Muayene yaptıracak olan kişi 30 gün içinde birden fazla aracın muayenesini yaptıracaksa, ruhsat sahibinden vekalet alması gerekir. 30 günlük süreç geçtikten sonra bir başkasının aracını muayene ettirmekte bir sıkıntı yaşanmaz.
Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanmakta ve ruhsatınıza işlenmekte. Eğer isterseniz, aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak araç muayene işlemlerinizi yaptırabiliyorsunuz.
Aracınızı muayeneye götürmeden birkaç gün önce araç muayene randevusu almanız gerekir. Yoğunluk oluşmaması ve araç sahiplerinin gecikme cezası ile karşı karşıya kalmaması için TÜVTÜRK randevu alma sistemi; 194 sabit, 2 motorsiklet ve 73 gezici istasyon ile hizmet vermektedir.
Kısacası hususi otomobilinizi sıfır olarak aldıysanız 3 yaşına girdiği zaman ilk muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Daha sonra 5, 7, 9 ve devam eden her iki yılda bir, aracınızın tekrar muayeneye girmesi gerekir.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Araç muayenesi; kişisel araçlarda iki yıl, ticari araçlarda ise bir yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin sonunda muayenenin tekrarlanması gerekir. Çekme belgeli taşıtlar hariç, muayene süresi biten taşıtların satışının gerçekleşmesi mümkün değildir.
Egzoz Muayenesi Araç Muayeneden Kaç Gün Önce Yapılır? Araç sahipleri, muayene saatinden önce 1-2 saat gibi bir süre önce istasyonlara giderek egzoz emisyon ölçümü yaptırabilirler. Böylelikle araçların muayene işlemleri için gerekli olan egzoz emisyon ölçümleri sorunsuz bir şekilde kolaylıkla tamamlanabilir.
Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
Yorum Yap. Aracınızın bir sonraki araç muayenesinin tarihini kayıt belgesi Bölüm 1'de bulabilirsiniz. Buna ek olarak, bir sonraki muayene tarihi plakanızdaki muayene etiketinde açıkça görülebilir.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Egzoz Emisyon Ölçüm Bedeli Ne Kadar? 2023 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli KDV dahil 183,05 TL'dir. İstasyon tarafından farklı bir ücret talep edilmesi durumunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz.
Egzoz emisyon ölçüm fiyatları yapılan son güncellemeyle birlikte değişmiştir. Bu kapsamda egzoz muayene ücreti K.D.V dahil olarak 183,05 TL'dir. Muayene ücretinin 116,95 TL'si Bakanlık payıyken 66,1 TL'si istasyon payıdır.
TÜVTÜRK araç muayene ücreti muayene istasyonlarında kredi kartı veya banka kartı ile ödenebilmektedir. Araç muayenesi işlemlerinde ödemeler sadece MasterCard, Visa ve TROY kartlarıyla yapılabilmektedir. Araç sahipleri TÜVTÜRK istasyonlarından muayene alarak araçlarını muayeneye sokabilir ve ödemeyi kartla yapabilir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Egzoz Muayenesi Cezasını Kim Keser? Egzoz muayenesi cezası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan Egzoz Gazı Emisyon Denetim Sistemi tarafından kesilir.
Trafik cezalarını da kapsayan af yasasına araç muayene cezaları da eklendi. Esnaf, hekim, avukat gibi meslek mensuplarının aidat borçları da af kapsamına alındı. AKP'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yeni af yasa teklifine, aracının muayenesini yaptırmadığı için cezaya yakalanan araç sahipleri de eklendi.
Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi? Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri