Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Ancak karşı tarafın, Sigorta Şirketi olması halinde Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilidir. Davanın nerede açıldığı, mahkemenin dosya yoğunluğuna göre süreler değişebilse de ortalama olarak 9 ay ile 18 ay arasında değer kaybı davası sonuçlanacaktır.
Kaza sonrası araç değer kaybı ödemesi ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Sigorta teminatının yüzde 15'i olan üst ödeme limiti artık yok.
Kaza sonucu kusuru olmayan araç sahipleri, araçlarında meydana gelen değer kaybının giderilmesi için sigorta şirketine karşı dava açma hakkına sahiptir. Ancak bu dava hakkının belirli bir zaman sınırlaması vardır. Bu süre, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıldır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
İlgili 24 soru bulundu
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Örneğin kazadan önce eğer araç 200.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 170.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 30.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Araç değer kaybı davası için vekaletname ile görevlendirdiğiniz avukat sunmuş olduğu hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti gereğince Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti alması gerekmektedir.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Eğer sigorta az öder veya ödemez ise tahkim yoluna başvurulması gerekir ve bu durumda da değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 5-6 ay sürebilir. ARAÇ DEĞER KAYBI TRAMERE İŞLENİR Mİ ? Değer kaybı olarak karşı taraftan veya sigortadan aldığınız bedel tramere işlenmemektedir.
Sigorta şirketinin yapacağı ödeme araçta meydana gelen değer kaybını karşılıyorsa yani gerçekçi ve hukukiyse dava açmadan 15 gün içinde ödemeyi yapacaktır ve değer kaybı sonuçlanmış olacaktır. Eğer tahkim yoluna başvurulursa bu süreç 4 -6 ay arası sürebilmektedir.
Değer kaybı davalarında arabuluculuk zorunludur ve dava şartıdır. Arabuluculuk süreci tamamlanmadan açılan davalar ret olur. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan değer kaybı başvurularında başvuru öncesi arabuluculuk sürecinin tamamlanması zorunluluğu yoktur.
Araç değer kaybı sorgulama işlemi yapabilmeniz için kullanabileceğiniz pek çok kanal bulunuyor. İlk olarak SMS atarak, sorgulama yapabilirsiniz. Bunun dışında E – Devlet sistemi üzerinden ve uygulama aracılığıyla sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücretini Kim Öder? Genel hukuk sistematiğimizde olduğu gibi, araç değer kaybı davasında da avukatlık vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri, yapılan yargılama sonucunda haksız çıkan tarafça ödenir.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Tamamen kusursuz araç sahibi, kusurlu araç sahibinden ya da ruhsat sahibinden değer kaybını karşılaması için mahkeme yoluyla hak talep edebilir. Kusursuz sürücünün sahip olduğu diğer bir hak ise zararını karşılamak amacıyla sigorta şirketine başvurmaktır.
Araç Değer Kaybını Kim Öder? Araç değer kaybı, kazaya karışan diğer aracın sürücüsünden alınabileceği gibi, aracın zorunlu trafik sigortasından da alınabilir. Ancak sigorta şirketinin sorumluluğu, poliçedeki limit ile sınırlıdır.
Ancak sigorta şirketleri özellikle avukatsız yapılan başvurular başta olmak üzere çoğu başvuruya ya cevap vermemekte ya da verdikleri cevap çok tatmin edici olmamaktadır. Sigorta şirketinin bu cevabından sonra Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açılabilir yahut Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılabilir.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri