Debimetre; gaz, sıvı ya da
Aracınız rölantide durmayacak ve sürekli olarak devirlenecektir. Aracın çalışması sırasında hava akışmetresi üzerinde bir arıza durumu söz konusu ise motor sarsıntılı bir şekilde çalışacaktır. Seyir halindeki bir araçta arıza durumunda hızlanma da problem yaşanabilmektedir.
Hava akış metresi ne işe yarar sorusunun yanıtına baktığımıza, bu parçanın motora giren havayı temizleyen filtreden gaz kelebeğine ne kadar hava aktarılacağını belirlediği sonucuyla karşılaşırız. MAF sensörü çalışmazsa ne olur, motor arıza ışığı yanar ve araba yavaşlamaya başlar.
Özellikle suyun anlık olarak akışını ölçme noktasında oldukça sık kullanılan debimetre, faydalı ve verimli bir araçtır. Debimetrenin tesisat içindeki en kilit görevi, anlık akışların takibinin gözle ya da otomatik bir biçimde yapılmasını basitleştirir.
Hava akışmetresi motor bölgesi ile devamlı olarak bağlantılı bir şekilde çalışır. Bu nedenle hava akışmetresinin bozulması sonucunda motor kontrol ünitesine gereken bilgiler iletilemez. Havanın sıcaklık ve kütle değerlerinin ölçülememesi, motorun çalışma performansı üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
İlgili 29 soru bulundu
Oksijen Sensörünün Arıza Belirtileri
Kötü yakıt ekonomisi: Lambda sensörü sayesinde motor performansı artarken emisyon değerleri azaltılır. Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir.
Debimetre; gaz, sıvı ya da buhar gibi akışkanlığı olan, bir tesisat üzerinden geçen maddeleri birim miktar / birim zaman cinsinden ölçen cihaza verilen isimdir. Ölçüleri mekanik ya da elektronik olarak ölçer.
Akış sensörü, bir borudan ya da tesisattan geçen sıvı ya da su buharının akış değerini ölçmeye yardımcı olan bir cihazdır. Bu sensörlerde bulunan mekanik ve elektronik parçalar sayesinde bir akışkanın akış değeri kolaylıkla hesaplanabilir.
Krank sensörü veya volan sensörü motorun devir sayısını ölçmek için kullanılan elektronik bir aksamdır. Motorun devir sayısının belirlenmesi araç kullanımında hayati bir öneme sahiptir. Krank sensörünün arızalanması durumunda düzensiz vites geçişleri gibi sorunlardan dolayı motor ömrü azalabilmektedir.
MAP sensörü, içten yanmalı motorların emme manifoldunda bulunur ve emiş hattında oluşan basınç değerini ölçer. Elektronik kontrol sisteminde kullanılan bu parça, mutlak basınç sensörü veya manifold basınç sensörü olarak da bilinir. MAP ismi ise İngilizcedeki “manifold absolute pressure” tanımının kısaltmasıdır.
Dizel ve benzinli araçların, hava kütle-ölçerleri içerisindeki ısıtma tellerini ve sensörlerin üzerindeki kir ve kalıntıların temizliğinde kullanılır.
MAP ve MAF sensörleri motor yönetim sisteminin parçası haline gelmiştir. Bu sensörlerin görevi aracın motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi göndermek ve böylece motorun verimli çalışması için gereken hava-yakıt karışımını kontrol etmesini sağlamaktır.
Bu yüzden map sensörü arızası yaşandığında araç performanstan düşer. En kısa sürede yetkili servise götürüp araca gerekli tamir işlemleri yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında motorun performansında düzelme yaşanacaktır.
MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
Yeni nesil teknoloji ile donatılan araçlarda ise elektronik bir arıza söz konusu olduğunda güvenlik nedeniyle araç kendini stop edebilmektedir. Km sensörü arızası kendini gösterdiğinde araç stop etme noktasına kadar gelecektir.
Debimetre, hava kütle ölçer ve maf sensörü olarak da karşımıza çıkan hava akış metresi aracınızın hava filtresinden geçerek gaz kelebeği gövdesinden motora doğru gidecek olan havanın kütlesini ve sıcaklık derecesini ölçerek sonuçları ECU'ya (araç beynine) gönderen önemli bir aksamdır.
* Debimetrenin pomponın girişine değil, çıkışına takılması sağlanmalıdır. Debimetre en alçak noktaya ve dikey yukarı yönde monte edilir. En yüksek noktaya ve dikey aşağıya doğru dikey montaj yapılmamalı. Akışkanın yükselen yönüne ters monte edilmeli.
Oksijen sensörü ömrü aracınızın yaşına ve kullanım şartlarına göre değişebilmekle birlikte ortalama 200.000 km kadardır. Ancak aracınızın kullanım şartlarına bağlı olarak bu süreyi beklemeden oksijen sensör kontrol ve bakımını yaptırmanız en doğrusu olacaktır.
Bazı sert darbeler ve vuruntular sarsıntılara yol açabilir ve pistonlara, millere, valflere, contalara, bujilere zarar verebilir. Vuruntu sensörü arızası meydana geldiğinde ani hızlanmalarda güç kaybı, anormal sesler ve yüksek yakıt tüketimi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Oksijen sensörünün zaman içinde bozulmasının önüne geçmek için temizleme ve bakım işlemlerini aksatmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri