Tiroid hastalıkları için hangi doktora gitmeliyim? Tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde endokrinoloji uzmanına veya endokrin cerrahi konusunda deneyimli genel cerrahi veya endokrin cerrahi uzmanına gitmek gerekir.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kişide aşırı yorgunluk, halsizlik, üşümeyle birlikte titreme, kolay kilo alımı, depresyon, cilt kuruluğu, ellerde karıncalanma, uyuşma ve saç dökülmesi varsa bu durumlar hipotiroidi belirtileri arasında gösterilir. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan hipotiroidi belirtileri şunlardır: Aşırı yorgunluk, halsizlik.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
TSH yüksekliği, unutkanlığa, halsizliğe, depresyona sebep olarak cilt kuruluğu, kolay üşümeye gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunların yanında kilo alma ve verememe, göz çevresinde şişlik, kısırlık ve adet düzensizliği yaratabilir.
TSH testi kısacası kanınızda ne kadar tiroit hormonu olduğunu ölçen bir testtir. TSH değerlerinin yüksek veya düşük olduğu durumlar tirotropin testi olarak da bilinen TSH testi ile belirlenebilir. Yaş, cinsiyet, hamilelik gibi durumlara bağlı olarak TSH seviyeleri değişkendir.
Tiroit hormonları gün içerisinde sürekli değişkenlik gösterdiği için işlemin sabahın erken saatlerinde yapılması uygun görülür. Test öncesinde hastanın bir şeyler yiyip, içmemiş olması gerekir. Yani testin aç karnına gerçekleştirilmesi gerekir.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Tiroit bezinin az çalışması sonucu kil alma, az yemek yemeğe rağmen kilo alma, soğuktan çok rahatsız olma, ciltte kuruluk, saç dökülmesi gibi bulguların yanında kalp hızında yavaşlama, ödem gibi şikayetlerle ortaya çıkar.
Tiroid bezlerinin normalden fazla büyümüş olması guatr hastalığına neden olur. Bu hastalığa sahip olduğunu düşünen kişiler en yakın zamanda tıbbi yardım almalıdırlar. Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür.
Tiroid bezinin yeterince iyi çalışıp çalışmadığını araştırmaya yönelik yapılan tiroid fonksiyon testleri, kanda T3, T4, T3RU ve TSH adlı hormon düzeylerinin ölçülmesi şeklinde uygulanır.
Tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde endokrinoloji uzmanına veya endokrin cerrahi konusunda deneyimli genel cerrahi veya endokrin cerrahi uzmanına gitmek gerekir.
Haşimato belirtileri nelerdir? Haşimato hastalığının klinik bir bulgusu yoktur ve görülen belirtiler hastalığa özgü değildir. Genel olarak kilo alma, kabızlık, seste değişiklik, karam, yorgunluk, kolay üşüme, cilt kuruluğu gibi belirtilere sık rastlanır.
Kandan alınan örnekte bakılan TSH değerlerinin yetişkinlerde yaklaşık 4-5 mU/L'den fazla olması yükseklik olarak değerlendirilir. Çocuklardaki üst sınır da kabaca yetişkinlerle aynı iken gebelerde 3.5-4 mU/L değerlerinin üstü yükseklik olarak kabul edilir.
TSH düşüklüğü aynı zamanda herhangi bir nedenin hipofiz bezinde hasara yol açması sonucu ortaya çıkabilir. Hipofizin harabiyeti sonrası TSH salgılanamaması sonucu tiroit bezinin uyarımı gerçekleşmez ve böyle durumlarda hipertiroidi yerine hipotiroidi bulguları ortaya çıkar.
Serbest T4 değeri 0.9-1.7 ng/dl referans aralığında sağlıklı kabul edilir. Bu değerlerin altında veya üstünde olması tiroid ile ilgili sağlık sorunlarını işaret eder.
Peki TSH kaç olmalı kadında? Bu değer gebeliğin ilk trimesterinde olan kadınlarda 0.6 mU/L'dir. Yaşa göre TSH değerleri de 1-14 yaş arası için 1.05-2.05 ng/ml, 12-23 yaş arasında 0.82-2.13 ng/ml, yetişkinlik döneminde 0.80-2.00 ng/ml'dir.
T4 düsük ve TSH 30'dan yüksek bulunursa hipotiroidi yani tiroid bezi yetmezligi tanisi konarak hemen tiroid ilaci ile tedavisine baslanir.
Tiroidin fazla hormon üretmesine bağlı gelişen “Hipertiroidi" durumunda hastalar çok fazla yemek yemelerine rağmen kilo alamayabilirken, tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanan “Hipotiroid" durumunda ise diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo alımı görülebilmektedir.
Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Düzenli aralıklarla egzersiz yaparak hipotiroidiye bağlı yavaşlayan metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Selenyum tiroid hormonlarının çalışmasında görevli olan enzimleri olumlu yönde etkilemektedir. Yumurta, hindi eti, tavuk göğsü, ay çekirdeği, mantar selenyum kaynakları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri