Hiçbirşey olmaz. her arabada geçerli olmayabilir ama geçerli olduğu arabalar var. Normal şartlarda kontağı kapatmadan çıkmaması lazım ama kontakta veya anahtarda sorun varsa çıkar.
Vites boşta ise araç çok büyük bir tepki vermeyecektir, kontağı kapattığınızda ateşleme duracağı ve aracın elektrik kaynağı da kesileceği için direksiyon sertleşecek veya kilitlenecek, fren birkaç dokunuştan sonra betona dönecek. Kontağı takıp tekrar çalıştırmazsanız muhtemelen kaza yapacaksınız.
Yeni model araçlardaki ses sistemleri kontağa bağlı olduğu için kontak kapandığında kendini kapatır. Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
Kontak anahtarı, bir aracın elektrik sisteminin kontrol edilebilmesine imkân tanıyan devre elemanıdır. Kontak anahtarının görevi, sisteme istendiği zaman elektrik akımını göndermek ve İstenmediği zaman devreden elektrik akımının geçmesine engel olmaktır. Kontak anahtarları bir elektrik şalteri gibidir.
Elektronik ateşleme her türlü arabada, motosiklette kontağı açık bırakmak sadece akım çeken cihazlar varsa aküyü boşaltır, onun dışında zararı yoktur.
İlgili 20 soru bulundu
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
En önemli pozisyonu ikinci pozisyonunda ateşleme sistemine akım gönderir. Bu pozisyonda kontak anahtarı açık unutulmamalıdır. Unutulursa endüksiyon (ateşleme) bobini ısınır ve yanar.
Kontak Termiği Arızası Nasıl Anlaşılır? Aracınızın anahtarının stabil bir şekilde çalışmadığını farkedersiniz. Anahtara bastırınca veya sağa sola çekince çalışır. İlerleyen zamanda ise hiç çalışmaz değişimi veya bakımı gerekir.
Kontaktörler, teknik verilere uygun olarak kullanılmadığı veya besleme şebekesinde aşırı akım veya kısa devre meydana geldiği takdirde arızalar yaşanabilir. Genel olarak kontaktörler, kolay kolay arıza yapmayan devre elemanlarıdır.
Kontak çevrildiği anda araç marş basmıyor ise bunun nedeni akü olabilir. Ya akü bitiktir ya kutup başları gevşektir ya oksit yapmıştır ya marş şalteri bozuktur ya da marş motoru bozuktur.
Sürücü cebinde veya çantasında bulunan kart ile birlikte araca yaklaştığında sensörler devreye girer. Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır.
Arabada müzik dinlemek aküyü bitirebilir. Müzik keyfinizin kesilmemesi amacıyla çoğu araç marka modelinde aracı stop ettiğiniz ve kontağı tamamen kapattığınızda belirli bir ayara göre ya da otomatik olarak müzik, radyo 20-30 dakika otomatik olarak çalar ve kendiliğinden kapanır. Böyle bir durumda problem yok.
Amaç buysa kontak kapatmak yerine 140 ile giderken el freni çekin. araç çalışır vaziyetteyken kontak çıkmaz zaten.. kontağı çıkarmak için aracı stop etmen gerekir.. bu da sistemin durması direksiyonun kilitlenmesi frenlerin boşalması anlamına gelirki çok tehlikeli bir durumdur...
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Oto elektrik ustası nedir sorusunun cevabı, arabaların elektrik akımındaki sorunları tespit eden ve onaran personeldir, şeklinde verilir. Akü, kontak mekanizması, teyp ve kaput içindeki tesisat altyapısı ustalarca denetlenebilir.
Öncelikle pek çok araçta bu arızayı işaret eden bir ekran ışığı vardır. Bu ışık sürekli yanıp söner. Diğer yandan araçta immobilizer arızası varsa kontağı çevirmenize rağmen ateşleme olmaz.
İmmobilizer arızasını anlamanın en kolay yolu, gösterge panelini kontrol etmektir. Gösterge panelinde immobilizerle ilgili bir simge bulunur. Bu simge çoğu zaman bir anahtar şeklinde görünür. Doğru çalışan bir immobilizer sisteminde bu ışık, kontağın aktifleşmesiyle birlikte yanar ve kısa süre sonra söner.
Bir zararı olmaz. Sadece akünün şarjı azalır o kadar.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir.
Kontaktör arızalarında en yaygın durum kontakt yapışması ve bobin yanmasıdır. Temas yapışmasının nedeni; Ana güç kontaklarından taşıyabileceğinden daha fazla akım geçirilirse, kontaklar bir süre sonra aşırı ısınır ve kontaklar bu ısınmanın bir sonucu olarak yapışabilir.
Bu amaçla voltmetre ile ölçüm yapılır. Voltmetre aküye bağlanır ve marşa basılır. Voltmetrede araç çalışırken voltaj 13 - 13,5 civarında görünürse akü şarj oluyor yani şarj dinamosu ile ilgili problem yok demektir.
Örneğin aracı çalıştırmadan teyp açtığınızda saatte 6 Ah güce ihtiyaç duyuyorsa 10 saat açık kalırsa 60 Ah güç harcar ve aküyü bitirir. Bu durumda aküyü yeniden şarj etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri