Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Yukarıda ifade edilen 7 gün içinde araç muayeneye götürülmez ve bu durum tespit edilirse, araç bağlanır ve çekiciyle muayeneye götürülür. Aracın çekici ile muayeneye götürülmesi durumunda para cezasına ilaveten bir de çekici masrafı ödemek gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
Hiçbirşey olmaz. Ben de covid döneminde o kalabalığa girmeyeyim diye 6 ay geciktirdim.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
2198 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 34. maddesinin A bendine göre trafiğe çıkan tüm motorlu araçların düzenli aralıklarla muayenesinin yapılması gerekmektedir. Araç muayenesi yapılmadan trafiğe çıkan sürücülere ceza kesilmektedir.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Araç muayene süresi geçtiği zaman, muayene süresinin geçerlilik tarihinin bittiği gün baz alınarak bir gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihinin geciktirildiği her ay, muayene ücretinin %5'i kadar ceza ödenmektedir.
Değerli Müşterimiz, Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
1 yıl gecikmiş bir otomobil 205 TL gecikme cezası yerine 17 TL, 2 yıl gecikmiş bir kamyon 529 TL gecikme cezası yerine 41 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 820 TL gecikme cezası yerine 50 TL, 4 yıl gecikmiş bir traktör 418 TL gecikme cezası yerine 31 TL ödeyecektir.
3 ay gecikmiş olan bir otomobil 56 TL gecikme cezası yerine ise 7 TL, 6 ay gecikmiş olan bir traktör ise 57 TL gecikme cezası yerine 5 TL olarak belirleniyor. Araç sahiplerinin yapılan bu düzenlemeden yararlanabilmesi için belirli bir gecikme süre sınırı bulunması gerekmez.
Araç Muayenesi Gecikme Ücreti 2023
Muayene süresi geçen araçlardan her ay için muayene ücretinin %5'i oranında gecikme cezası alınır. Ayrıca muayene süresinin bir gün dahi geciktirilmesi durumunda %5 gecikme cezası uygulanır. TÜVTÜRK tarafından tahsil edilen gecikme tutarları ise Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılır.
Egzoz muayenelerinin geçerlilik tarihinden sonra yaptırılmaması halinde gecikme cezası kesilmektedir. Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6 bin 227 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza diğer trafik idari para cezaları gibi ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirime tabidir.
Eğer aracının muayenesi yoksa men cezasının kalkabilmesi için aracın muayenesini yaptırman gerekir. Aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı için trafikten menedildiyse aracının trafik sigortasını yaptırmalısın. Men cezasını kaldırmanın bir diğer yolu, ilgili cezayı ve otopark ücretini ödemektir.
Aracın Vergi Veya Ceza Borcunun Olmaması
Aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu var ise, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aracınızın muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız.
Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri