Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez.
Soğutucu olarak sadece saf su kullanılırsa ve sıcaklık 32 derecenin altına düşerse, su donacak ve motorda dolaşmayacaktır. Bu yüzden antifriz var.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Bildiğiniz üzere motor suyu donmuş araç çalıştırılmaz veya üzerine direk olarak sıcak su dökülmez. Direk olarak sıcak su dökmek motor parçalarına zarar verebilir ve motor bloğunun çatlamasına sebep olabilir.
saf antifrizin donma noktası -12 derecedir.
suyla karıştırıldığında kristalize olmadığı için antifriz oranı sıfırdan %60'a çıkana kadar donma noktası giderek düşer ve bu noktada donma noktası minimum -45 derece olur. bu noktadan sonra antifriz oranı arttıkça donma noktası yükselmeye başlar ve saf antifrizde -12 olur.
İlgili 43 soru bulundu
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
Antifriz Nasıl Kullanılır? Konsantre Antifriz yaklaşık -18 ⁰C'de donar, ancak suyla karıştırıldığında karışım daha düşük sıcaklıklarda donmaya başlar.
Antifriz, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olmak üzere radyatörünüze (su ile birlikte) koyduğunuz renkli bir sıvıdır. Temel bileşeni suyun donma noktasını düşüren ve kaynama noktasını yükselten etilen glikoldur. Bu da, radyatörünüzdeki suyun donmasını, kaynamasını veya buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası antifriz türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donar, su ile karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar.
Kış aylarında motor soğutma suyu içinde yer alan antifriz, büyük önem taşımaktadır. Suyun donmasını engelleyen antifriz aracın kolay çalışmasında oldukça etkili olmaktadır. Araçlarda kullanılan motor yağı özellikle kış aylarında önem taşımaktadır. Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır.
Don olayı: Standart siperler içerisinde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C ve altına düşmesiyle meydana gelen olaydır.
Kinetik enerji den dolayı haliyle sıvı donmaya karşı koyacaktır, hızından kazandığı birim başına düşen enerji, ısı kaybından fazla ise, sabit bir ortamda suyun donması gerçekleşmez. Eğer az ise bu sefer de donma gerçekleşmeye başlar, sabit bir ortamda beli bir sürenin sonunda da su donacaktır.
TSE standartlarına göre şebeke suyu 12-25 °C sıcaklıkta olması gerekir. İçme suyunun sıcaklığı ise TSE standardına göre 12 °C olması gerekir [2].
Kış aylarında araba donması çok sık görülmektedir. Bu durum çok can sıksa da çözümü bulunmaktadır. Eğer sizler de donan araçlarınızdan şikâyetçiyseniz, bu yazımızı mutlaka okumalısınız.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Antifriz veya dondurmaz, 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal maddedir. Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Bir dialkol türü olan etilen glikol (etandiol) ve propilen glikol (propandiol) iyi birer antifrizdir.
Muslukları Akıtmayı Unutmayın
Kışın donma riski altında olan dış muslukları akıtmak önemlidir. Dış muslukları kapalı konumda bırakarak suyun borularda hareket etmesini sağlayın. Bu, suyun donma riskini azaltır. Ayrıca, dış muslukların üstünü bir bez veya kartonla kapatarak ekstra koruma sağlayabilirsiniz.
Hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde araba hareketsiz halde iken soğutma suyu donabilir. Donunca genişler ve yaptığı basınçla motor bloğunu çatlatabilir. Bunu önlemek için suyun içine, sıfırın çok altındaki derecelerde bile donmasına mani olacak antifriz ilave edilir.
Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Tüm bunların yanında yapmamanız gereken ise; donmayı çözmek için aracınızın altında kesinlikle ateş yakmayın. Benzer şekilde, motora sıcak su dökmek de yapılan en büyük yanlışlardan biri… Aracınızı çalıştırabilmek için yaktığınız ateş veya döktüğünüz sıcak su motorun kendine has olan yapısına zarar verir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Saf antifrizin -65 lere kadar koruduğu söyleniyor...
Kırmızı ve mavi antifriz karışırsa çamurlaşma yapabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri