Aşınma sonucunda araç yağ yakmaya başlar. Otomobilin yağ yakmasının sebebi, pistonlarda bulunan yağ sekmanının aşınmasıdır. Otomobillerin yağ yakması, bizim toplumumuzda motorun üflemesi olarak bilinir.
Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Ynt: Yağ yakan,üfleme yapan motora hangi katkı maddesi
10w60 yağ, marka olarak da mobil 1 uygun olur.
Normal şartlar altında o kapaklardan herhangi bir duman çıkmaması gerekmektedir. İşte buradaki gaz ve duman çıkışı sanayi ustalarının terimi ile motor üflemesi olmaktadır. Bu sorun segmanların değişmesi ile çözülebileceği gibi silindirlede yani motor bloğu nedeniylede oluyor olabilir.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Bu da başlarda hafif üflenir. Beraberinde de patlama oluşturur. Sürekli olarak dizel motorda hafif üfleme yaşanmadığı takdirde kesinlikle aracın servisi ile irtibata geçmelisiniz. Aynı durumun yaşanması aracın ömrünü de bitirir ve araca ciddi zararlar verebilir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Yağ değiştirme işlemi motor sıcakken başlar. Yağ değişimi için gelen motorun yağı sıcaktır. Sıcak değilse çalıştırılıp ısıtılır. Motor durdurulduktan sonra yağın süzülmesi için bir miktar beklenir.
*Üflemeyi keser. *Motor yağ sıcaklığını dengeler. *Motor aşınmasını engeller. *Korozyondan korur.
Eğer üfleme varsa buhar çıkışı gözlemlenir. Saydam renkte gözlemlenen buhar ne yazık ki üflemenin en büyük göstergesidir. Ayrıca motor yağ kapağını açarak, aynı renkte buharı bu bölümden de görebiliyorsanız araç üflüyor demektir.
Motor hem pahalı bir mekanizmadır hem de aracın beyni olduğu için diğer mekanizmaların da zarar görmesinde etkilidir. Aracın motor kısmındaki ısınma, üfleme ve yağ oranına bakarak, motor sağlığını ölçebilirsiniz. Özellikle sesli ve hırıltılı çalışma durumlarına karşı da analiz yapmalısınız.
Motorun yağ kapağından hava gelmesi motor üflemesi olarak adlandırılır. Birçok dizel araç sahibi, dizel motor patlaması ilgili sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Yanma gazlarından ya da hava/yakıt karışımından dolayı sızıntı ortaya çıkar. Silindir duvarı ile krank karterindeki piston arasında gerçekleşebilir.
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
Örneğin yağ kapağı açılarak üfleme olup olmadığı fark edilir. Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Üstten egzantrikli motorlarda üfleme olur, hatta biraz yağ bile atabilir.
dizel motorlarda sıcakken rolantide yağ kapağından veya yağ çubuğundan buhar gelmesi normaldir. bu motorun bitik olduğuna işaret değildir. motorun bitik olduğunuz testi ancak kompresyon ölçümleri ve / veya sekman yataklarının profesyonel bir rektefiyeci tarafından ölçümü ile yapılabilir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri