Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Pert kaydı açılan araçların trafiğe çıkması yasaktır ve “Trafikten çekilmiştir” belgesi alır. Eğer pert kaydı alan aracın kaskosu varsa aracın onarım ve tamir bedelleri ve rayiç bedeli karşılaştırılır. Sigorta şirketi ödemeyi araç sahibine yaptıktan sonra aracın tüm hakları sigorta şirketine geçmektedir.
Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Hukuk bürosu aracılığıyla Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılır ve itiraz davası başlamış olur. Pert araç bedeline itiraz davası için hukuk büromuzun uzman avukatlarından destek alabilirsiniz.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Bu bedel aracın hasarının gerçekleştiği andaki piyasa bedeli üzerinden hesaplanıyor. Araç yeni alındığı zaman piyasa bedeli 200 bin TL üzerinden belirlenerek sigortası yapıldıysa birkaç sene sonra aracın pert durumunda ödenecek tutar 200 bin TL üzerinden hesaplanmaz. Aracın o anki piyasa değeri bedelleri belirliyor.
Araç Değer Kaybı oluşabilmesi için ağır hasarlı ve pert kavramlarının tam olarak anlaşılır olması gereklidir. Araç onarım bedelinin, araç piyasa bedelinin %70 olması veya daha fazlası olması durumunda araç Pert'e ayrılması anlamına gelir.
Hurda yada pert olarak satılan araç için satın alan sigorta firmasına yada diğer alıcılara fatura kesilmesi gerekmektedir.
Kaza neticesinde hasara uğrayan araç ilgili açılan hasar dosyasında işlemleri yürüten sigorta şirketi, aracın tam ya da ağır hasarlı oluğuna karar vererek araçta pert, pert total işlemini uygulamaya sokmaktadır.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Araçta meydana gelen yangınlar trafik sigortası kapsamına girmemektedir. Yolda başınıza gelebilecek olan sorunlarda olduğu gibi araçta meydana gelecek yangın durumunda da aracınızın güvenliğini sağlayacak kasko sigortası ve kasko koşulları konusunda detaylı bilgiye 7/24 Generali'nin web sitesinden erişebilirsiniz.
Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir. Tam hasarlı olan araçlar için ise 'hurda belgesi' düzenlenir ve bu araçlar bir daha asla trafiğe çıkamaz, doğrudan hurdaya gönderilir.
Pert araç tazminatı diye tabir edilen bu tazminat kaza yapan aracın tamiri için gereken tutarın ekonomik olarak rayiç bedeline yakın olduğu veya rayiç bedeli aştığı durumlarda sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenen tazminatı ifade eder. Pert total tazminatı kasko poliçesinde yer verilen limit ile sınırlıdır.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin.
Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibariyle araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Herhangi bir aracın, olası bir trafik kazası veya olumsuz bir durum sonrasında kullanılamaz hale gelmesine “perte çıkma” denilmektedir. Arabanın perte çıkma şartları bulunmaktadır. Ağır hasarlı araç, trafikten çekilmekte ve onarımı sağlanabiliyor ise, onarımdan sonra tekrar trafiğe çıkmasına izin verilmektedir.
Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır. Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.
Baz değer kaybı = aracın rayiç değeri x yüzde 19 şeklindedir. Total değer kaybı = baz değer kaybı x hasar boyutlu kat sayısı x araç kullanılmışlık düzeyi kat sayısı şeklindedir.
Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir. Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir.
Rayiç, sigortası yaptırılan malın piyasa değerine denir. Rayiç değeri, genellikle arsa ve konut sigortalarında öne çıkar. Araç piyasasında da kullanılan rayiç bedeli, bir malın değerinin belirlenerek bu değere bağlı işlemlerin yapılabilmesini sağlar.
Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri