Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
tarihine bakiyolar, 4 yılı geçmiş ise hafif kusur yazıyorlar, sorun olmuyor. Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Araç muayenelerine yeni kusurlar eklendi. Buna göre araçta yangın söndürme cihazı yoksa, aracınız muayeneden geçemeyecektir.
Eğer aracınızda taşımış olduğunuz yangın tüpünün tarihinin geçmişse muayenede herhangi bir sorun yaşamazsınız. Araç muayenesinde yangın tüpünün olmaması durumda da aslında muayeneden geçmek mümkündür.
İlgili 30 soru bulundu
Ağırlığı toplam 12 tondan düşük kamyonlarda bu ağırlık 4 KG olmalıyken 12 tondan yüksek kamyonlar içinse minimum ağırlığın 6 KG olması gerekmektedir. Bu bağlamda araçlarda olması gereken yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması durumunda hafif kusur olarak sayılacaktır.
Yangın tüpü bulunmayan araçlar günümüzde hafif kusurlu araçlar olarak değerlendirilir, böylelikle muayeneden geçebilme olanağına sahiptirler.
Yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, üçgen reflektör, stepne, aracınızda bulundurulması gereken ekipmanlardır. Fakat muayene sırasında bunların biri ya da birkaçının olmaması muayeneye engel değildir. Bu ekipmanların bulunmaması hafif kusur sayılmaktadır.
Yangın söndürme tüplerinin iki senede bir tam anlamıyla boşaltılarak doldurulması gerekmektedir. Holokarbon ile kuru kimyevi olan yangın tüpleri iki senede bir bakım ihtiyacı bulunur.
Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg'lık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekir.
“-Otomobil,minibus,kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlar, yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Araç muayenesi kapsamında teknik açıdan frenler, gaz, motor, far ve daha birçok şey ele alınmaktadır. Ağır kusur ve hafif kusur olarak da ele alınan bu yöntemler ile birlikte aracın muayeneden geçilip geçilmemesine karar verilir. Bu bağlamda değerlendirilen yangın tüpleri de araçların muayeneden geçmesini engellemez.
Kontrol Kimler ve Hangi Kuruluşlar Tarafından Yapılabilir? İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği, taşınabilir yangın söndürme cihazlarının periyodik kontrolleri yalnızca makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerleri tarafından yapılabilir.
Araçlardaki yangın tüpü boyutuna göre dolum fiyatı farklılık göstermektedir. Ortalama araçlarda kullanılan tüplerin dolum fiyatı 35 TL ile 160 TL arasında değişmektedir.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Bunlar: taşıt tanıtımı, fren sistemi, direksiyon sistemi ve direksiyon, görüş özellikleri, aydınlatma sistemi, süspansiyon, lastik ve tekerler, zorunlu ekipmanlar, gürültü kirliliği kontrolü gibi denetimlerdir. Bu denetimler araç muayenesi yönetmeliği tarafından yapılmaktadır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen ekipmanlar arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri