğu zaman kehribar renklidir.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri