Lpg tankının değişimi için araç oto gazcıya götürülür. Otogaz servisinde aracın gaz tankı sökülerek yeni gaz tankı montajı yapılır. Otogaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size verilir.
LPG tankımın süresi bitti ne yapmalıyım? LPG/CNG tankının süresi biten araçlar, muayeneye gelmeden önce tank değişimi yapmışlarsa; Muayeneye gelirken Yakıt Sistemi Montaj Belgesi getirmek durumundadırlar.
1- Araca ilk defa yani yeni LPG sistemi takılmış ise montajı yapan firma tarafından düzenlenen fatura ve evraklarla sızdırmazlık raporu alınıp ruhsata işlenmesi gerekir.
Ayrıca muayene işlemlerinin başlatılmasıyla birlikte tankın değişmesi gerektiği belirtilirse kusurlu raporu verilir. 30 günlük sürede araç içi LPG tank değişimi yapılarak bir kez daha muayene için gelinir.
Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak.
İlgili 20 soru bulundu
LPG Tank Fiyatları 2023 yılında çeşidine göre; 1670 TL'den başlayıp 2800 TL ye çıkıyor. LPG Tankı değişim esnasında sizlere sunulan seçeneklerden birini tercih ederek işe başlayabilirsiniz. BU, fiyatlarında netleşmesine neden olacak önemli bir etkendir.
LPG/CNG tadilatlarında ek olarak, sistemin montajını yapan firma tarafından düzenlenmiş Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (Ruhsat/TrafikTescil Belgesi, vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek TÜVTÜRK Muayene İstasyonları'na gelmelidir.
Gaz tankı değişimi takribi 2 – 3 saat sürmektedir. Belgelerin teslimi ise bazı durumlarda ertesi güne sarkabilmektedir.
LPG tankı hafif ve ağır kusurlu şeklinde ikiye ayrılıyor. Tankın üzerinde belirtilen tarih 6 (12/02/19) haneli ise hafif kusurlu sayılıyor ve sızdırmazlık raporu istenmiyor. LPG tankının üzerinde belirtilen tarih 4 (02/19) haneli ise ağır kusurlu sayılıyor. Bu durumda araç sahibinden sızdırmazlık raporu isteniyor.
Vergi dairesine gidilerek, araç muayene borcu yoktur kâğıdı almak gerekiyor eğer borç varsa borç ödenmelidir. Daha sonra Makine Mühendisleri Odasına gidilerek sızdırmazlık raporu alınması gerekmektedir. Bir sigortacıya giderek ya da Şoförler Cemiyetine giderek EK-1 belgesi doldurulması gerekmektedir.
LPG'si sökülen araçlar fenni muayeneden geçmelidir.
Geçmez, muayenenin geçerlilik süresi içinde dolmayacak olması lazım tankın son kullanma tarihinin. 1 temmuz olduğu zaman o tank muayeneden geçmez değiştirmek zorunda kalırsın.
Araca montajı yapıldığında üzerinde yer alan etiketteki tarihin 10 yıl süresi var. 10. yılın sonunda bu tankı değiştirmezseniz, TÜVTÜRK araç muayeneden vize alamıyorsunuz.
İlk kez LPG/CNG takılmış ya da yakıt tankı kullanım süresi dolmuş ve değişmiş araçlardan tadilat muayenesi için gerekli belgelerden başka Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ve LPG'li araç kontrol formu istenir.
Depoda ve enjektörlerin yanındaki o düzeneğin üzerinde üretim tarihleri yazıyor. Belirteyim deponun ömrü 10 yıldır 10 yaşından eski depolara sızdırmazlık raporu verilmez ve güvenli olmaz.
LPG tanklarının değişimini yalnızca yetkili şubeler yapabilir. LPG tankı değiştirme yetkisi ilgili bakanlıkça yapılır. Bu yetkiye sahip olan tamirciler ve otogazcılar, işlemi kurallara uygun olarak yapabilirler. LPG tankı belirli aşamalarla çıkarılır, çıkarılan gaz tankının yerine yenisi yerleştirilir.
29869 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araçların İmal, tadil ve Montajı hakkında Yönetmeliğin ekler kısmında 4.18.9. Maddesinde "... LPG tankının ise her 15 yılda bir değiştirilmesi zorunludur.
2020 yılında 30 gün içerisinde lpg ruhsata işletmeme cezası 132 Türk Lirasıdır.
Genellikle, LPG takıldığı günden itibaren 30 gün içinde bu işlemin arabanın ruhsatına işlenmesi gerekmektedir. Aksi halde ceza yazılma ihtimali olabilir. Herhangi bir değişiklik yapmanız için ruhsata LPG tanımlaması şarttır.
Benim tank da 42 litrelik. Maksimum 33 litre alıyor. Şamandıranızda sorun olabilir. Tank basınçlı olduğundan maksimum %80 dolum kapasitesindedir.
Simit Tank Modelleri; Stepne yerine montaj yapılabilindiği için en çok tercih edilen, bagaj kapasitesine engel olmayan avantajlı modellerdir. 35 Litre, 40 Litre, ve 42 Litrelik kapasitelere sahiptir. Mevcut tankınızı Farklı kapasite yada model ile değişim yapmanız mümkündür.
Sıvılaştırılmış petrol gazı tüplerinin tamamı imalat veya son periyodik muayene tarihinden itibaren her 10 yılda bir periyodik kontrolleri yapılır. Kaza geçiren, ve tamir gören tüpler, periyodik muayene süresini beklemeden yeniden muayene, veya denemeye tabi tutulur ve raporu düzenlenir.
Aracına LPG Taktıran Kişi Kaç Gün İçerisinde Bildirmesi Gerekir? Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
Kasko sigortası genel şartlarını karşılayan tüm araçlar yakıp tipi fark etmeksizin sigortalanır. LPG aracın bir aksesuarı olarak tanımlanmalıdır. Araçta daha önceden LPG sistemi yokken yapılan kasko sigortasına LPG taktırıldıktan sonra yapılan değişiklikleri sigortası şirketine bildirilmelidir.
Süre geçerse 150-200 lira arası bir cezası var. Noterde ruhsat masrafı 140 civarı olması lazım. Ek olarak muayene +egsoz masrafı. Araç Muayene randevusu aldığınız tarihin iki üç gün öncesinde lpg dönüşümcüsünden evraklarınızı alıp 2 gün sonra muayeneye sokun aracı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri