Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız.
Kedilerde yüksek sesle miyavlamak sık görülen bir kedi davranışıdır. Kedilerimizde bu durum iletişim kurmak amacı ile yapılmaktadır. Yavru kediler acıktığında veya üşüdüğünde annelerine miyavlarken, yetişkin kediler çevrede ki kedilere ve bizlere miyavlamaya başlar.
Bu davranışta bulunan kediler, kendilerini sağlık açısından iyi hissetmediklerinde, sorunlarını sahiplerine anlatabilmek için yaparlar. Ayrıca sıklıkla miyavlamanın yanına iştahsızlık da eklenirse, kedinizde ciddi bir hastalık olduğunun belirtisi olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kediler doğal olarak konuşkan canlılardır, ancak aşırı miyavlamaya başlarlarsa onları veterinere götürmek isteyebilirsiniz. Kedilerde sürekli miyavlama aktif tiroid ve böbrek sorunları da dahil olmak üzere birçok hastalık ve durum, kedinizin aşırı derecede ses çıkarmasına neden olabilir.
Kediler sosyal hayvanlardır, dolayısıyla iletişim kurmaya ve ilgi görmeye ihtiyaç duyarlar. Kedim geceleri çok miyavlıyor şikayeti duyuyorsanız kedinizle daha çok ilgilenerek ve onunla sosyalleşebileceğiniz oyunlar oynayarak gece hareketliliğini kontrol altına alabilirsiniz.
Gürültülü solunum
Çok miyavlayan ya da çok öksüren bir kedinin de sesi kısılabilir. Bir süre için sesini dinlendirmek ve öksürüğünü tedavi etmek, genelde bu durumu kısa sürede iyileştirir.
3. Acı acı bağırma
Kediler kavga öncesi bu şekilde sesler çıkararak ardından hırlama ve tıslamaya geçebilirler. Ayrıca acı acı bağırmak çiftleşme dönemlerinde, alan belirlemek istediklerinde ya da huzursuz olduklarında da çıkardıkları bir sestir.
Kediniz meraklı, enerjik ve aktifse, ayrıca oynamayı seviyorsa, geceleri miyavlayarak sizi uyandırıp, dikkatinizi çekmeye çalışması olağandır. Kediniz, dikkat çekmek için yatak odanızın kapısını tırmalamak, yatağınızda gezmek, dokunmak, çarpmak, düşmek ve tabi ki miyavlamak gibi pek çok şey yapacaktır.
Kediler uyumayı çok severler. Uyumadıklarında ise uyku için dalmayı beklemezler ve enerjileri harcalar. Bu enerji harcarken de geceleri aktif olup miyavlayabilirler. Yeni bir eve taşındıysanız, bu durum kedide bir düzen bozukluğuna sebebiyet verebileceğinden geceleri sevimli dostunuz miyavlayabilir.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Kedinin kapıya gidip miyavlamasının, kapıya tırmanmasının sebebi kedinin özgürlüğüne düşkün bir canlı olmasıdır. Bu nedenle kediler dışarıya çıkmak istediklerinde, karşı cinsten bir kedinin sesini duyduklarında dış kapıya giderek dışarı çıkmak isterler bunun için de miyavlarlar.
Kedilerde deprem esnasında görülen davranışlar ile öncesinde görülen davranışlar benzerdir. Genel olarak kediler deprem sırasında gizlenmeye çalışabilir, dengesini kaybedebilir, korkabilir veya alışılmışın dışında bazı farklı davranışlar sergileyebilir.
Soru sorar gibi. Ne getirdin bana der gibi… Bu tonlamanın aslı hoş geldin demek. Gel buyur, sev okşa, gelmene çok sevindim, allah başımın üstünden eksik etmesin anlamlarına geliyor.
Teknik olarak kediler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamazlar. Kediler üzgün ve incinmiş olduklarında genelde acılı bir şekilde miyavlarlar. Gözlerinden yaş akmasa da, diğer hayvanlar gibi kedilerde duygularını hissedebilen varlıklardır.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kedi dostlarımızın ağlar gibi ses çıkarmalarıın ana sebebi acıkmalarıdır. Yine aynı şekilde uzun süredir su içmeyen kedi dostlarımız da ağlar gibi ses çıkarabilmektedir. Bu sebeple onların mama ve su kaplarını sık sık kontrol edin. Stres ise bir başka sebep olabilir.
Yüksek Sesler ve Gürültüler
Aniden hareket eden nesneler karşısında tedirgin oldukları gibi ani seslere karşı da tepki gösterirler. Özellikle gök gürültüsü, havai fişek patlaması gibi ani ve yüksek sesler kedilerde strese neden olabilir.
Kediler genellikle çok mutlu oldukları zamanlarda hırlarlar. Özellikle sevildiklerini hissettiklerinde mutlu olduğu bu şekilde gösterir. Hırlamanın bir saldırı olarak düşünülmesi yanlış bir bilgidir. Kediler genellikle mutlu olduğunda veya bir sağlık sorunu yaşadığında hırlar.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kedilerin gündüz hiçbir şey yapmadan sadece uyuması geceleri daha hareketli olmalarına neden olur. Kediler sosyal canlılardır. Bu nedenle ilgi görmeye ve etkileşime ihtiyaç duyar. Gündüz saatlerinde evde yalnız olduğu için sıkılan kediler geceleri evde yaşayan kişilerle sosyalleşmek ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri